Pietruszka - właściwości natki, soku i korzenia

Pietruszka to bomba witaminowa, a cenne składniki znajdziemy nie tylko w natce, ale także korzeniu pietruszki. Sprawdź jakie są właściwości pietruszki naciowej i jak zrobić sok z pietruszki.
Natka pietruszki
Źródło: 123RF

Spis treści

Pietruszka stosowana jest w kuchni od lat, jednak coraz częściej wykorzystywana jest jako środek leczniczy.

Natka pietruszki

Zielona pietruszka, czyli natka tego warzywa, to nie tylko efektowna dekoracja sałatek czy ciepłych dań, smaczny dodatek do zup, ale przede wszystkim skarbnica witamin i cennych minerałów.

Pietruszka - witaminy

W natce pietruszki znajdziemy m.in.:

  • Witaminę A (przeciwutleniacz)
  • Beta-karoten (prowitamina witaminy A)
  • Witamina C
  • Wapń
  • Potas
  • Fosfor
  • Sód
  • Magnez
  • Żelazo
  • Kwas foliowy

Reklama

Natka pietruszki - właściwości

Dzięki dużej ilości witaminy C (jest jej znacznie więcej niż w cytrynie!), natka pietruszki wzmacnia układ odpornościowy, a zatem chroni przed infekcjami, a także zapobiega chorobom oczu. Z kolei witamina A (retinol) opóźnia procesy starzenia i jest potrzebna przy budowie szkliwa na uzębieniu. Jej braki mogą powodować problemy ze wzrokiem.

Pietruszka powinna być też nieodłącznym składnikiem alergików, gdyż ma zdolność do hamowania wydzielania histaminy. 

Pietruszka - inne właściwości

Z uwagi na aromat liści pietruszki, ma ono działanie odświeżające i polecane jest osobom walczącym z nieprzyjemnym zapachem z ust. Z uwagi na zawartość żelaza polecana jest pacjentom zmagającym się z anemią. Z kolei zawartość beta-karotenu zapobiega rozwojowi nowotworów, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Przepis na sok z natki pietruszki

Składniki:

  • dwa pęczki natki pietruszki
  • około 1 litr wody
  • dwie łyżki miodu
  • dwie cytryny
  • liście mięty

Cytrynę sparzyć, obrać, pokroić i wrzucić do blendera wraz z dokładnie umytą natką, miodem i lodem oraz liśćmi mięty. Całość miksować przez chwilę, następnie należy dodać wody i włączyć mikser na ok. 10 sekund.

Uzyskaną miksturę przechowywać w lodówce. Pić codziennie. Latem do soku dodać można skruszony lód.

Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki to często niedoceniana część tego warzywa. Aby miał właściwości prozdrowotne, jego korzenna odmiana zbierana jest wiosną i wczesną jesienią. Wówczas dostarczy ona przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami nowotworowymi i starzeniem się komórek, a także soli mineralnych.

Pietruszka w ciąży

Zawarty w korzeniu pietruszki apiol w dawnej medycynie używany był do przeprowadzania aborcji. Ten związek chemiczny może powodować skurcze mięśni macicy. Z uwagi na jego występowanie kobiety w ciąży nie powinny zjadać zbyt dużych ilości tego warzywa.

Z rozwagą pietruszkę stosować muszą osoby z chorobami nerek lub te, u których istnieje ryzyko wystąpienia tego typu schorzeń. Warzywo to zawiera bowiem duże ilości szczawianów. 

Olej z pietruszki

Jeśli znajdujemy się w grupie osób, które bez obaw mogą sięgać po pietruszkę, ale nie zawsze mają dostęp do świeżego warzywa, warto zaopatrzyć się w olej z nasion pietruszki. Można go spożywać na zimno, ale też dodać do ulubionej maseczki do twarzy.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

16687
Pytanie: Kiedy najchętniej sięgasz po probiotyk?

  w trakcie i po antybiotykoterapii

  podczas stosowania lekkostrawnej diety

  przy biegunce

  w zespole jelita drażliwego

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!