Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszone grzyby
Źródło:123RF
Prawidłowe wysuszenie grzybów zapewni ich zapas na długie miesiące. Jednak, by cieszyć się aromatycznymi podgrzybkami w zupie czy borowikami w sosie, trzeba je odpowiednio przygotować. Jak?

Suszyć grzyby można na wiele sposobów, m.in. w dedykowanych suszarkach, a nawet na sznurku. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą metodą jest suszenie w piekarniku. 

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Oczywiście zanim grzyby trafią do piekarnika na suszenie, należy je odpowiednio przygotować. Tak, jak w przypadku każdego innego działania, grzyby należy oczyścić i umyć (choć tu szkoły są dwie) niezwłocznie po przyniesieniu ich z lasu. Im dłużej będą leżały, tym szybciej stracą jędrność, aromat i smak. Z grzybów należy zdjęć resztki igliwia i zabrudzeń, a także oczyścić trzonek. Oczywiście, jeśli na tym etapie pojawi się jakakolwiek wątpliwość, jeśli chodzi o gatunek grzyba, należy go niezwłocznie wyrzucić. Dalszym działaniom należy poddawać tylko te grzyby, które w 100% są jadalne. Na tym etapie należy również upewnić się, że grzyby nie są robaczywe.

Do suszenia najlepiej sprawdzą się grzyby duże, które da się pokroić w płaskie paski. Mniejsze można przeznaczyć np. do zjedzenia na świeżo lub do zamarynowania: małe okazy idealnie mieszczą się do słoików z zalewą. 

Odżywianie

Czy należy myć grzyby?

Istnieją dwie szkoły dotyczące mycia grzybów: jedni mówią, żeby myć, inni – by nie myć. Za argumentem by myć stoją m.in. takie fakty jak opryski lasów np. preparatami antykomarowymi itp. a także ryzyko związane z chorymi zwierzętami, np. jeśli chory lis odda mocz na grzyb, który potem trafi do koszyka, to z pewnością będzie to sytuacja, w której lepiej jest grzyb przepłukać pod bieżącą wodą. Ale są też tacy, którzy uważają, że grzyby najlepiej czyści się zwilżonym papierem kuchennym.

Odżywianie

W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

Pokrojone w plastry grzyby dobrze jest wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzane do ok. 60 st. C. Minimalną temperaturą suszenia jest 40, a maksymalną 80 st. Nieważny jest termoobieg, nie jest konieczny do suszenia grzybów. 

Te skarby lasu suszy się od 3 do 7 godzin sprawdzając, czy się nie przypalają. Odpowiednio wysuszony grzyb łamie się w dłoni, ale nie kruszy na popiół. Nie jest ciągnący i mokry. 

Gdzie trzymać suszone grzyby?

Najlepszym pojemnikiem na suszone grzyby jest duży, szklany, szczelnie zamykany słój. Suszone grzyby są nie lada gratką nie tylko dla ludzi, ale także moli spożywczych i innego kuchennego robactwa, dlatego należy je szczelnie zamknąć. 

Grzyby suszone można przechowywać nawet 2 lata. 

Autor: Agnieszka Tomczyk 

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA