Co zawiera pomidor?

Witaminy w pomidorze
źródło:123RF

Autor

Olga Szymkowiak

Pomidor to prawdziwa skarbnica likopenu – barwnika, który jest także antyoksydantem. Dzięki neutralizowaniu wolnych rodników opóźnia on procesy starzenia się organizmu. Jakie inne cenne składniki zawiera pomidor?
 

Jakie witaminy znajdują się w pomidorach?

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Już średniej wielkości warzywo pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na nią. 

Aby nie zaburzyć jej wchłaniania się do organizmu, pomidorów nie należy łączyć z surowymi ogórkami, ponieważ zawierają one enzym ją niszczący. Pomidory kryją w sobie również sporo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B. To warzywa bardzo bogate w potas. Zawierają również:

  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo.

Właściwości pomidorów

Zawarta w pomidorach witamina C zwiększa odporność organizmu, a witamina E zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów krwiwspomaga także prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Potas z kolei:

  • obniża ciśnienie, 
  • wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego. 

Zawarte w pomidorach pektyny obniżają natomiast poziom cholesterolu. Warzywa te zawierają sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.

Jak jeść pomidory?

Pomidor jest warzywem, które wyśmienicie smakuje zarówno na surowo, jak i w przetworach. To doskonały składnik sałatek i kanapek, jak i wspaniała baza sosówdo makaronów. 

Nie można zapomnieć także o klasycznej zupie pomidorowej, która jest prawdziwą likopenową bombą! Wszystko dlatego, że likopen nie ginie podczas obróbki termicznej, a w przetworach pomidorowych jest go więcej niż w świeżych warzywach. 

Co zrobić z pomidorów?

Zupy, sosy, warzywne gulasze, zapiekanki – z pomidorów można przygotować wiele znakomitych potraw. Poniżej przepis na bruschettę– szybką i pyszną przystawkę:

  1. Ciabattę kroimy na kromki. Każdą z nich nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
  2. Dwa pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku.
  3. Kawałki pomidorów układamy na kromkach pieczywa i zapiekamy w piekarniku przez około 
    5 minut. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Czytaj też:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Przy wyborze suplementów diety sprawdzam:

  Skład

  Markę produktu

  Opinie o produkcie 

  Cenę 

  Czas na jaki wystarczy opakowanie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA