Dla Ciebie, na zdrowie!

Polipy jelita grubego - leczenie i dieta

Bóle brzucha, zaparcia, biegunki, krew w stolcu to mogą być objawy polipów jelita grubego. Nie można ich lekceważyć, gdyż mogą mieć charakter nowotworowy. Szybka diagnoza daje duże szanse na całkowite wyleczenie. Leczeniu polipów jelita grubego powinna towarzyszyć odpowiednia dieta.
Polipy jelita grubego
Źródło: 123RF
Spis treści

Polipy często nie dają żadnych objawów, a jeśli sygnalizują swoją obecność często są już w zaawansowanym stadium. Aby ustrzec się dokuczliwych objawów oraz nowotworu złośliwego warto wykonywać badania profilaktyczne.

Reklama

Polipy jelita grubego – czym są?

Polipy to niewielkie uwypuklenia w błonie śluzowej do wewnątrz jelita. Zdarza się, że mają charakter nowotworowy, jednak nie jest to regułą.

  • Gruczolaki. U osób dorosłych najczęściej występującym rodzajem polipów w jelicie grubym są gruczolaki. Choć nie należą do nowotworów złośliwych to może się to zmienić. Wzrost i proces zezłośliwienia trwa ok. 10-12 lat, więc niezwykle ważne są badania kontrolne, szczególnie u osób po czterdziestym roku życia. Wcześnie wykryty polip zostanie usunięty, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia złośliwego nowotworu.
  • Polipy rzekome. Łagodniejszą formą polipów są polipy rzekome, które występują przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Pojawiają się wskutek zniszczenia błony śluzowej, zachowując przy tym fragmenty prawidłowej śluzówki.
  • Polipy młodzieńcze. U dzieci występują tzw. polipy młodzieńcze i nie mają cech nowotworowych. Z reguły występują pojedynczo w esicy lub odbytnicy. Są najczęstszą przyczyną krwawień u dzieci i młodzieży.

Chorobą, której towarzyszą polipy w jelicie grubym jest polipowatość rodzinna. Jest ona uwarunkowana genetycznie. Cechuje się występowaniem ponad 100 polipów w obrębie jelita grubego, które zaczynają się pojawiać już w wieku dziecięcym. Naturalny rozwój choroby prowadzi do złośliwego nowotworu, więc w grupie osób obciążonych genetycznie, należy wykonywać częste badania kontrolne.

Reklama

Polipy jelita – jak leczyć?

Najskuteczniejszą metodą diagnostyki polipów jelita grubego jest kolonoskopia. Przeprowadza się ją przy użyciu cienkiego, elastycznego endoskopu, który jest zakończony kamerą. Dzięki niej lekarz może dokładnie rozpoznać zmiany w jelicie.

Jak wygląda badanie kolonoskopii? Endoskop wprowadzany jest do jelit przez odbyt, co u wielu pacjentów budzi obawę i wstyd. Badanie jest jednak niezbędne w diagnostyce i leczeniu. Aby zmniejszyć dyskomfort można je przeprowadzić w znieczuleniu ogólnym.

Kolonoskopia jest nie tylko częścią diagnostyki, ale także leczenia polipów jelita grubego. Ze względu na duże ryzyko przekształcenia polipów w nowotwory są one w całości usuwane podczas badania i poddawane badaniu histopatologicznemu, aby potwierdzić lub wykluczyć ich nowotworowy charakter. Jeśli zmiana w jelicie jest zbyt duża, aby usunąć ją w trakcie badania endoskopowego, dokonuje się otwarcia powłok brzusznych. Po usunięciu polipów zaleca się badania kontrolne co 1-2 lata.

Reklama

Polipy jelita grubego – dieta

Na rozwój polipów w jelicie grubym ma wpływ nasza dieta. Aby zapobiec ich wzrostowi oraz rozprzestrzenianiu się należy:

  • Jeść duże ilości błonnika, najlepiej w każdym posiłku. Poprzez to, iż nie jest on trawiony w przewodzie pokarmowym przechodzi przez całe jelito oczyszczając go
    z zalegających resztek niestrawionego pokarmu. Dużą ilość błonnika zawierają otręby, orzechy, suche warzywa strączkowe oraz buraki.
  • Pić dużo wody. U osób z polipami wzrasta zapotrzebowanie o ok. 1 litr na dobę, więc powinno się jej spożywać ok 2,5 litra dziennie. Woda przyśpiesza przemianę materii oraz wspomaga wydalanie toksyn.
  • Unikać przetworzonej żywności. Należy wybierać jak najbardziej naturalne produkty, bez konserwantów i barwników, które są bardzo szkodliwe nie tylko dla układu pokarmowego, ale i całego organizmu.
  • Jeść chude mięso, takie jak cielęcina, królik, indyk, kurczak, a także zrezygnować
    z tłustych wędlin.
  • Zmienić sposób przygotowania potraw na gotowanie na parze, pieczenie
    w piekarniku w folii aluminiowej, a także duszenie bez dodatku tłuszczu. 

Czytaj także:

Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Ból jelit – przyczyny, objawy, leczenie. Co pomaga?
Kobietę bolą jelita
Przeczytaj artykuł
Esica (okrężnica esowata) – położenie i anatomia. Kiedy boli?
Lekarz wskazuje na jelito grube
Przeczytaj artykuł
Lewatywa - czym jest i kiedy ją zrobić? Jak wygląda domowa?
Badanie brzucha
Podobne artykuły
Pacjent ze złogami w jelitach
Jak oczyścić jelita i pozbyć się złogów kałowych?
Żywienie dojelitowe
Żywienie dojelitowe - na czym polega? Zasady PEG w domu
Dziecko z biegunką
Saccharomyces boulardii - na co pomagają i jak stosować?
Wygląd bakterii lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus - właściwości. Jaki preparat?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!