Dla Ciebie, na zdrowie!

Zdrowy grill - przepisy na zdrowe jedzenie z grilla

Słoneczna pogoda, ciepłe wieczory sprzyjają popularnej formie spędzania wolnego czasu z bliskimi, jaką jest grillowanie. Powszechnie uważa się, że potrawy z grilla są – mimo wyjątkowego smaku – bardzo niezdrowe. Czy jednak osoba prowadząca zdrowy tryb życia musi odmawiać sobie tej przyjemności? Nic podobnego! Przedstawiamy 5 przepisów na pyszne, zdrowe potrawy, idealne do przyrządzenia na grillu.
Spis treści

Zdania na temat potraw przyrządzanych na grillu są podzielone. Zwolennicy tej metody twierdzą, że mięso z grilla jest chudsze, a przez to zdrowsze. Przeciwnicy natomiast dostrzegają działanie rakotwórcze popularnej karkówki. I jedni, i drudzy mają trochę racji.

Nie powinniśmy jednak odmawiać sobie przyjemności letniego grillowania. Trzeba tylko wiedzieć, jak właściwie przygotowywać potrawy z grilla, by nie narażać siebie i swoich gości na ryzyko otyłości, problemów z nadciśnieniem czy zachorowania na nowotwór.

Częstym błędem entuzjastów grillowania jest przyrządzanie dań składających się wyłącznie z mięsa. Co prawda najprościej jest kupić kiełbaskę, karkówkę i wrzucić je na ruszt, a do tego dołożyć musztardę, keczup i piwko. Można jednak w prosty i smaczny sposób urozmaicić naszą grillową dietę, dodając do mięsa warzywa i owoce.  

Reklama

Szaszłyk drobiowy z owocami i czosnkiem

Składniki dla 4 osób:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • puszka ananasów,
  • główka czosnku,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Przygotowanie:

Mięso umyj i oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w kostki. Krążki ananasa pokrój na trzy części, przygotuj obrane ząbki czosnku. Następnie zrób zalewę (2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, sok z puszki ananasów, 3 zmiażdżone ząbki czosnku) i wrzuć do niej mięso. Wstaw na 2 godziny do lodówki i… rozpal grilla.

Po dwóch godzinach wyjmij mięso z lodówki, składniki nadziej na szpadki i przełóż ząbkami świeżego czosnku. Szaszłyk posmaruj oliwą i grilluj 5 minut z każdej strony. Dla smaku posyp przyprawami.

Aby mięso nie wymagało bardzo długiego pieczenia (co zmniejszy ilość szkodliwych substancji, które mogą przejść do potrawy) i stało się bardziej kruche, dobrze jest wcześniej je zamarynować. W zależności od gatunku i grubości sztuk czas marynowania wahać się będzie od kilkunastu minut do kilku godzin.

W skład marynaty musi wejść coś kwaśnego (np. sok z cytrusów, czerwone wino) albo sos sojowy, jogurt, kefir oraz dobrej jakości olej (np. rzepakowy lub z pestek winogron). Sól warto zastąpić przyprawami i ziołami.

Reklama

Czosnkowe skrzydełka w jogurcie

Składniki: 

  • około 10 skrzydełek kurczaka,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka umyj, osącz z wody i ułóż w naczyniu. Przygotuj sos – w tym celu obrany czosnek rozetrzyj z solą i pieprzem, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny, ostrą paprykę i oliwę, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej skrzydełka. Następnie odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je z marynaty, dokładnie osącz i piecz na grillu przez około 10 minut z obu stron.

Jak wszyscy wiemy, ryby są dużo zdrowsze od mięsa. Jemy je jednak o wiele za rzadko, a szkoda, gdyż jest to doskonała alternatywa dla nudnej karkówki czy kiełbasy. Najlepiej na grilla nadaje się łosoś, pstrąg i jesiotr. Z ryb morskich świetnie smakują również dorsz, halibut i dorada. Należy jednak pamiętać, że do grillowania nie nadają się ryby wcześniej mrożone.

Przed pieczeniem warto natrzeć rybę ziołami i skropić sokiem z cytryny lub białym winem, co zapobiegnie rozpadaniu się mięsa po upieczeniu. Ryby najlepiej grillować zawinięte w folię aluminiową lub na aluminiowych tacach. Najwygodniej grillować je w całości ze skórą, którą przed zjedzeniem należy zdjąć.

Reklama

Grillowane filety z pstrąga

Składniki:

  • 8 filetów z pstrąga (ok. 12 dag każdy),
  • cytryna,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty,
  • 6 cebulek,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

Filety umyj, osusz, spryskaj sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut, a następnie wytrzyj do sucha. Cebule drobno posiekaj, wymieszaj z natką pietruszki i miętą. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Następnie na kawałkach folii połóż po jednym filecie, posyp go ziołami, przykryj drugim filetem i znowu posyp ziołami. Na wierzchu połóż kawałki masła. Folię dokładnie zawiń. Połóż na grilla i piecz na ruszcie około 20 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Fanatycy grilla, którzy są zdeklarowanymi wegetarianami, wcale nie muszą odmawiać sobie tej drobnej przyjemności. Jest mnóstwo sposobów na smaczne i zdrowe przyrządzenie na ruszcie warzyw i owoców.

Reklama

Grillowane warzywa zawijane w tortille

Składniki:

  • 8 placków tortilli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 bakłażany,
  • 2 małe cukinie,
  • 8 małych pomidorów,
  • 2 duże papryki (czerwona i zielona),

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • ząbek czosnku.

Sos:

  • 50g fety,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i roztrzep widelcem. Umyj i pokrój warzywa w kostki. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 min. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw.

Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut. Następnie placki tortilli posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiecz na grillu po kilkanaście sekund. Formuj z placków rożki, włóż do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Jogurt z fetą wymieszaj, dodaj posiekaną bazylię i posyp po wierzchu papryką. Dodaj do każdej tortilli łyżkę sosu na wierzchu.

Dodają smaku potrawom i ułatwiają trawienie. Pamiętaj o dodawaniu do potraw z grilla ziół, zwłaszcza gdy masz chorą wątrobę czy delikatny żołądek. Najlepsze mieszanki to te, które komponujemy sami. Majeranek i estragon zastępują sól, bazylia zapobiega wzdęciom, a kurkuma działa rozkurczowo. Warto zapoznać się bliżej z różnymi typami ziół, by korzystać z grilla smacznie i zdrowo.

Reklama

Schab z grilla marynowany w ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg schabu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka siekanego tymianku,
  • kilka listków rozmarynu,
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Schab pokrój w cienkie plastry. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z połową łyżeczki soli. Dodaj papryki, olej i zioła. Mięso zalej marynatą i odstaw do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu piecz mięso na grillu kilka minut z każdej strony.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Jak szybo rosną grzyby? Czas i warunki wzrostu w lesie
Grzyb w lesie
Soja - czy jest zdrowa? Poznaj jej wartości odżywcze i właściwości
Ziarna soi w kuchni
Goździki na gardło - jak stosowa na ból? Do ssania, żucia i napar
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Grzyb kozia broda rosnący na pniu drzewa
Kozia broda - z czym można pomylić tego grzyba i czy jest trujący?

Reklama


Dokucza Ci ból i obrzęk gardła?
Sprawdź, co to oznacza!