Miażdżyca

Miażdżyca to choroba cywilizacyjna XXI wieku, należąca do grupy schorzeń układu krążenia. Zła dieta, stres, mała aktywność fizyczna – to tylko niektóre z przyczyn tej podstępnej choroby. W dziale Miażdżyca dowiesz się jakie są najczęściej występujące rodzaje schorzenia, jak powinna wyglądać codzienna dieta, a także do jakich powikłań może doprowadzić zlekceważenie choroby miażdżycy.

Wszystko o miażdżycy – czym są blaszki miażdżycowe, przyczyny i objawy choroby, a także leczenie i dieta

Miażdżyca, inaczej arterioskleroza jest określana mianem choroby cywilizacyjnej i należy do najczęściej występujących schorzeń układu krążenia.

Nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak:

Bardzo ważne jest jak najszybsze podjęcie leczenia, by uniknąć przykrych komplikacji zdrowotnych.

Co to jest miażdżyca?

Miażdżyca to choroba przewlekła, która dotyka tętnic, a dokładniej jest odpowiedzialna za zwężenie ich światła. Schorzenie ewoluuje latami i występuje głównie w dużych oraz średnich naczyniach tętniczych ze względu na odkładający się w nich cholesterol.

Pierwsze zmiany miażdżycowe pojawiają się zwykle już w młodym wieku, jednak nie dają żadnych objawów. Symptomy zaczynają zwykle pojawiać się około 50 roku życia. Leczeniem schorzenia zajmuje się głównie chirurg naczyniowy oraz angiolog, czyli specjalista
w dziedzinie chorób żył, naczyń limfatycznych, a także tętnic.

Blaszka miażdżycowa – czym jest?

Blaszki miażdżycowe wytwarzają się w konsekwencji nagromadzania się w ścianie tętnic głównie cholesterolu, który z czasem wapnieje i finalnie doprowadza do zatkania tętnic. W sytuacji, gdy dojdzie do zapchania tętnic wieńcowych może wystąpić schorzenie, jakim jest choroba wieńcowa, czyli choroba niedokrwienna serca.

Kiedy na blaszce miażdżycowej powstanie skrzeplina to jest ona odpowiedzialna za całkowite zasłonięcie światła tętnicy i ostatecznie dochodzi wtedy do zawału mięśnia sercowego.

Miażdżyca – przyczyny

Najczęściej występujące przyczyny miażdżycy to przede wszystkim:

  • zła dietę – a dokładniej jej konsekwencję, czyli nadwagę i otyłość,
  • płeć męską – na miażdżycę według statystyk częściej zapadają mężczyźni, niż kobiety,
  • wiek – wraz z upływem lat zwiększa się ryzyko miażdżycy, dlatego osoby po 50. roku życia powinny regularnie badać poziom cholesterolu,
  • stres,
  • małą aktywność fizyczną
  • inne choroby: cukrzycę, nadciśnienie tętnicze krwi, zaburzenie krzepnięcia krwi,
  • czynniki genetyczne,
  • używki – a przede wszystkim palenie papierosów.

Miażdżyca doprowadza do ciągłego procesu zapalnego, na skutek nieustannego wyniszczania śródbłonka, a także utrzymywania się cholesterolu LDL we krwi, na wysokim poziomie.
Z biegiem lat, choroba doprowadza do defektu we wszystkich warstwach ściany tętnicy,
w konsekwencji skurczając tętnice i utrudniając przepływ światła.

Miażdżyca – rodzaje

Zmiany miażdżycowe mogą dotyczyć naczyń krwionośnych niemalże w każdej części krwiobiegu.

