Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby w miseczce
Źródło:123RF

Autor

Agnieszka Tomczyk

Suszone grzyby są łakomym kąskiem dla potencjalnych, choć nieproszonych gości, np. moli spożywczych. Warto też zabezpieczyć je przed wilgocią i zbyt niską temperaturą. Gdzie trzymać suszone grzyby, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Suszone grzyby wspaniale uwalniają leśny aromat i są doskonałym dodatkiem do zup, sosów, a wręcz obowiązkowo powinny wylądować w świątecznym bigosie czy farszu do pierogów. 

Prawidłowo wysuszone grzyby łamią się pod naciskiem, ale nie kruszą się w dłoni na piasek – to świadczy o ich przesuszeniu. Te niedosuszone nie będą chciały się łamać. Zapakowanie ich w takim stanie prawie zawsze wiąże się z pleśnieniem lub zgniciem, a niekiedy także z robaczeniem. Dlatego warto przyłożyć się do tego procesu. 

Odżywianie

W czym przechowywać suszone grzyby?

By długo cieszyć się ich smakiem, należy odpowiednio je przechowywać. W przeciwnym razie mogą spleśnieć lub stać się łakomym kąskiem np. dla moli spożywczych. 

Grzyby suszone na sznurkach, zawieszone niczym korale są też niezwykle atrakcyjnym dodatkiem w wnętrzu, szczególnie w rustykalnych kuchniach, ale niestety wówczas kurzą się i po kilku tygodniach mogą nie nadawać się do spożycia. 

Gdzie więc należy je schować?

  • W szczelnie zamkniętym słoiku,
  • w zamykanej puszce,
  • w płóciennym woreczku. 

Niestety ten ostatni nie chroni grzybów przed molami spożywczymi. Jeśli jednak jest to metoda przekonująca, choćby ze względów ekologicznych, w ramach działań prewencyjnych, można do woreczka włożyć listek laurowy, który skutecznie odstrasza mole spożywcze. 

Absolutnie nie nadają się do przechowywania suszonych grzybów foliowe torebki, gdyż w nich grzyby mogą spleśnieć. Pudełka plastikowe w stylu lunchbox również nie sprawdzą się, gdyż intensywny aromat grzybów wniknie w tworzywo na długi, długi czas. 

Jeżeli dojdzie do sytuacji, że mimo wszystko na niektórych grzybach pojawi się charakterystyczny dla pleśni nalot, niestety będzie trzeba wyrzucić całą partię. Podobnie w przypadku moli spożywczych. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zabezpieczenie suszonek. 

Pojemnik z suszonymi grzybamidobrze jest przechowywać w suchym i chłodnym miejscu – np. w szafce kuchennej. Nie należy wynosić słojów do piwnic, gdzie może przedostać się do nich wilgoć. 

Jak długo przechowywać suszone grzyby? 

Suszone grzyby można przechowywać nawet 2-3 lata, choć oczywiście rzadko kiedy udaje się przetrzymać je tak długo, gdyż są wspaniałym dodatkiem do wielu dań i najzwyczajniej w świecie, po prostu wielu osobom udaje się je zużyć wcześniej. 

Jednak wspomniany okres dotyczy zarówno konsystencji, jak i walorów smakowych suszonych grzybów. 

Którą metodę suszenia grzybów wybrać?

Zdecydowanie najwygodniej i najłatwiej suszy się grzyby w dedykowanej suszarce do grzybów i owoców. Trudniej tu o błąd, niż np. podczas suszenia w piekarniku, gdzie można grzyby spalić czy na sznurku, gdy zdarza się, że mogą być niedosuszone. 

Czytaj więcej: 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA