Olej z awokado - skład, właściwości i zastosowanie

awokado

Autor

Alicja Dutkiewicz

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Awokado to egzotyczny owoc znany ze swoich leczniczych właściwości. Okazuje się, że nie tylko dobrze smakuje i wpływa na organizm od wewnątrz, ale także ma bogate zastosowanie w kosmetyce. Stał się popularnym składnikiem wielu kremów, jednak może być też domowym i przede wszystkim naturalnym sposobem na poprawę urody.

Na wiecznie zielonych drzewach rośnie awokado – ciemnozielony pestkowiec przypominający kształtem gruszkę. Owoc ten, dzięki bogactwu składników odżywczych jest niezwykle zdrowy. Maślany smak sprawia, że jego miąższ może stać się dodatkiem do wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jednak to nie koniec możliwości, jakie daje awokado. Prócz dodania go do codziennego menu, warto także znaleźć miejsce na półce w łazience oraz w kuchni na olej z awokado.

Olej z awokado – skład

Naturalny olej z awokado można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub ekologicznych. Może być pozyskiwany z miąższu na dwa sposoby. Olej z awokado tłoczony na zimno i nierafinowany zaleca się do stosowania w celach kosmetycznych. Natomiast ten uzyskiwany w procesie obróbki termicznej podlega rafinacji, jednak znakomicie sprawdzi się w kuchni.

Dzięki specjalnym procesom wytwarzania olej z awokado nie traci cennych składników, które są zawarte w surowym owocu. W składzie oleju z awokado znajdziemy między innymi:

  • zdrowe kwasy tłuszczowe (omega-3, -6, -9),
  • bogactwo witamin: A, B, C, D, E, H, K, PP,
  • odżywcze sole mineralne, takie jak krzem, fosfor, mangan i potas,
  • dodatkowo: fitosterole, skwalen, lecytyna i chlorofil.

Olej z awokado - właściwości

Właściwości oleju z awokado są bardzo szerokie, nie tylko poprawia wygląd, ale także wykazuje działanie lecznicze. Stosowany zewnętrznie potrafi:

  • odbudowywać lub wzmacniać strukturę włosów,
  • wygładzać zmarszczki,
  • spowalniać tempo starzenia się skóry,
  • nawilżać i regenerować suchą skórę,
  • łagodzić wszelkie zmiany skórne,
  • zapobiegać egzemie,
  • wspomagać leczenie trądziku i łuszczycy,
  • chronić przed promieniami słonecznymi.

Natomiast olej z awokado dodawany do potraw ma także pozytywny wpływ nie tylko na wygląd zewnętrzny, ale także na cały organizm człowieka. Dzięki swoim właściwościom:

  • wzmacnia odporność i wspiera układ immunologiczny,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • wspiera układ nerwowy.

Olej z awokado zastosowanie

Kosmetyka: Olej z awokado może być używany do każdego rodzaju skóry, a także do włosów. Jest to znakomita, naturalna alternatywa dla kosmetyków, takich jak balsamy czy oliwki. Olej z awokado wchłania się szybko, nie zostawiając tłustej powłoki na skórze i można stosować go nawet w tak wrażliwych miejscach, jak okolice oczu. Można go wmasowywać, wcierać, wklepywać, przygotowywać peelingi, maseczki, a także dodać do kremu.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado znakomicie sprawdzi się na włosy. Nie tylko nawilży strukturę włosa, ale także zadziała regenerująco. Warto zastosować kurację z oleju awokado na włosy farbowane. Sprawi on, że nabiorą blasku, a kolor będzie bardziej trwały. Olej awokado można stosować na włosy:

  • grube – nakładany na włosy mokre w czasie mycie,
  • cienkie – nakładany godzinę przed myciem na włosy suche.

Kulinaria: W kuchni olejem z awokado można zastąpić masło, oliwę lub olej i stosować go nawet do smażenia. Świetnie sprawdzi się także do sosów, dressingów, past i marynat. Posiada delikatny orzechowy posmak, który wzbogaci niejedną potrawę.

Przeczytaj też:

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła