Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Wiele osób zastanawia się, jak wybrać najzdrowszy chleb. Czy zdecydować się na chleb ciemny, pieczywo żytnie, a może jeszcze inny rodzaj? Jaki chleb na diecie wybrać? Który ma najwięcej błonnika i innych składników niezbędnych w zbilansowanej diecie? Sprawdź.
Chleb wieloziarnisty razowy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Rodzaje chleba

Wybór pieczywa dostępnego na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Wymienić należy takie rodzaje pieczywa, jak:

  • chleb pszenny,
  • chleb razowy,
  • chleb słonecznikowy,
  • chleb orkiszowy,
  • chleb gryczany,
  • chleb tostowy,
  • chleb żytni,
  • pumpernikiel.

Do tego jeszcze bułki, rogale, z makiem, z dynią, z ziarnami zbóż, z sezamem, z kminkiem. Jak się w tym wszystkim nie pogubić i nie dać się nabrać na różne triki stosowane przez piekarnie i hipermarkety? Warto sobie zdawać sprawę z kilku podstawowych kwestii.

Reklama

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Zarówno zastanawiając się jaki chleb na diecie będzie najlepszy, jak i dla każdego na co dzień, warto znać poniższe informacje.

  1. Więcej witamin, składników mineralnych i błonnika znajduje się w pieczywie razowym niż w pieczywie pszennym. To pierwsze jest źródłem witamin z grupy B i witaminy E oraz żelaza, cynku, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. To drugie natomiast sprzyja nadwadze oraz upośledza poprawne działanie układu pokarmowego. Im rodzaj mąki jest opatrzony wyższą liczbą, tym więcej ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu składników zawiera.
     
  2. Nie każdy może czerpać z dobroci pełnowartościowego pieczywa. Unikać go powinny osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita nadwrażliwego czy problemy z wątrobą. Ma to związek z kwasami: mlekowym i octowym, które znajdują się w zaczynie niezbędnym do jego wypieku, a które jednocześnie drażnią śluzówkę przełyku, żołądka i jelita cienkiego. Niemniej jednak, kwas mlekowy ceniony jest za swoje działanie antynowotworowe, dobry wpływ na pracę układu trawiennego, zapobieganie zaparciom i hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych.
     
  3. Pieczywo jasne natomiast nie jest wskazane dla osób chorych na celiakię czy nadwrażliwych na gluten. Powinny one raczej wybrać pieczywo kukurydziane, ryżowe, sojowe czy gryczane. Wyjątkiem jest pieczywo bezglutenowe.

Zdrowy chleb - zasady

Jeśli już wiadomo, jakie pieczywo jest najlepsze, potrzeba tylko praktycznej wiedzy, która pozwoli odróżnić prawdziwy chleb od tego, co się za niego podaje.

  1. Nie każde ciemne pieczywo jest pieczywem razowym. Zawsze należy czytać etykiety i zwracać uwagę, czy w jego skład wchodzi karmel. Jeśli wchodzi, to już wiemy, że producent liczył na naszą naiwność i niewiedzę. Nie dajmy się nabrać.
  2. Idealnie, jeśli w składzie znajdziemy tylko cztery pozycje: zakwas, mąkę, wodę i sól.
  3. Prawdziwe razowe pieczywo musi odpowiednio dużo ważyć. Jeśli bierzemy chleb do ręki i jest on lekki, to wiadomo, że naturalnymi metodami nie powstał. Spulchniacze wykonały swoje zadanie i sztucznie go nadmuchały.
  4. Chleb też nie może się kruszyć i łamać w rękach, a po rozkrojeniu powinien ucieszyć nas kwaśnym zbożowym zapachem.
  5. Skórka prawdziwego świeżego chleba nie odchodzi od miąższu.
  6. Jeśli zakupiony przez nas chleb nie pleśnieje i zachowuje swoje właściwości przez tydzień, to znaczy, że dokonaliśmy najlepszego wyboru z możliwych i w przyszłości warto go powtórzyć.

Odnalezienie prawdziwego chleba spośród tak wielu dostępnych opcji nie jest rzeczą łatwą. Nie jest również niemożliwe. Wystarczy zapamiętać kilka podstawowych faktów, a wykonanie tego zadania będzie niczym bułka z masłem (oczywiście nie pszenna barwiona karmelem i nadmuchana).

Czytaj też:

Bibliografia

  • Hamelman Jeffrey, Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki, Wydawnictwo Buchmann, 2018
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Gęsi smalec do smarowania
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda