Nowy sklep

już ON-LINE

Seler naciowy - przepisy na sałatki i potrawy na ciepło

Co można zrobić z selera naciowego? Sałatkę, surówkę, sok, zupę, gorący dodatek do dań głównych i wiele innych. Poznaj najlepsze przepisy na seler naciowy, zobacz, jak można się żywić smacznie i bardzo zdrowo.
Sałatka z selerem naciowym
źródło:123RF
 

Przepisy na seler naciowy

Seler naciowy w kuchni stosowany jest od tysięcy lat. Potrawy z selera naciowego przygotowywano już w starożytnym Egipcie, jego smak znali też mieszkańcy antycznej Hellady. Na przestrzeni wieków odkrywano kolejne walory tej niezwykłej rośliny - dziś wiemy, że mało jest warzyw tak smacznych i tak zdrowych, jak seler naciowy. Przepisy na różnego rodzaju sałatki, surówki, soki czy zupy stanowią zatem niewyczerpane źródło inspiracji dla osób, które chcą żyć i odżywiać się w taki sposób, by jednocześnie dbać o własny organizm. 

Główne zalety selera (na podstawie danych USDA - U.S. Departnment of Agroculture) to:

  •  niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 gramów,
  • bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – tylko 0,04 g/100 gramów produktu,
  • znaczna ilość błonnika pokarmowego – 1,6 g/100 g
  • bogactwo minerałów (potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk),
  • bogactwo witamin (B1, B2, B3, A, C, E, K). 

Co zrobić z selera naciowego?

Co można zrobić z selera naciowego? Przede wszystkim jest on cenionym składnikiem różnego rodzaju sałatek i surówek warzywnych oraz warzywno-owocowych. Z selera naciowego wytwarza się też bardzo zdrowy sok. Trzecim popularnym zastosowaniem są dania na ciepło, w tym przede wszystkim – zupa z selera naciowego. W każdym z przypadków mamy do czynienia z wybitnymi walorami smakowymi oraz udokumentowanym działaniem prozdrowotnym. 

Należy wiedzieć, że spożywanie selera:

  • pomaga w odchudzaniu (niska kaloryczność, mała zawartość tłuszczów i węglowodanów, udział błonnika pokarmowego),
  • ułatwia trawienie, zapobiega odkładaniu się kamieni żółciowych, usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom,
  • obniża ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę nerek, działa uspokajająco i kojąco na system nerwowy,
  • działa przeciwbólowo, może być stosowany wspomagająco w leczeniu schorzeń stawów.

Seler naciowy – przepisy na sałatki

Przepisy na sałatki z selera naciowego umożliwiają jego wykorzystanie w dziesiątkach konfiguracji, na przykład:

  • seler naciowy, ananas, kukurydza z puszki, majonez,
  • seler naciowy, kukurydza konserwowa, jajko ugotowane  na twardo, cebula, żółta lub czerwona papryka,
  • seler naciowy, ogórek kiszony, jajka na twardo, szynka pokrojona w drobną kostkę, kukurydza, majonez, musztarda, jogurt naturalny,
  • seler naciowy, ogórek zielony, papryka zielona, rukola, żółty ser, musztarda,
  • seler naciowy, por, pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę, ananas, kukurydza, majonez.

W większości przypadków do przygotowania sałatki używamy od 3 do 6 łodyg selera, pozostałe zaś składniki dobieramy wedle uznania (mniej więcej 1/3 – 1/2 puszki kukurydzy, podobna ilość ananasa, 2-4 jajka, około 2-3 łyżek majonezu). Zgodnie z własnymi upodobaniami potrawę należy też doprawić solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy. Co istotne - przygotowanie sałatki z selera nie zajmuje zazwyczaj więcej, niż kilka do kilkudziesięciu minut, przeważnie nie jest też szczególnie kosztochłonne. 

Przepis na sok z selera naciowego

Przepis na sok z selera naciowego jest wyjątkowo prosty. Do samodzielnego wykonania napoju niezbędne są tylko dwa składniki – seler i jabłko. Seler należy dokładnie umyć, oddzielić łodygi i końcówki. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy na drobne części, bez ogryzka. Tak przygotowane komponenty umieszczamy w sokowirówce i miksujemy. 

Gotowy sok najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Do przyrządzenia napoju, potrzebnych jest 5-6 łodyg selera. Możliwe są delikatne modyfikacje klasycznego przepisu, w tym między innymi dodanie trzeciego składnika w postaci marchewki, zastąpienie jabłka marchewką, a także wykorzystanie samego selera.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego również jest bardzo zdrowa, a przy tym pożywna. Można ją przygotować na niezliczone sposoby. 

Niezbędne do jej ugotowania, oprócz samego selera, są między innymi:

  • ziemniaki (3-5 sztuk),
  • marchew (2 sztuki),
  • cebula lub por,
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
  • bulion.

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, obrać i pokroić wszystkie warzywa. Następnie podsmażamy cebulę (lub pora), a po chwili - dodajemy seler. Zawartość patelni zalewamy przygotowanym w międzyczasie wywarem (rosołem warzywnym lub drobiowym) i odstawiamy do gotowania, umieszczając w garnku marchew, ziemniaki oraz przyprawy. Trzymamy na ogniu aż do uzyskania odpowiedniej miękkości przez ziemniaki.

Seler naciowy – przepisy na ciepło

Istnieją też inne przepisy na seler naciowy na ciepło. Niezwykle ciekawą propozycją jest seler duszony na maśle, z czosnkiem, cebulką, szczypiorkiem i innymi dodatkami, takimi jak gałka muszkatołowa. 

Przygotowanie potrawy jest niezwykle proste – wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę masła, a następnie, po podgrzaniu – fragmenty pokrojonego selera. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, w międzyczasie dodając wszystkie pozostałe składniki oraz przyprawy. Tak przygotowanego selera można podawać z makaronem, ziemniakami, mięsem, czy rybami.

Czytaj też:

Bibliografia

  • Celery, U.S. Departnment of Agroculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • Właściwości selera, http://www.pp3brzeg.pl

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)