Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗

Jak sparzyć cebulę?

Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku. Jak sparzyć cebulę, aby jej nie rozgotować?
Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jak sparzyć cebulę?

Do sałatek czy surówek zwykle dodajemy świeżą cebulę. Jeśli jednak przeszkadza nam jej ostry smak lub warzywo to jest dla nas zbyt ciężkostrawne, można je sparzyć. Dzięki temu aromat tego warzywa nie zdominuje innych składników potraw i będzie delikatniejszy. 

Wystarczy umieścić porcję cebuli na sitku i przelać je wrzątkiem, po czym odstawić do ostygnięcia. W zależności od tego, do jakiego dania będziemy dodawać cebulę, można pokroić ją w kostkę lub pióra.

Reklama

Przepis na śledzia w oleju z cebulką

Cebulę parzy się najczęściej w przygotowaniu potraw śledziowych. Oto przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie (matjasów),
  • mleko do namoczenia,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • świeżo zmielony pieprz czarny.

Śledzia moczymy w takiej ilości mleka, by przykryło ono filety w całości. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy ryba puściła odpowiednią ilość soli – jeśli tak, opłukujemy filety pod bieżącą wodą, jeśli nie, pozostawiamy je w mleku na około pół godziny.

Cebule obieramy i kroimy w piórka, następnie parzymy wrzątkiem na sicie. Po opłukaniu, filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Następnie układamy je na półmisku, przykrywamy cebulą, zalewamy olejem i posypujemy pieprzem. Wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula to skarbnica wielu witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzem wzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.Cebula wpływa pozytywnie także na krew, nie dopuszczając do powstawania zakrzepów. 

W przypadku problemów żołądkowych, cebuli nie należy jeść zbyt często, a przed jedzeniem warto ją sparzyć. Obróbka termiczna co prawda pozbawi jej części witamin, umożliwi jednak spożywanie jej przez osoby z problemami trawiennymi.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga

Reklama


Co oznacza pulsowanie w uchu?
Sprawdź!