Jak oczyścić grzyby?

Grzyby na desce kuchennej
Źródło:123RF
Prawidłowe przygotowanie grzybów do gotowania, smażenia czy zamrażania jest bardzo ważne. Grzyby trzeba umyć i pozbyć się z nich zanieczyszczeń – ziemi, liści czy niechcianych gości. Jak oczyścić grzyby sprawnie i szybko?

Spis treści

Kosz pełen grzybów to powód do domu, ale też spore wyzwanie, gdyż po przyniesieniu z lasu trzeba jak najszybciej oczyścić – jak zrobić to prawidłowo?

Od czego zacząć czyszczenie grzybów?

Pierwszym krokiem powinna być segregacja – należy posortować grzyby gatunkami, gdyż od tego zależy sposób dalszej pracy z nimi. Na tym etapie bezwzględnie należy sprawdzić, czy wszystkie przyniesione do domu okazy są jadalne, a w przypadku wątpliwości – lepszym rozwiązaniem jest odrzucić nawet kilka sztuk niż narażać siebie i bliskich na zatrucie albo wręcz wizytę w szpitalu. Dobrze jest zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż grzyby oddają ciemne soki zabarwiające dłonie na długi czas. Jeszcze przed myciem i czyszczeniem należy sprawdzić czy grzyb nie jest robaczywy lub spleśniały. W tym pierwszym przypadku jest szkoła, mówiąca o tym, że należy część robaczywą wyrzucić, a zdrową zachować, ale są też tacy, którzy nadjedzonego grzyba wyrzucają w całości. Bezwzględnie należy się pozbyć całych grzybów spleśniałych– podobnie jak w przypadku spleśniałych owoców i warzyw – pleśń atakuje całą roślinę i jest nawet w częściach, w których póki co jej nie widać, dlatego, by uniknąć zatrucia, zdecydowanie należy wyrzucić cały spleśniały grzyb. 

Czyszczenie grzybów przed mrożeniem

Warto pamiętać, że sposób czyszczenia grzybów zależy od tego, co dalej z nimi się stanie. Inaczej przygotowuje się te rośliny do mrożenia, inaczej do obróbki termicznej, a jeszcze inaczej do marynowania. Grzyby przed mrożeniem i suszeniem nie powinny być myte w misce z wodą, gdyż wchłoną za dużo płynu. Wówczas po zamrożeniu i rozmrożeniu oklapną, stracą jędrność i staną się mało apetyczne. 

Należy przetrzeć grzyby mokrą szmatką, pokroić na mniejsze części i przede wszystkim sprawdzić czy nie są robaczywe. Do tego przyda się mały, ostry nożyk, którym można także zdrapać zabrudzenia z kapeluszy i trzonków. Skrobać kapelusze i trzonki można u grzybów twardszych, takich jak prawdziwki, podgrzybki, koźlaki czy kurki. U delikatniejszych, np. maślaków trzeba będzie poprzestać na wilgotnej szmatce. 

Czyszczenie grzybów przed smażeniem i gotowaniem

Inaczej sprawa wygląda w przypadku grzybów, które mają zostać zjedzone w formie świeżej. Te można wygodnie płukać np. w durszlaku lub nawet w misce z wodą. Ta druga metoda jest wygodniejsza, bo pomaga dokładniej pozbyć się zanieczyszczeń, które lądują na dnie miski, podczas gdy grzyby pływają przy powierzchni wody. To, czego nie uda się wypłukać, należy usunąć małym, ostrym nożykiem. 

W podobny sposób należy przygotować grzyby przez zamarynowaniem. 

Jak wykorzystać grzyby?

Do marynowania warto wybrać najmniejsze grzyby: 

  • kurki,
  • prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • rydze.

Do suszenia najlepiej sprawdzą się średnie, twarde grzyby:

  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • koźlarze.

Do gotowania idealnie sprawdzą się grzyby duże lub twarde:

  • maślaki,
  • kanie (idealne do smażenia),
  • kurki,
  • opieńki (dodatek do zup, np. krupniku).

 

Sprawdź więcej: 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA