Dietetyk – czym się zajmuje i jak wybrać najlepszego?

Dietetyk jest specjalistą od żywienia i żywności. Zajmuje się zatem m.in. układaniem diety dla konkretnego pacjenta. Trzeba jednak podkreślić, iż pomimo dużej wiedzy medycznej, psychologicznej, anatomicznej, itd., jaką powinien posiadać dietetyk, nie jest on lekarzem. Jak wybrać najskuteczniejszego dietetyka?
Dietetyk rozpisuje dietę
źródło:123RF

Spis treści

Czym zajmuje się dietetyk?

Czym zajmuje się dietetyk? To rodzaj specjalisty zajmującego się żywieniem osób zdrowych, chorych, czy będących w określonym stanie (np. w ciąży). Osoby parające się tym fachem badają także wpływ żywności i żywienia na zdrowie i dobrostan człowieka. Dietetyk nie jest lekarzem, jednak posiada wiedzę z zakresu m.in. medycyny, anatomii, psychologii, czy biochemii. 

Dietetycy nierzadko współpracują z lekarzami różnych specjalizacji. Dzięki ich wiedzy pacjenci z rozmaitymi schorzeniami, po operacjach oraz będący w różnych stanach zdrowotnych szybciej wracają do zdrowia. Dietetycy pracują w szpitalach, ośrodkach zdrowia, poradniach dietetycznych, ale także sanatoriach, uzdrowiskach, obiektach SPA, itp. 

Wyróżnia się trzy podstawowe typy dietetyków: kliniczny, sportowy i tzw. psychodietetyk. Dietetyk kliniczny posiada wiedzę na temat żywienia osób chorych, zatem jego kwalifikacje i doświadczenie będą nieocenione, by chory przeszedł szybszą rekonwalescencję, żeby schorzenie nie wracało, czy aby się nie pogłębiało. 

Dietetyka sportowa natomiast opiekuje się sportowcami zawodowymi, ale też sportowcami-amatorami, pragnącymi zdobyć wiedzę na temat prawidłowego odżywiania się w korelacji do uprawianej dyscypliny sportowej, czy planów treningowych. 

Psychodietetyk z kolei interesuje się osobami, które chorują na nadwagę lub otyłość, do których to schorzeń doszło w wyniku kłopotów emocjonalnych.

Komu potrzebny jest dietetyk?

Wnosząc po tym, co zostało napisane powyżej, poradnia dietetyczna, czy inny obiekt posiadający w swojej ofercie porady dietetyczne, bądź też samodzielnie pracujący dietetyk mogą służyć pomocą bardzo szerokiej grupie odbiorców. Wśród osób korzystających z porad dietetycznych znajdują się zatem m.in. dzieci, seniorzy, chorzy na otyłość, bądź nadwagę, pacjenci oddziałów onkologicznych, chorób wewnętrznych, itd., czy też osoby, które chcą zdobyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania, dopasowanego indywidualnie do wieku, płci, trybu życia, ewentualnych chorób, przyjmowanych leków, rodzaju wykonywanej pracy, a także zasobności portfela.

Dietetyk może być także sojusznikiem kobiet będących w ciąży, czy pragnących wrócić po porodzie do wagi sprzed ciąży.

Przykładowo z dziećmi, np. cierpiącymi na nadwagę, czy otyłość, współpracuje dietetyk dziecięcy, a z osobami starszymi – dietetyk doświadczony w relacjach z takimi klientami (nierzadko wchodzą tu już kompetencje, którymi wyróżnia się dietetyka kliniczna).

Reklama

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Niezależnie od tego czy pacjenta przyjmuje dietetyk NFZ, czy specjalista prowadzący prywatną praktykę, wizyta u niego powinna bazować na kilku stałych punktach, które muszą zostać „odhaczone”, by można było mówić o profesjonalnym dietetyku.

Ten rodzaj specjalisty przede wszystkim przeprowadza wywiad z pacjentem, czyli m.in. dokładnie wypytuje o zwyczaje żywieniowe, rodzaj i częstotliwość ewentualnej aktywności fizycznej, typ wykonywanej pracy, występowanie ewentualnych chorób, przyjmowane medykamenty, itp. Dietetyk powinien zlecić wykonanie podstawowych badań diagnostycznych, chętnie też przyjrzy się innym analizom różnych badań i testów, które przyniesie do gabinetu klient. Dietetyk przeprowadza także analizę składu masy ciała przy użyciu specjalistycznej wagi. 

Na podstawie zebranych informacji dietetyk zaproponuje spersonalizowaną dietę, w której szczegółowo opisze jak i co powinna jadać dana osoba. Warto wiedzieć, że dobry dietetyk będzie reagował na bieżąco i modyfikował dietę zgodnie z wynikami kolejnych badań, oddziaływaniem jej na konkretną osobę, itd. 

Taka konsultacja powinna trwać około 40-60 minut. 

Jak wybrać dietetyka?

Przy wyborze dietetyka należy kierować się zdrowym rozsądkiem, zatem szeroko reklamowany w Internecie dietetyk online nie zawsze będzie słusznym wyborem. Najlepiej jest się dowiedzieć więcej na temat danego specjalisty zanim pojawimy się u niego w gabinecie. Ci najlepsi, najskuteczniejsi wyróżniają się mnogością pozytywnych opinii, ale także kompetencjami, wiedzą, doświadczeniem oraz empatią, cierpliwością i umiejętnością słuchania. 

Warto postawić na osobę, która ukończyła nie kilkutygodniowy kurs dietetyczny, a kilkuletnią szkołę wyższą lub policealną, po której uzyskała tytuł licencjata, inżyniera lub magistra w dziedzinie dietetyki. Poza tym dobrze, żeby dietetyk ciągle się dokształcał, zdobywał dodatkowe kompetencje w zakresie prowadzonych przez siebie porad.

Jeśli w danym przypadku ważny jest czas, trzeba będzie poszukać dietetyka przyjmującego prywatnie, ponieważ z reguły termin oczekiwania na wizytę prywatną nie jest obarczony koniecznością „stania” w długiej kolejce. Natomiast jeśli dietetyk na NFZ, to wiąże się z to z przymusem kilkumiesięcznego czekania na swoją kolej w poradni chorób metabolicznych. Wcześniej należy jednak zdobyć skierowanie od lekarza POZ.

Jak być dietetykiem dla siebie?

Koszt dietetyka na wizycie prywatnej opiewa na kwotę od 50 do około 100 zł, ponadto zazwyczaj pełna konsultacja dietetyczna na jednej wizycie się nie kończy, dlatego warto przemyśleć swój wybór. Zanim zapadnie decyzja z pomocy którego specjalisty od żywienia skorzystać, dobrze jest się zastanowić, czy w ogóle taka porada w konkretnym przypadku jest potrzebna. 

Nie zaszkodzi najpierw wnikliwie przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym. Można to zrobić prowadząc dokładne zapiski tego co dokładnie zostało zjedzone w ciągu dnia, w jakiej ilości, o jakiej porze (np. poniedziałek, g. 7:00, śniadanie: płaska łyżeczka cukru, szklanka herbaty, kromka ciemnego chleba, 2 g masła roślinnego, liść sałaty, plasterek szynki wieprzowej, 3 plasterki zielonego ogórka, itp.) przez kilka dni, najlepiej 5. W sieci można też znaleźć specjalne strony i aplikacje, które m.in. wyliczą dzienną kaloryczność posiłków oraz rozkład skonsumowanych w ciągu dnia makroskładników.

Taka wiedza pomoże samodzielnie zmierzyć się z własnymi błędami dietetycznymi. Jednak będzie też świetną wskazówką dla kogoś takiego jak lekarz-dietetyk, czy specjalista w zakresie żywienia, którym łatwiej będzie ocenić źródło problemu, preferencje żywieniowe oraz skomponować najlepszy i najskuteczniejszy jadłospis dla danej osoby.

Czytaj też:

Bibliografia

  • 1. Głąbska Dominika, Kozłowska Lucyna, Lange Ewa, Włodarek Dariusz, Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020, Warszawa, 1, ISBN 9788320048612.
  • 2. Lewandowska Agata, Dietetyk na talerzu. Odchudzanie dla opornych, Wydawnictwo RM, 2019, 1, ISBN 9788381512077.

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->