Czy ziemniaki zawierają gluten?

Czy ziemniaki mają gluten
źródło:123RF
Coraz więcej osób musi bądź stara się wykluczyć gluten z codziennej diety. Wiele z nich zastanawia się, które produkty w takiej sytuacji można bezkarnie spożywać, a których lepiej unikać. Odpowiadamy na pytanie, czy ziemniaki mają gluten.

Czy ziemniaki mają gluten?

Żadne warzywa – w tym także ziemniaki – naturalnie nie zawierają glutenu. Występuje on jedynie 
w niektórych produktach pochodzenia zbożowego. Kartofle mogą być zatem bez przeszkód spożywane przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu

Ziemniaki zawierają natomiast skrobię, czyli węglowodan, który można kupić pod postacią mąki ziemniaczanej. W kuchni używa się jej m.in. do zagęszczania sosów.

Co zawierają ziemniaki?

Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy. Co ciekawe, dostarczają wielu witamin, choć 
w niezbyt dużych ilościach. 

W ziemniakach znajdziemy witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6 i PP. Większość 
z nich występuje tuż pod skórką, dlatego ważne jest, by nie obierać bulw zbyt grubo. Latem, młode ziemniaki wystarczy tylko wyszorować.

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych– gluteniny i gliadyny – która występuje w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy i żyta. To właśnie dzięki glutenowi ciasto w pizzy się ciągnie, 
a chrupiące bagietki francuskie kryją w sobie przyjemne, nieco gumiaste wnętrze. 

Podczas wyrabiania ciasta, zawarty w mące gluten w wyniku połączenia z wodą tworzy przestrzenną strukturę, która nadaje ciastu ciągliwej konsystencji.

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Przy wyborze suplementów diety sprawdzam:

  Skład

  Markę produktu

  Opinie o produkcie 

  Cenę 

  Czas na jaki wystarczy opakowanie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA