Chleb dla diabetyków – przepis na idealne pieczywo dla cukrzyków

Czasami z powodu problemów zdrowotnych musimy ograniczyć lub wyeliminować z diety pieczywo. Nie jest to łatwe, bo w naszej kulturze kulinarnej od chleba i bułek uzależnieni jesteśmy od zawsze. Na szczęście istnieją receptury na pieczywo, które jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Jednym z takich przykładów będzie chleb dla diabetyków.
Pieczywo
Źródło: 123RF

Spis treści

Pacjenci z podwyższonym poziomem cukru nie powinni jeść pieczywa dostępnego w sklepach czy marketach. Nie tylko zawiera ono wiele szkodliwych substancji - konserwanty, sztuczne barwniki, spulchniacze – ale również ze względu na swoje podstawowe składniki, a więc mąkę pszenną i żytnią, może niebezpiecznie podnieść poziom cukru we krwi, nawet do 74 procent wzrostu.

Przepis na dietetyczny chleb dla diabetyków

Chleb, który proponuje instytut IRL z Krakowa, nie przyczyni się u nikogo ani do rozwoju otyłości, ani cukrzycy typu 2. Można go samemu upiec w domu - receptura jest prosta, a sama czynność nie zajmuje wiele czasu. 

Składniki:

  • 400g kaszy jaglanej
  • 400g białego ryżu
  • 150g otrębów pszennych
  • sól kamienne nieoczyszczona
  • pieprz
  • kminek
  • zioła, np. igiełki suszonego rozmarynu.

Jak samemu zrobić chleb dla cukrzyka?

Przygotowanie chleba dla diabetyków - krok po roku:

  1. Kaszę i ryż gotujemy w jednym, dużym garnku przez około 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l wody. Dodajemy przyprawy.
  2. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
  3. Ugotowana kasza i ryż wchłoną całą wodę, która wlaliśmy do garnka. 
  4. Dodajemy suchą masę 150 gram otrąbów pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.
  5. Dużą łyżką stołową nabieramy masę. Z takiej objętości formujemy cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
  6. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
  7. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250 stopni C przez ok. 50-60 minut. tj. do momentu uzyskania przyrumienienia.

Chleb KR-IRL nie tylko zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, ale również nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć. Po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy, pieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie po 1-2 kromki średniej wielkości (80-200 g), jako wariant odżywienia "minimum".

Oceń artykuł

(liczba ocen 40)

16682
Pytanie: Co stosujesz na podrażnienia i otarcia w jamie ustnej?

  Żel stomatologiczny

  Płukanki ziołowe

  Preparaty w sprayu

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!