Witamina C lewoskrętna - czy jest lepsza? Sprawdź właściwości i dawkowanie

witamina c

Autor

Joanna Barczykowska

Ogromną furorę robi ostatnio witamina C lewoskrętna, wielu producentów reklamuje ją jako najlepsze źródło syntetycznego kwasu askorbinowego. Witamina C lewoskrętna - czy jest lepsza? Czy to tylko zwykły chwyt reklamowy?

W Internecie można znaleźć wiele opinii na temat cudownego działania lewoskrętnej witaminy C i tego, że jej wersja prawoskrętna słabo jest przyswajalna przez ludzki organizm i może powodować liczne skutki uboczne, w tym zakwaszenie organizmu czy osłabienie organizmu. Orędownikiem tej tezy jest kontrowersyjny Jerzy Zięba z Podkarpacia, który od 20 lat zajmuje się naturalnymi terapiami (ostatnio było o nim głośno, po tym, jak środowisko akademickie protestowało przeciwko organizacji jego wykładu na gdańskiej państwowej uczelni).

Lewoskrętną witaminę C intensywnie promują także niektóre firmy farmaceutyczne (choć nie powołują się przy tej okazji na żadne wiarygodne badania). Trudno się zatem dziwić, że internauci tak intensywnie poszukują wiedzy na ten temat, dopytują, czy witamina C lewoskrętna jest dobra dla dzieci, czy można stosować witaminę C lewoskrętną w ciąży, jak działa witamina C lewoskrętna na raka, czy lepiej kupić jej wersje w płynie czy sproszkowaną, jakie są jej właściwości i dawkowanie. Zanim kupimy w aptece lub na internetowej aukcji zapas lewoskrętnej witaminy C sprawdźmy, czy nie jest ona tylko zgrabnym chwytem reklamowym.

Witamina C lewoskrętna opinie farmaceutów

Zdaniem farmaceutów nie ma czegoś takiego, jak lewoskrętna witamina C. Preparaty sprzedawane pod tą nazwą, to nic innego niż normalny kwas L-askorbinowy, synonim kwasu askorbinowego. Każda cząsteczka kwasu askorbinowego, czy to naturalna czy syntetyczna składa się z 6 atomów węgla, 8 atomów wodoru i 6 atomów tlenu. Cząsteczki te mogą jednak występować w dwóch wersjach będących odbiciami lustrzanymi i podobnie, jak inne związki organiczne mogą skręcać płaszczyznę światła spolaryzowanego w dwóch kierunkach. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czyli w prawo - nazywane są prawoskrętnymi i oznaczane jako (+) oraz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, czyli w lewo - określane są wtedy jako lewoskrętne i oznaczane jako (-).

Kwas L-askorbinowy dostępny na rynku, czy to w formie tabletek, płynów, czy proszku jest wyłącznie prawoskrętny. Udowodniono, że witamina C skręca światło spolaryzowane w prawo w zakresie +20,5 do +21,5 stopnia.

Istnieje jeszcze kwas D-askorbinowy (jest rzeczywiście lewoskrętny), ale nie jest on witaminą C i nie pełnić swoich biologicznych funkcji. Jednym słowem nie jest czynny i nie ma żadnego zastosowania w medycynie. Organizm ludzi i zwierząt po prostu nie potrafią wykorzystać kwasu D-askorbinowego do swoich celów. Cenny dla ich rozwoju i zwalczania chorób jest tylko kwas L-askorbinowy.

Warto jeszcze zaznaczyć, że litera L w nazwie w nazwie kwas L-askorbinowy, choć rzeczywiście odnosi się do łacińskiego laevus (lewy), to z lewoskrętnością nie ma nic wspólnego, bo oznacza konfigurację, a nie kierunek skręcalności optycznej.

Czytaj też: Witamina C liposomalna - czy jest lepsza? Właściwości i dawkowanie

Lewoskrętna? Prawoskrętna? Zawsze najlepsza naturalna

Dyskusji nie podlega to, że najlepszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, a zawarte w nich substancje aktywne wchłaniają się o wiele lepiej niż ich odpowiedniki syntetyczne. Dlatego zamiast szukać lewoskrętnej witaminy C w aptekach najlepiej naturalnej witaminy C poszukać w: 

  • naci pietruszki: 269 mg/100 g, 
  • papryce 125-200 mg/100g,
  • brukselce: 65-145 mg/100 g,
  • brokułach: 65-150 mg/100 g, 
  • owocach dzikiej róży: 250-800 mg/100 g,
  • czarnej porzeczce: 150-300 mg/100 g,
  • truskawkach: 46-90 mg/100 g,
  • kiwi: 84 mg/100 g,
  • grejpfrutach: 30-70 mg/100 g

Witamina C w naturalnych produktach także jest prawoskrętna, ale ma taką przewagę nad syntetyczną, że lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje stężenie terapeutyczne w organizmie. 

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: W którym z produktów znajduje się najwięcej witaminy C?

  w cytrynie

  w czerwonej papryce

  w wątróbce

  w marchewce

  w ogórku

  nie wiem

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA