Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!

Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki

Co można zrobić z selera naciowego? Sałatkę, surówkę, sok, zupę, gorący dodatek do dań głównych i wiele innych. Poznaj najlepsze przepisy na seler naciowy, zobacz, jak można się żywić smacznie i bardzo zdrowo.
Sałatka z selerem naciowym
źródło:123RF
W skrócie
  • Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, które z powodzeniem może być wykorzystane w kuchni zarówno do potraw na ciepło jak i sałatek.
  • Do głównych zalet selera naciowego można zaliczyć m. in. niską kaloryczność, wysoką zawartość błonnika oraz bogactwo w witaminy i minerały.
  • Włączenie selera naciowego do swojej diety wspomaga odchudzanie, ułatwia trawienia oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto seler naciowy ma właściwości przeciwbólowe.
SPRAWDŹ TEŻ: Właściwości lecznicze i zdrowotne selera naciowego
Spis treści

Przepisy na potrawy z selera naciowego

Seler naciowy w kuchni stosowany jest od tysięcy lat. Potrawy z selera naciowego przygotowywano już w starożytnym Egipcie, jego smak znali też mieszkańcy antycznej Hellady.

Na przestrzeni wieków odkrywano kolejne walory tej niezwykłej rośliny - dziś wiemy, że mało jest warzyw tak smacznych i tak zdrowych, jak seler naciowy.

Przepisy na różnego rodzaju sałatki, surówki, soki czy zupy stanowią zatem niewyczerpane źródło inspiracji dla osób, które chcą żyć i odżywiać się w taki sposób, by jednocześnie dbać o własny organizm. 

Główne zalety selera (na podstawie danych USDA - U.S. Departnment of Agroculture) to:

  • niska kaloryczność – zaledwie 14 kcal/100 gramów,
  • bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – tylko 0,04 g/100 gramów produktu,
  • znaczna ilość błonnika pokarmowego – 1,6 g/100 g
  • bogactwo minerałów (potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk),
  • bogactwo witamin (B1, B2, B3, A, C, E, K). 

Reklama

Co zrobić z selera naciowego?

Co można zrobić z selera naciowego? Przede wszystkim jest on cenionym składnikiem różnego rodzaju sałatek i surówek warzywnych oraz warzywno-owocowych. Z selera naciowego wytwarza się też bardzo zdrowy sok.

Trzecim popularnym zastosowaniem są dania na ciepło, w tym przede wszystkim - zupa z selera naciowego.

W każdym z przypadków mamy do czynienia z wybitnymi walorami smakowymi oraz udokumentowanym działaniem prozdrowotnym. 

Należy wiedzieć, że spożywanie selera:

  • pomaga w odchudzaniu (niska kaloryczność, mała zawartość tłuszczów i węglowodanów, udział błonnika pokarmowego),
  • ułatwia trawienie, zapobiega odkładaniu się kamieni żółciowych, usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom,
  • obniża ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę nerek, działa uspokajająco i kojąco na system nerwowy,
  • działa przeciwbólowo, może być stosowany wspomagająco w leczeniu schorzeń stawów.

Reklama

Przepisy na sałatki z selera naciowego

Przepisy na sałatki z selera naciowego umożliwiają jego wykorzystanie w dziesiątkach konfiguracji, na przykład:

  • seler naciowy, ananas, kukurydza z puszki, majonez,
  • seler naciowy, kukurydza konserwowa, jajko ugotowane  na twardo, cebula, żółta lub czerwona papryka,
  • seler naciowy, ogórek kiszony, jajka na twardo, szynka pokrojona w drobną kostkę, kukurydza, majonez, musztarda, jogurt naturalny,
  • seler naciowy, ogórek zielony, papryka zielona, rukola, żółty ser, musztarda,
  • seler naciowy, por, pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę, ananas, kukurydza, majonez.

W większości przypadków do przygotowania sałatki używamy od 3 do 6 łodyg selera, pozostałe zaś składniki dobieramy wedle uznania (mniej więcej 1/3 – 1/2 puszki kukurydzy, podobna ilość ananasa, 2-4 jajka, około 2-3 łyżek majonezu).

