Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Jak jeść awokado? Przepis na pastę z awokado

Owocem tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa jest awokado, zwane także smaczliwką. Ma specyficzny kształt, konsystencję miąższu i maślany smak. Jak jeść awokado, by skorzystać nie tylko z jego właściwości zdrowotnych, ale także kulinarnych zastosowań? Najpopularniejszą formą jego przyrządzenia jest pasta z awokado.
Owoc awokado
Źródło: 123RF
Spis treści

Awokado często mylone jest z warzywem. Dlaczego? Ponieważ nie zawiera zbyt wielu charakterystycznych dla owoców cukrów prostych. Jest za to bogactwem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma kształt gruszki, jednak w smaku brak mu słodkości. Dlatego miąższ awokado o maślanej konsystencji dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych. Choć awokado to owoc, dobrze będzie smakować w towarzystwie innych warzyw, np. pomidorów czy ziemniaków.

Jak wybrać dobre awokado?

By awokado było smaczne, musi być dojrzałe. Rozpoznać to można po ciemnozielonej barwie i chropowatej, elastycznej skórce bez ciemnych plamek. Jednak najważniejsze, by awokado było miękkie, a więc jego miąższ musi uginać się pod naciskiem palca, tak by po obraniu można z łatwością było rozgnieść go widelcem.

Reklama

Jak przechowywać awokado?

W sklepie nie zawsze można dostać dojrzałe awokado, gotowe do spożycia. Nie jest to jednak problem, ponieważ owoc ten dojrzeje w domu. Wystarczy tylko zostawić awokado w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, a w ciągu paru dni stanie się miękkie i dojrzałe. Dobrym pomysłem jest zawinięcie go w papierową torbę. Dojrzewanie przyspieszy też towarzystwo innych owoców, zwłaszcza bananów i jabłek, które wydzielają substancje przyspieszające ten proces.

Jeśli jednak przyniesiemy do domu awokado dojrzałe i nie chcemy spożyć go od razu, warto schować je do lodówki. W warunkach chłodnych utrzyma się nawet kilka tygodni.

Reklama

Jak jeść awokado?

Awokado należy to tzw. super-food. Są to produkty naturalnego pochodzenia o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dlatego bez obaw awokado można spożywać codziennie. Jako dodatek pasuje do różnych posiłków, które można przyrządzić na wiele sposobów. Dobrze sprawdzi się:

  • jako zdrowa alternatywa masła,
  • główny składnik kanapki,
  • deser w towarzystwie innych owoców,
  • urozmaicenie sałatki warzywnej,
  • puree do mięsa,
  • dodatek do jajecznicy,
  • składnik omletów.

Reklama

Przepis na pastę z awokado

Niezwykle prosta w przygotowaniu, smaczna i popularna jest pasta z awokado. Znakomicie sprawdzi się na kanapce jako jej główny składnik lub jako baza dla innych dodatków, zamiast mniej zdrowej margaryny lub masła.

Składniki:

  • 2 sztuki awokado
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie 1 pomidor

Przygotowanie:

  1. Awokado myjemy, obieramy, kroimy na pół, by łatwiej było usunąć niejadalną pestkę.

(po zdjęciu szypułki awokado w środku powinno mieć kolor jasnozielony lub jasnożółty, ciemne plamki mogą wskazywać na zepsucie)

  1. Miękki miąższ wydrążamy łyżeczką i rozgniatamy widelcem w miseczce.

(uzyskany miąższ będzie szybko ciemniał, by temu zapobiec należy skropić go sokiem z cytryny lub limonki)

  1. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i wgniatamy czosnek.

(można także przygotować wersję pasty z awokado z obranym pomidorem pokrojonym w kostkę)

  1. Następnie całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowaną pastę z awokado można przechowywać w lodówce, jest ona nie tylko smaczna, ma także wiele walorów zdrowotnych.

Przeczytaj też:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Nawożenie borówki amerykańskiej. Jak, czym i kiedy? Program
Dziewczynka je borówki amerykańskie
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!