Czy ziemniaki zawierają gluten?

Coraz więcej osób musi bądź stara się wykluczyć gluten z codziennej diety. Wiele z nich zastanawia się, które produkty w takiej sytuacji można bezkarnie spożywać, a których lepiej unikać. Odpowiadamy na pytanie, czy ziemniaki mają gluten.
Czy ziemniaki mają gluten
źródło:123RF

Spis treści

Czy ziemniaki mają gluten?

Żadne warzywa – w tym także ziemniaki – naturalnie nie zawierają glutenu. Występuje on jedynie w niektórych produktach pochodzenia zbożowego. Kartofle mogą być zatem bez przeszkód spożywane przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenuZiemniaki zawierają natomiast skrobię, czyli węglowodan, który można kupić pod postacią mąki ziemniaczanej. W kuchni używa się jej m.in. do zagęszczania sosów.

Co zawierają ziemniaki?

Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy. Co ciekawe, dostarczają wielu witamin, choć w niezbyt dużych ilościach. W ziemniakach znajdziemy witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6 i PP. Większość z nich występuje tuż pod skórką, dlatego ważne jest, by nie obierać bulw zbyt grubo. Latem, młode ziemniaki wystarczy tylko wyszorować.

Reklama

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych– gluteniny i gliadyny – która występuje w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy i żyta. To właśnie dzięki glutenowi ciasto w pizzy się ciągnie, a chrupiące bagietki francuskie kryją w sobie przyjemne, nieco gumiaste wnętrze. Podczas wyrabiania ciasta, zawarty w mące gluten w wyniku połączenia z wodą tworzy przestrzenną strukturę, która nadaje ciastu ciągliwej konsystencji.

Czytaj:

 

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!