Czy warto jeść pomelo? Wartości odżywcze, właściwości i kalorie

Owoc pomelo
Źródło: 123RF

Autor

Alicja Dutkiewicz

Pomelo to owoc pochodzący z Malezji. W różnorodnej rodzinie cytrusów wyróżnia się nie tylko wielkością, ale także bogactwem wartości odżywczych. Choć wyglądem przypomina lepiej znanego w Polsce grejpfruta, charakteryzuje go znacznie słodszy i łagodniejszy smak. Brak goryczy, mnogość witamin i niska kaloryczność sprawiły, że w ostatnich latach pomelo zyskało duże grono zwolenników.

Średnica pomelo może mieć nawet ponad 25 cm, owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba, gąbczasta skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Po obraniu nawet 5 cm skóry widoczny jest soczysty i niezwykle aromatyczny miąższ, charakteryzuje go podział na segmenty. W środku owoc pomelo może mieć różny kolor, w zależności od odmiany, biały, jasnożółty, zielony, różowy, aż po czerwony. Ten egzotyczny owoc miewa pestki. Przy zakupach warto pamiętać, że świeży owoc będzie cięższy. Długie przechowywanie powoduje wysychanie i spadek wagi.

Owoc pomelo łatwo pomylić z grejpfrutem. Nie jest to dziwne, ponieważ grejpfrut to skrzyżowanie pomelo z pomarańczą chińską.

Pomelo - wartości odżywcze

Biały miąższ pomelo i biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia.

  • Witaminy w pomelo: A, C, B1, B2, B3, B6
  • Minerały w pomelo: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan
  • Kalorie w pomelo: Pomelo jest bardzo mało kaloryczne, w większości składa się z wody. W 100 g miąższu jest tylko ok. 40 kcal i blisko 0 g tłuszczu. Dlatego ten egzotyczny owoc zaleca się osobom będącym na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo pomelo ma w sobie sporą ilość błonnika i enzym, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę, dzięki jego niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Pomelo - właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Ten cytrus potrafi:

  • wspomagać pracę serca,
  • wspierać profilaktykę nowotworową,
  • spowalniać procesy starzenia się skóry,
  • poprawiać wygląd włosów i paznokci,
  • wzmacniać układ odpornościowy,
  • łagodzić refluks i zgagę,
  • ułatwiać odchudzanie,
  • zmniejszać stężenie cholesterolu,
  • wzmacniać kości,
  • pomagać w pracy mięśni,
  • łagodzić objawy kaca.

Jak obrać pomelo?

Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Wystarczy kilka prostych kroków:

  1. Umyj dokładnie skórę pomelo (najlepiej szczoteczką).
  2. Natnij nożem skórę owocu wzdłuż i wszerz (na krzyż).
  3. Zdejmij skórę rękoma od nasady.
  4. Rozdziel owoc na cząstki (otoczone są białą błoną).
  5. Wyjmij z cząstek miąższ (nie usuwaj białej otoczki, zawiera cenne dla zdrowia składniki).

Jak jeść pomelo?

Owoc pomelo nie tylko znakomicie smakuje spożywany na surowo sam, jego miąższ pasuje do sałatek owocowych, a nawet warzywnych. Warto spożywać także świeżo wyciśnięty sok lub użyć go jako wzbogacenie sosów i marynat. Soczysty miąższ nadaje się do robienia przetworów i marmolad. Nie można też zapomnieć o skórce, kandyzowana urozmaici desery.

Nieobrany owoc pomelo można przechowywać nawet od 2 do 4 miesięcy, zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Cytrusy mogą powodować alergię, dlatego należy spożywać je w rozsądnych ilościach i obserwować reakcję organizmu.

Przeczytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA