Średnica pomelo może mieć nawet ponad 25 cm, owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba, gąbczasta skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Po obraniu nawet 5 cm skóry widoczny jest soczysty i niezwykle aromatyczny miąższ, charakteryzuje go podział na segmenty. W środku owoc pomelo może mieć różny kolor, w zależności od odmiany, biały, jasnożółty, zielony, różowy, aż po czerwony. Ten egzotyczny owoc miewa pestki. Przy zakupach warto pamiętać, że świeży owoc będzie cięższy. Długie przechowywanie powoduje wysychanie i spadek wagi.
Owoc pomelo łatwo pomylić z grejpfrutem. Nie jest to dziwne, ponieważ grejpfrut to skrzyżowanie pomelo z pomarańczą chińską.
Reklama
Pomelo - wartości odżywcze
Biały miąższ pomelo i biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia.
- Witaminy w pomelo: A, C, B1, B2, B3, B6
- Minerały w pomelo: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan
- Kalorie w pomelo: Pomelo jest bardzo mało kaloryczne, w większości składa się z wody. W 100 g miąższu jest tylko ok. 40 kcal i blisko 0 g tłuszczu. Dlatego ten egzotyczny owoc zaleca się osobom będącym na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo pomelo ma w sobie sporą ilość błonnika i enzym, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę, dzięki jego niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Pomelo - właściwości zdrowotne
Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Ten cytrus potrafi:
- wspomagać pracę serca,
- wspierać profilaktykę nowotworową,
- spowalniać procesy starzenia się skóry,
- poprawiać wygląd włosów i paznokci,
- wzmacniać układ odpornościowy,
- łagodzić refluks i zgagę,
- ułatwiać odchudzanie,
- zmniejszać stężenie cholesterolu,
- wzmacniać kości,
- pomagać w pracy mięśni,
- łagodzić objawy kaca.
Reklama
Jak obrać pomelo?
Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Wystarczy kilka prostych kroków:
- Umyj dokładnie skórę pomelo (najlepiej szczoteczką).
- Natnij nożem skórę owocu wzdłuż i wszerz (na krzyż).
- Zdejmij skórę rękoma od nasady.
- Rozdziel owoc na cząstki (otoczone są białą błoną).
- Wyjmij z cząstek miąższ (nie usuwaj białej otoczki, zawiera cenne dla zdrowia składniki).
Jak jeść pomelo?
Owoc pomelo nie tylko znakomicie smakuje spożywany na surowo sam, jego miąższ pasuje do sałatek owocowych, a nawet warzywnych. Warto spożywać także świeżo wyciśnięty sok lub użyć go jako wzbogacenie sosów i marynat. Soczysty miąższ nadaje się do robienia przetworów i marmolad. Nie można też zapomnieć o skórce, kandyzowana urozmaici desery.
Nieobrany owoc pomelo można przechowywać nawet od 2 do 4 miesięcy, zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Cytrusy mogą powodować alergię, dlatego należy spożywać je w rozsądnych ilościach i obserwować reakcję organizmu.
Przeczytaj też: