Jak jeść awokado? Przepis na pastę z awokado

awokado

Autor

Alicja Dutkiewicz

Owocem tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa jest awokado, zwane także smaczliwką. Ma specyficzny kształt, konsystencję miąższu i maślany smak. Jak jeść awokado, by skorzystać nie tylko z jego właściwości zdrowotnych, ale także kulinarnych zastosowań? Najpopularniejszą formą jego przyrządzenia jest pasta z awokado.

Spis treści

Awokado często mylone jest z warzywem. Dlaczego? Ponieważ nie zawiera zbyt wielu charakterystycznych dla owoców cukrów prostych. Jest za to bogactwem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma kształt gruszki, jednak w smaku brak mu słodkości. Dlatego miąższ awokado o maślanej konsystencji dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych. Choć awokado to owoc, dobrze będzie smakować w towarzystwie innych warzyw, np. pomidorów czy ziemniaków.

Jak wybrać dobre awokado?

By awokado było smaczne, musi być dojrzałe. Rozpoznać to można po ciemnozielonej barwie i chropowatej, elastycznej skórce bez ciemnych plamek. Jednak najważniejsze, by awokado było miękkie, a więc jego miąższ musi uginać się pod naciskiem palca, tak by po obraniu można z łatwością było rozgnieść go widelcem.

Jak przechowywać awokado?

W sklepie nie zawsze można dostać dojrzałe awokado, gotowe do spożycia. Nie jest to jednak problem, ponieważ owoc ten dojrzeje w domu. Wystarczy tylko zostawić awokado w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, a w ciągu paru dni stanie się miękkie i dojrzałe. Dobrym pomysłem jest zawinięcie go w papierową torbę. Dojrzewanie przyspieszy też towarzystwo innych owoców, zwłaszcza bananów i jabłek, które wydzielają substancje przyspieszające ten proces.

Jeśli jednak przyniesiemy do domu awokado dojrzałe i nie chcemy spożyć go od razu, warto schować je do lodówki. W warunkach chłodnych utrzyma się nawet kilka tygodni.

Jak jeść awokado?

Awokado należy to tzw. super-food. Są to produkty naturalnego pochodzenia o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, dlatego bez obaw awokado można spożywać codziennie. Jako dodatek pasuje do różnych posiłków, które można przyrządzić na wiele sposobów. Dobrze sprawdzi się:

  • jako zdrowa alternatywa masła,
  • główny składnik kanapki,
  • deser w towarzystwie innych owoców,
  • urozmaicenie sałatki warzywnej,
  • puree do mięsa,
  • dodatek do jajecznicy,
  • składnik omletów.

Przepis na pastę z awokado

Niezwykle prosta w przygotowaniu, smaczna i popularna jest pasta z awokado. Znakomicie sprawdzi się na kanapce jako jej główny składnik lub jako baza dla innych dodatków, zamiast mniej zdrowej margaryny lub masła.

Składniki:

  • 2 sztuki awokado
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie 1 pomidor

Przygotowanie:

  1. Awokado myjemy, obieramy, kroimy na pół, by łatwiej było usunąć niejadalną pestkę.

(po zdjęciu szypułki awokado w środku powinno mieć kolor jasnozielony lub jasnożółty, ciemne plamki mogą wskazywać na zepsucie)

  1. Miękki miąższ wydrążamy łyżeczką i rozgniatamy widelcem w miseczce.

(uzyskany miąższ będzie szybko ciemniał, by temu zapobiec należy skropić go sokiem z cytryny lub limonki)

  1. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i wgniatamy czosnek.

(można także przygotować wersję pasty z awokado z obranym pomidorem pokrojonym w kostkę)

  1. Następnie całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowaną pastę z awokado można przechowywać w lodówce, jest ona nie tylko smaczna, ma także wiele walorów zdrowotnych.

Przeczytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jaki masz stosunek do wegetarianizmu?

  To działanie moralne, dla dobra zwierząt

  Jest to zdrowsze dla organizmu

  Jest to niezdrowe dla organizmu

  Nie mam zdania

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA