Bób i jego właściwości lecznicze
Bób jest polecany osobom, które chorują na anemię, a to ze względu na wysoką zawartość witaminy B i kwasu foliowego, które są niezbędne do syntezy czerwonych ciałek krwi. Kwas foliowy to nieodzowny składnik diety kobiet w ciąży i matek karmiących - zapobiega wadom rozwojowym płodu i wspomaga pracę mózgu.
Co więcej, bób jest idealną alternatywą dla mięsa. Powinny to wiedzieć osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również cierpiące z powodu chorób układu krążenia i starające się przez to ograniczyć spożycie białka zwierzęcego. Bób wiąże kwasy żółciowe znajdujące się w jelicie grubym, przez co wyraźnie obniża stężenie cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu) we krwi.
Reklama
Bób - jakie witaminy i minerały zawiera?
Bób jest szczególnie cennym źródłem witaminy K (niezbędnej aby utrzymać prawidłową krzepliwość krwi) oraz kwasu foliowego (szczególnie polecanego kobietom w ciąży i matkom karmiącym). Dodatkowo zawiera stosunkowo dużo witaminy C i witaminy A, która wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Bób zawiera szczególnie dużo potasu (ok. 268 mg na 100 g produktu!), a także fosforu (125 mg), wapnia (36 mg) i cynku (1 mg). Do swojej diety powinny go koniecznie włączyć zatem osoby unikające spożywania produktów odzwierzęcych, osoby pracujące umysłowo i pary marzące o zostaniu rodzicami.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Jak jeść bób i kto powinien z niego zrezygnować?
Młody bób można jeść na surowo, jak i gotowany na parze lub w wodzie. Z tym, że poddawanie obróbce termicznej tego strączka powoduje utratę blisko 40% jego wartości odżywczych. Warto pamiętać, że wiele z dobroczynnych składników zawartych w bobie znajduje się w jego skórce.
Młody bób może być jedzony w całości, jednak nie zaleca się tego w przypadku starszych strączków. Bobu powinny unikać osoby mające bardzo silne tendencje do wzdęć oraz chorzy na chorobę Parkinsona, zażywający tabletki z lewodopą. Badania wykazują, że bób uniemożliwia prawidłowe wchłanianie tego leku.