Zgodnie z własnymi upodobaniami potrawę należy też doprawić solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy.

Co istotne - przygotowanie sałatki z selera nie zajmuje zazwyczaj więcej, niż kilka do kilkudziesięciu minut, przeważnie nie jest też szczególnie kosztochłonne. 

Reklama

Przepis na sok z selera naciowego

Przepis na sok z selera naciowego jest wyjątkowo prosty. Do samodzielnego wykonania napoju niezbędne są tylko dwa składniki – seler i jabłko. Seler należy dokładnie umyć, oddzielić łodygi i końcówki. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy na drobne części, bez ogryzka. Tak przygotowane komponenty umieszczamy w sokowirówce i miksujemy. 

Gotowy sok najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Do przyrządzenia napoju, potrzebnych jest 5-6 łodyg selera.

Możliwe są delikatne modyfikacje klasycznego przepisu, w tym między innymi dodanie trzeciego składnika w postaci marchewki, zastąpienie jabłka marchewką, a także wykorzystanie samego selera.

Bardzo często pije się sok z selera naciowego na czczo, tuż po przebudzeniu, przed spożyciem jakiegokolwiek pokarmu. W ten sposób oczyszcza się organizm przed nadchodzącym dniem, przygotowuje układ trawienny, a także reguluje pracę systemu nerwowego, pozwalając sobie na rozpoczęcia dnia w dobrym nastroju.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego również jest bardzo zdrowa, a przy tym pożywna. Można ją przygotować na niezliczone sposoby. 

Niezbędne do jej ugotowania, oprócz samego selera, są między innymi:

  • ziemniaki (3-5 sztuk),
  • marchew (2 sztuki),
  • cebula lub por,
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
  • bulion.

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, obrać i pokroić wszystkie warzywa. Następnie podsmażamy cebulę (lub pora), a po chwili - dodajemy seler. Zawartość patelni zalewamy przygotowanym w międzyczasie wywarem (rosołem warzywnym lub drobiowym) i odstawiamy do gotowania, umieszczając w garnku marchew, ziemniaki oraz przyprawy.

Trzymamy na ogniu aż do uzyskania odpowiedniej miękkości przez ziemniaki.

Reklama

Przepisy na seler naciowy na ciepło

Istnieją też inne przepisy na seler naciowy na ciepło.  Niezwykle ciekawą propozycją jest seler duszony na maśle, z czosnkiem, cebulką, szczypiorkiem i innymi dodatkami, takimi jak gałka muszkatołowa. 

Przygotowanie potrawy jest niezwykle proste – wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę masła, a następnie, po podgrzaniu – fragmenty pokrojonego selera. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, w międzyczasie dodając wszystkie pozostałe składniki oraz przyprawy.

Tak przygotowanego selera można podawać z makaronem, ziemniakami, mięsem, czy rybami.

Inne przykłady wykorzystania selera naciowego w kuchni do potraw na ciepło to: naleśniki z selerem naciowym, gulasz z selerem naciowym, pierogi z selerem naciowym, itd.

Seler naciowy z powodzeniem może zostać wykorzystany również przez wegetarian jako pyszna alternatywa mięsa. Wystarczy dodać go do kaszy i przygotować wegetariańskie kotlety.

Czytaj również

Bibliografia

  • Celery, U.S. Departnment of Agroculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • Właściwości selera, http://www.pp3brzeg.pl
  • William A., Sok z selera naciowego, sekret Boskiego Lekarza. Naturalny sposób na chroniczne dolegliwości i rewolucja w odżywianiu, Studio Astropsychologii, Białystok 2020
  • Płocharski W, Groele B, Markowski J. Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. 4. Konsumpcja soków i nektarów i perspektywy jej rozwoju. Przem Ferm Owoc-Warzyw 2013
  • Płocharski W, Markowski J, Nosecka B i wsp. Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. 5. Spożycie składników odżywczych w owocach, warzywach i przetworach z owoców i warzyw. Przem Ferm Owoc- -Warzyw 2013
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Papryka chili na raka - właściwości lecznicze
Papryczka chili
Podobne artykuły
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy

Reklama


Zobacz, jak rozpoznać niedożywienie!
Kliknij tutaj