Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗

Czy bób jest zdrowy? - zalety i wady bobu

Bób ma szereg cenionych wartości odżywczych, jednak nie wszyscy mogą z nich korzystać. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze i odżywcze ma bób oraz kto powinien unikać go w swojej diecie.
Bób
Źródło: Materiały partnera
Spis treści

Reklama

Bób i jego właściwości lecznicze

Bób jest polecany osobom, które chorują na anemię, a to ze względu na wysoką zawartość witaminy B i kwasu foliowego, które są niezbędne do syntezy czerwonych ciałek krwi. Kwas foliowy to nieodzowny składnik diety kobiet w ciąży i matek karmiących - zapobiega wadom rozwojowym płodu i wspomaga pracę mózgu.

Co więcej, bób jest idealną alternatywą dla mięsa. Powinny to wiedzieć osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również cierpiące z powodu chorób układu krążenia i starające się przez to ograniczyć spożycie białka zwierzęcego. Bób wiąże kwasy żółciowe znajdujące się w jelicie grubym, przez co wyraźnie obniża stężenie cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu) we krwi.

Reklama

Bób - jakie witaminy i minerały zawiera?

Bób jest szczególnie cennym źródłem witaminy K (niezbędnej aby utrzymać prawidłową krzepliwość krwi) oraz kwasu foliowego (szczególnie polecanego kobietom w ciąży i matkom karmiącym). Dodatkowo zawiera stosunkowo dużo witaminy C i witaminy A, która wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Bób zawiera szczególnie dużo potasu (ok. 268 mg na 100 g produktu!), a także fosforu (125 mg), wapnia (36 mg) i cynku (1 mg). Do swojej diety powinny go koniecznie włączyć zatem osoby unikające spożywania produktów odzwierzęcych, osoby pracujące umysłowo i pary marzące o zostaniu rodzicami.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak jeść bób i kto powinien z niego zrezygnować?

Młody bób można jeść na surowo, jak i gotowany na parze lub w wodzie. Z tym, że poddawanie obróbce termicznej tego strączka powoduje utratę blisko 40% jego wartości odżywczych. Warto pamiętać, że wiele z dobroczynnych składników zawartych w bobie znajduje się w jego skórce.

Młody bób może być jedzony w całości, jednak nie zaleca się tego w przypadku starszych strączków. Bobu powinny unikać osoby mające bardzo silne tendencje do wzdęć oraz chorzy na chorobę Parkinsona, zażywający tabletki z lewodopą. Badania wykazują, że bób uniemożliwia prawidłowe wchłanianie tego leku.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Reklama