Dla Ciebie, na zdrowie!

Co zawiera pomidor? Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidor to prawdziwa skarbnica likopenu – barwnika, który jest także antyoksydantem. Dzięki neutralizowaniu wolnych rodników opóźnia on procesy starzenia się organizmu. Jakie inne cenne składniki zawiera pomidor?
Witaminy w pomidorze
źródło:123RF
Spis treści

Pomidory wzmacniają żołądek, oczyszczają i wzmacniają wątrobę, oczyszczają krew, usuwają z organizmu toksyny, wspomagają trawienie, są stosowane w braku apetytu, niestrawności, zastoju pożywienia, anoreksji, zaparciach.

Pomocne przy wysokim ciśnieniu i bólach głowy, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Pomidory można stosować w dietach niskokalorycznych i zasadotwórczych, przeciwko otyłości i cukrzycy, w chorobach serca i niedokrwistości.

Reklama

Jakie witaminy znajdują się w pomidorach?

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Już średniej wielkości warzywo pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na nią. 

Aby nie zaburzyć jej wchłaniania się do organizmu, pomidorów nie należy łączyć z surowymi ogórkami, ponieważ zawierają one enzym ją niszczący. Pomidory kryją w sobie również sporo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B. To warzywa bardzo bogate w potas. Zawierają również:

  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo.

Reklama

Właściwości pomidorów

Zawarta w pomidorach witamina C zwiększa odporność organizmu, a witamina E zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów krwiwspomaga także prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Potas z kolei:

  • obniża ciśnienie, 
  • wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego. 

Zawarte w pomidorach pektyny obniżają natomiast poziom cholesterolu. Warzywa te zawierają sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak jeść pomidory?

Pomidor jest warzywem, które wyśmienicie smakuje zarówno na surowo, jak i w przetworach. To doskonały składnik sałatek i kanapek, jak i wspaniała baza sosówdo makaronów. 

Nie można zapomnieć także o klasycznej zupie pomidorowej, która jest prawdziwą likopenową bombą! Wszystko dlatego, że likopen nie ginie podczas obróbki termicznej, a w przetworach pomidorowych jest go więcej niż w świeżych warzywach. 

Reklama

Jakich pomidorów unikać?

Najlepsze są pomidory, które dojrzewają na krzakach - gruntowe. Takie pomidory dojrzewają na słońcu i uprawiane są w glebie. W domu należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, bowiem trzymane w lodówce tracą smak i aromat.

W sklepach możemy znaleźć jednak pomidory szklarniowe, które są uprawiane na wełnie mineralnej, sztucznie nawożone, spryskiwane środkami owado- i grzybobójczymi, nierzadko traktowane chemicznymi regulatorami wzrostu, które przyspieszają dojrzewanie pomidorów. Dlatego na pewno nie są tak zdrowe jak te gruntowe.

Unikajmy także pomidorów zielonych. Jeśli zostaną zerwane jako zielone, aby dojrzeć później, mogą osłabić funkcję nerek i nadnerczy.

Reklama

Co zrobić z pomidorów?

Zupy, sosy, warzywne gulasze, zapiekanki – z pomidorów można przygotować wiele znakomitych potraw. Poniżej przepis na bruschettę– szybką i pyszną przystawkę:

  1. Ciabattę kroimy na kromki. Każdą z nich nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
  2. Dwa pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku pomidorowego.
  3. Kawałki pomidorów układamy na kromkach pieczywa i zapiekamy w piekarniku przez około 
    5 minut. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - jak zrobić i na co pomaga?
Jarmuż trzymany w rękach
Jarmuż - jakie ma właściwości i jak go jeść? Przepisy
świeże buraki w głębokim talerzu
Buraki - właściwości i wartości odżywcze. Jak przetwarzać?
Czosnek powodujący uczulenie
Uczulenie na czosnek - objawy. Jak sobie radzić z alergią?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!