Dieta dla wrzodowców

Prawidłowe odżywianie może łagodzić towarzyszące wrzodom bóle i nudności. Jak powinna wyglądać dieta dla wrzodowców? Co należy jeść, a czego unikać dla zdrowia?

Długotrwały stres, życie w biegu, jedzenie byle czego byle gdzie, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu… Nie da się ukryć, że w dużej mierze sami ponosimy odpowiedzialność za rozwijającą się u nas chorobę wrzodową.

Nigdy jednakże nie jest za późno, by próbować swoje błędy naprawić i leczenie farmakologiczne wspierać dietoterapią. Warto bowiem wiedzieć, że prawidłowe odżywianie może łagodzić towarzyszące wrzodom bóle, odbicia, zaparcia, nudności i zgagę oraz zapobiegać ich nawrotom.

Czytaj też: Choroba wrzodowa jako choroba cywilizacyjna

Częste i małe posiłki

Jeśli cierpisz na wrzody żołądka lub dwunastnicy, powinieneś stosować dietę lekkostrawną, a posiłki spożywać często, ale małe. Aby zapobiec uczuciu głodu i niepożądanym skutkom przejedzenia, zaleca się pięć posiłków dziennie w odstępach około trzech godzin. Szczególnie w przypadku wrzodów dwunastnicy, ważne jest, żeby zjeść lekką kolację na krótko przed zaśnięciem, aby nie dopuścić do dolegliwych bólów nocnych.

Pod żadnym pozorem nie można w trakcie leczenia rozpoczynać kuracji odchudzających. Ważna jest również odpowiednia temperatura potraw -  nie mogą być one zbyt zimne, ani zbyt gorące. Wykluczyć z jadłospisu należy ostre przyprawy, cukry proste oraz wszystko, co smażone lub obsmażane.

Czytaj: Żywienie w chorobie wrzodowej

Mniej tłuszczu

Chorujący na wrzody powinni zdecydowanie wystrzegać się produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. W dużych ilościach występują one w tłustych serach, śmietanie, fecie, w tłustych mięsach (szczególnie wieprzowym, gęsim i kaczym), salcesonie, pasztetowej, konserwach mięsnych, batonach, tortach i czekoladzie. Zapomnieć także trzeba o tłustych rybach – sumie, halibucie, łososiu, węgorzu, a także wszystkich rybach smażonych, marynowanych i wędzonych.

Uwaga na mleko!

Niestety, zamiast świeżego chrupiącego pieczywa z ziarnami, trzeba wybrać może mniej apetyczne jasne czerstwe pieczywo. Zaleca się je jeść w towarzystwie twarożka, jajka na miękko, serka homogenizowanego, chudej wędliny czy domowego pasztetu. Dozwolone są również biszkopty i drożdżówki.

Dla ugaszenia pragnienia warto wybrać wodę niegazowaną, słabą herbatę, bawarkę, kawę zbożową z mlekiem i napoje mleczno-owocowe. W kwestii mleka trzeba pamiętać, że jego działanie zależne jest od spożytych ilości. Początkowo łagodzi ono ból żołądka, osłaniając jego błonę śluzową, jednak w ilościach większych niż 700 ml dziennie wapń wpływa na zwiększenie się wydzielana gastryny, co pobudza czynności wydzielnicze żołądka.

Warzywa i owoce zawsze tylko dojrzałe

Jeśli chodzi o warzywa, to zdecydowanie trzeba unikać tych wzdymających oraz ostrych. Z talerzy powinny zniknąć zatem warzywa kapustne, strączkowe, cebula, czosnek, papryka, por, rzodkiewka oraz wszelkie warzywa marynowane, solone, zasmażana, a także w postaci sałatek z musztardą, octem czy majonezem. Podobnie należy wystrzegać się marynowanych i suszonych owoców oraz orzechów, śliwek, gruszek, czereśni i arbuzów. Ziemniaki można spożywać tylko w postaci gotowanych i puree. Frytki nie mają racji bytu.

Trzeba pamiętać, że stosowanie się do zasad dietoterapii wrzodów nie może odbyć się bez zmian w sposobie spożywania posiłków. Zadbajmy o miłą atmosferę w miejscu jedzenia i dajmy sobie tyle czasu, ile potrzebujemy, by móc spokojnie delektować się smakiem przygotowanych potraw. Rzućmy palenie i ograniczmy alkohol. Organizm nam się odwdzięczy.

Zobacz też: Terapie alternatywne - jak leczyć chorobę wrzodową żołądka?

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA