Jak się odżywiać po przeszczepie?

Nie da się ukryć, że każda chirurgiczna ingerencja w ludzkie ciało nie może pozostać bez konsekwencji dla trybu życia pacjenta. Konieczne zmiany, które bezwzględnie trzeba wprowadzić, obejmują w dużej mierze również sposób odżywiania się. Nie inaczej jest w przypadku jednych z najpoważniejszych operacji – przeszczepów. W zależności od przeszczepianego narządu konkretne zalecenia będą się nieco różnić. Niemniej jednak da się wyodrębnić pewne ogólne wskazówki.

Przede wszystkim, co wydaje się być oczywiste, pacjent po przeszczepie nie powinien od razu wracać do swojego normalnego trybu życia. Niezbędny jest pewien okres rekonwalescencji, w czasie którego organizm odzyska siły. Wtedy to aktywność fizyczną radzi się ograniczyć do pół godziny dziennie.

Jeśli chodzi o kwestie żywieniowe, to dotyczy on odpoczynku zarówno przed, jak i po posiłku, który powinien trwać od 20 do 30 minut. Jeśli to możliwe, to należy spożywać od sześciu do ośmiu małych posiłków w ciągu dnia. Unikniemy tym samym nieprzyjemnego uczucia pustego żołądka, dzięki czemu zmniejszymy nasilenie wymiotów i nudności.

Podobny efekt uzyskamy, wybierając produkty, które spożywa się na zimno, gdyż ich zapach będzie mniej wyczuwalny. Między posiłkami zaleca się picie wody niegazowanej i słabej herbaty. Przy problemach z cukrzycą należy ograniczać spożycie cukru. Kwestią raczej niepodlegającą dyskusji jest unikanie alkoholu.

Czytaj też: Sport po przeszczepie serca

Dieta u pacjenta po przeszczepie powinna w dużej mierze przypominać dietę lekkostrawną. Wyłączeniu ulegają zatem tłuste mięsa i smażone potrawy. Poleca się ryby, owoce morza, chudą wołowinę i chudy drób. Najlepiej, jeśli będą one gotowane lub duszone (bez wcześniejszego obsmażania).

Ostre przyprawy, takie jak pieprz, paprykę, chilli czy ziele angielskie lepiej zastąpić łagodniejszymi: oregano, majerankiem, tymiankiem, bazylią. Dla własnego komfortu – aby zapobiec wzdęciom i zaparciom – należy wyeliminować warzywa strączkowe.

Od tradycyjnej diety lekkostrawnej dietę po przeszczepie odróżniać będzie zawartość błonnika. Generalnie, nie trzeba go specjalnie ograniczać. Wskazane są zatem pełnoziarniste produkty zbożowe i miękkie owoce.

W związku ze spadkiem odporności, należy zwracać szczególną uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne pożywienia i higienę konsumpcji. Nie ma mowy o zjadaniu produktów nadpsutych, w których mogły rozwinąć się już bakterie, grzyby czy pleśnie. Mogą one wyrządzić o wiele większe szkody u pacjenta po przeszczepie niż u zdrowej osoby.

Trzeba zwrócić uwagę również na to, by potrawy z mięsa i jaj były dogotowane, a wszelkie przetwory mleczne i mleko – pasteryzowane. Należy bezwzględnie myć owoce i warzywa przed spożyciem. O higienie rąk i naczyń kuchennych chyba nie trzeba nikomu specjalnie przypominać.

Warto również zwracać uwagę na wartości kaloryczne posiłków – powinny być one wysokie. Przy jednocześnie zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym i braku apetytu u chorego należy w każdym posiłku „przemycać” jak największą ilość kalorii.

Dbajmy o to, żeby jadłospis był zróżnicowany i zachęcał do jedzenia. Tylko wtedy organizm zgromadzi wystarczająco dużo siły, by powrócić do formy.

Czytaj też: Pierwszy w Polsce przeszczep twarzy

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA