12 wyjątkowych ziół do sałatek

ziola - fotolia
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Zioła do sałatek to rzecz niezbędna. Oprócz tradycyjnych, takich jak natka, szczypiorek czy koper, na każdym targowisku można kupić całą masę innych ziół. Większość z nich nadaje się także do uprawy na balkonie czy parapecie we własnym domu.

Poznajmy zioła, które warto dodawać do sałatek:

1. Bazylia - to klasyczna przyprawa do pomidorów, choć możemy jej użyć również do innych warzyw i potraw. Drobno posiekana świetnie nadaje się do sosów, dań mięsnych i ryb. Aby zachować jej niepowtarzalny aromat i zielony kolor, dodawaj ją w ostatniej chwili przed podaniem.

2. Cząber ogrodowy - nadaje się do zielonej sałaty i sałat mieszanych. Jest nieodzowny w sałatkach z dodatkiem fasoli. Wchodzi w skład prowansalskiej mieszanki ziołowej.

3. Estragon - szczególnie polecany do sałatek z ogórków i cukinii. Listki zawsze drobno siekamy. Można włożyć kilka gałązek do octu z białego wina, wówczas będziemy mieli świetny ocet do sałatek o wyjątkowym zapachu.

4. Trybula - ma wyjątkowy i delikatny zapach. Nadaje się do wszystkich sałatek i jest niezbędnym składnikiem zielonego sosu frankfurckiego. Dodajemy ją do sałatek tuż przed podaniem na stół.

5. Lubczyk - ma niesamowity słodko-gorzki smak, drobno pokrojony nadaje się do sałatek i zup. Zawsze dodajemy go niewiele, bo inaczej zdominuje smak potrawy.

6. Mięta - idealna do mizerii, sałatek owocowych, sosów na bazie jogurtu, napojów, a listek dodany do herbaty sprawi, że zyska ona wyjątkowy aromat. Do sałatek listki drobno kroimy.

7. Anyż - posiada delikatny, orzechowy smak. Dodajemy do sałatek w niewielkich ilościach.

8. Rozmaryn - świetne sprawdza się hodowany na balkonie lub na parapecie w kuchni. Doskonały do pieczeni, sosów, aromatyzowania oliwy i octu. Można dodawać do sałatek i potraw z grzybów.

9. Szałwia - doskonała do sałatek z buraka, pomidorów, selera. Idealna do sosów i mięsa.

10. Tymianek - we Francji najczęściej używane zioło. Służy jako pikantny dodatek do sałatek, sałatki z fasoli, pomidorów, cukinii oraz sera.

11. Melisa - intensywny, cytrynowy smak. Doskonały dodatek do sałatek mieszanych. Dodajemy do potraw w ostatniej chwili.

12. Kolendra - można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Poznaj: Zioła, które leczą

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Zobacz też: Morwa biała nie tylko na odchudzanie – właściwości i działanie

Ewa Pol

Pytanie: Jak często sprawdzasz swój poziom cukru?

  Kontroluję go regularnie

  Sprawdzam, przy okazji innych badań/zabiegów

  Zdarzyło mi się raz może dwa

  Nigdy nie sprawdzałem/łam