Do najczęściej występujących rodzajów miażdżycy należą:

  • miażdżyca kończyn dolnych – miażdżyca nóg objawia się głównie uczuciem wyziębienia ich, dlatego często przez długi czas symptom ten bywa lekceważony.
    W kolejnym etapie dochodzi do zaczerwienienia nóg, a najgorszym przypadku może dojść nawet do amputacji nogi ze względu na powstanie zatoru. Najczęściej amputowane są palce stóp.
  • miażdżyca tętnic szyjnych – jest częstą przyczyną udaru mózgu, dlatego szybkie podjęcie leczenia jest niezwykle ważne. Do czynników, które mogłyby sugerować zmiany w obrębie tętnic szyjnych, należą głównie: choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze oraz długotrwałe uzależnienie od palenia papierosów,
  • miażdżyca mózgu – jest niebezpiecznym rodzajem schorzenia, gdyż w konsekwencji może doprowadzić nawet do zgonu pacjenta. Bardzo często doprowadza do udaru mózgu, a głównym objawem są zawroty głowy i uczucie dezorientacji. Część z chorych skarży się na niedowłady, a także ból twarzy,
  • miażdżyca aorty brzusznej – pierwszymi niepokojącymi symptomami są bóle brzucha, nudności oraz duszność. Miażdżyca tego rodzaju, podobnie jak w pozostałych przypadkach rozwija się latami, coraz silniej zwężając naczynia krwionośne. Finalnie doprowadza do niedokrwienia przewodu pokarmowego, a także niedokrwienia nóg.

Miażdżyca – objawy

Objawy miażdżycy są uzależnione od jej rodzaju i stopnia zaawansowania. Każdy z nich doprowadza do zwężenia świateł tętnic, jednak w zależności od ulokowania może dawać nieco inne symptomy.

Do głównych objawów występujących u osób z miażdżycą należą:

  • ból nóg,
  • szybkie zmęczenie po niewielkim wysiłku fizycznym,
  • ból w klatce piersiowej – występuje w bardziej zaawansowanym stadium choroby,
  • bladość i brak energii – na skutek niedokrwienia,
  • wychłodzenie ciała – ten objaw również jest konsekwencją nagromadzania się cholesterolu na ścianach tętnic.

Każda niepokojąca zmiana powinna być konsultowana ze specjalistą, gdyż wczesne podjęcie leczenia zmniejsza ryzyko wystąpienia niechcianych powikłań, a także chroni przed rozwojem choroby i nasilaniem dolegliwości.

Miażdżyca – leczenie

Leczenie miażdżycy należy rozpocząć od wprowadzenia zbilansowanej diety i zwiększenia aktywności fizycznej. Warto znaleźć każdego dnia chociażby pół godziny na spacer, a także odstawić przede wszystkim ze swojego menu nasycone oraz nienasycone tłuszcze utwardzone.

Jak leczyć miażdżycę?

  • leki na miażdżycę – są to preparaty, których celem jest obniżenie poziomu cholesterolu, a także trójglicerydów we krwi. Ich ciągłe zażywanie doprowadza do zmniejszania grubości blaszki miażdżycowej,
  • zażywanie kwasu acetylosalicylowego – jego zadaniem jest zmniejszanie nadmiernej krzepliwości krwi,

Niestety, miażdżyca to choroba, której nie da się całkowicie wyeliminować ze swojego organizmu, a leczenie ma głównie na celu zahamowanie rozwoju schorzenia, a także zmniejszenia odczuwanych objawów.

Miażdżyca – dieta

Dieta miażdżycowa to jeden z ważniejszych aspektów zapobiegania rozwojowi choroby. Pierwszym krokiem u osób z nałogami jest ich rzucenie, przede wszystkim chodzi o palenie papierosów.

Dieta przy miażdżycy – wskazane produkty:

  • zioła na miażdżycę – zioła przede wszystkim wspomagają przepływ krwi, dlatego warto po nie regularnie sięgać. Do najbardziej polecanych należą: krwawnik, dziurawiec, miłorząb japoński oraz rdest ptasi,
  • herbata z czosnkiem i cytryną – taki wywar zmniejsza cholesterol, a dodatkowo redukuje stany zapalne układu krwionośnego,
  • owoce,
  • awokado,
  • ryby,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • owies.

Należy zrezygnować ze smażonych oraz wysokoprzetworzonych potraw, a margarynę zastąpić np. pastą guacamole z awokado. Na obiad warto wybierać chude mięso i wprowadzić do swojego jadłospisu pełnoziarniste produkty.