Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗

Chleb dla diabetyków – przepis na idealne pieczywo dla cukrzyków

Czasami z powodu problemów zdrowotnych musimy ograniczyć lub wyeliminować z diety pieczywo. Nie jest to łatwe, bo w naszej kulturze kulinarnej od chleba i bułek uzależnieni jesteśmy od zawsze. Na szczęście istnieją receptury na pieczywo, które jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Jednym z takich przykładów będzie chleb dla diabetyków.
Pieczywo
Źródło: 123RF
Spis treści

Pacjenci z podwyższonym poziomem cukru nie powinni jeść pieczywa dostępnego w sklepach czy marketach. Nie tylko zawiera ono wiele szkodliwych substancji - konserwanty, sztuczne barwniki, spulchniacze – ale również ze względu na swoje podstawowe składniki, a więc mąkę pszenną i żytnią, może niebezpiecznie podnieść poziom cukru we krwi, nawet do 74 procent wzrostu.

Reklama

Przepis na dietetyczny chleb dla diabetyków

Chleb, który proponuje instytut IRL z Krakowa, nie przyczyni się u nikogo ani do rozwoju otyłości, ani cukrzycy typu 2. Można go samemu upiec w domu - receptura jest prosta, a sama czynność nie zajmuje wiele czasu. 

Składniki:

  • 400g kaszy jaglanej
  • 400g białego ryżu
  • 150g otrębów pszennych
  • sól kamienne nieoczyszczona
  • pieprz
  • kminek
  • zioła, np. igiełki suszonego rozmarynu.

Jak samemu zrobić chleb dla cukrzyka?

Przygotowanie chleba dla diabetyków - krok po roku:

  1. Kaszę i ryż gotujemy w jednym, dużym garnku przez około 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l wody. Dodajemy przyprawy.
  2. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
  3. Ugotowana kasza i ryż wchłoną całą wodę, która wlaliśmy do garnka. 
  4. Dodajemy suchą masę 150 gram otrąbów pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.
  5. Dużą łyżką stołową nabieramy masę. Z takiej objętości formujemy cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
  6. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
  7. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250 stopni C przez ok. 50-60 minut. tj. do momentu uzyskania przyrumienienia.

Chleb KR-IRL nie tylko zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, ale również nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć. Po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy, pieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie po 1-2 kromki średniej wielkości (80-200 g), jako wariant odżywienia "minimum".

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna podaje, że liczba chorych na cukrzycę wciąż rośnie. Podstawą leczenia chorego jest monitorowanie stężenia glukozy we krwi (glikemii).

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta cukrzycowa
Miód a cukrzyca - czy cukrzyk może jeść miód? Jaki przy schorzeniu typu I i II?
 na kamiennej tacy znajduję się kupka cukru, a na niej nabierak do miodu
Podobne artykuły
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Chleb bezglutenowy
Chleb dla cukrzyka - jakie pieczywo najlepsze? Przepisy
Badanie poziomu cukru
Śniadania dla cukrzyka przy cukrzycy typu 1 i 2 - przepisy
Sernik dla cukrzyka
Słodycze dla cukrzyków - jakie? Przepisy na domowe
Warzywa i owoce dla cukrzyka
Co jeść przy cukrzycy? Sprawdź, co można jeść, a czego nie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie cechy powinien mieć dobry glukometr?
Diagnosis_sonda