Dla Ciebie, na zdrowie!

Jak sparzyć cebulę?

Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku. Jak sparzyć cebulę, aby jej nie rozgotować?
Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jak sparzyć cebulę?

Do sałatek czy surówek zwykle dodajemy świeżą cebulę. Jeśli jednak przeszkadza nam jej ostry smak lub warzywo to jest dla nas zbyt ciężkostrawne, można je sparzyć. Dzięki temu aromat tego warzywa nie zdominuje innych składników potraw i będzie delikatniejszy. 

Wystarczy umieścić porcję cebuli na sitku i przelać je wrzątkiem, po czym odstawić do ostygnięcia. W zależności od tego, do jakiego dania będziemy dodawać cebulę, można pokroić ją w kostkę lub pióra.

Reklama

Przepis na śledzia w oleju z cebulką

Cebulę parzy się najczęściej w przygotowaniu potraw śledziowych. Oto przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie (matjasów),
  • mleko do namoczenia,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • świeżo zmielony pieprz czarny.

Śledzia moczymy w takiej ilości mleka, by przykryło ono filety w całości. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy ryba puściła odpowiednią ilość soli – jeśli tak, opłukujemy filety pod bieżącą wodą, jeśli nie, pozostawiamy je w mleku na około pół godziny.

Cebule obieramy i kroimy w piórka, następnie parzymy wrzątkiem na sicie. Po opłukaniu, filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Następnie układamy je na półmisku, przykrywamy cebulą, zalewamy olejem i posypujemy pieprzem. Wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula to skarbnica wielu witamin i mikroelementów, które poprawiają odporność. Witamina C, magnez, fosfor, cynk i krzem wzmacniają organizm, dzięki czemu staje się on mniej podatny na infekcje.Cebula wpływa pozytywnie także na krew, nie dopuszczając do powstawania zakrzepów. 

W przypadku problemów żołądkowych, cebuli nie należy jeść zbyt często, a przed jedzeniem warto ją sparzyć. Obróbka termiczna co prawda pozbawi jej części witamin, umożliwi jednak spożywanie jej przez osoby z problemami trawiennymi.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Placki z ziemniaków
Podobne artykuły
Gotowany kalafior
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Kiszona kapusta
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości
Tofu naturalne na kuchennym blacie
Tofu naturalne - jak przyprawić i jeść?
Kiszona kapusta posiada duże ilości witaminy C
Jakie witaminy ma kapusta kiszona?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?