Jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia w piekarniku?
Suszyć można różne gatunki grzybów, jednak kilka tylko zachowa pełnię smaku i aromatu po takiej obróbce. Do najchętniej wybieranych należą: koźlarze, podgrzybki, kurki, prawdziwki i maślaki.
Grzyby do suszenia mogą być większe i bardziej wyrośnięte. Te młode lepiej zamarynować.
Należy jednak uważać przy zbieraniu większych podgrzybków i prawdziwków, gdyż te mogą być robaczywe.
W przypadku suszenia maślaków natomiast warto pilnować temperatury. Zacząć należy od niego niższej, by z grzybów odparowała woda, której te wchłaniają w znacznych ilościach. Dopiero po pewnym czasie można zwiększyć temperaturę do właściwej do suszenia.
Reklama
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Oczywiście zanim grzyby trafią do piekarnika na suszenie, należy je odpowiednio przygotować. Tak, jak w przypadku każdego innego działania, grzyby należy oczyścić i umyć (choć tu szkoły są dwie) niezwłocznie po przyniesieniu ich z lasu.
Im dłużej będą leżały, tym szybciej stracą jędrność, aromat i smak. Z grzybów należy zdjęć resztki igliwia i zabrudzeń, a także oczyścić trzonek. Oczywiście, jeśli na tym etapie pojawi się jakakolwiek wątpliwość, jeśli chodzi o gatunek grzyba, należy go niezwłocznie wyrzucić.
Dalszym działaniom należy poddawać tylko te grzyby, które w 100% są jadalne. Na tym etapie należy również upewnić się, że grzyby nie są robaczywe.
Do suszenia najlepiej sprawdzą się grzyby duże, które da się pokroić w płaskie paski. Mniejsze można przeznaczyć np. do zjedzenia na świeżo lub do zamarynowania: małe okazy idealnie mieszczą się do słoików z zalewą.
Czy należy myć grzyby?
Istnieją dwie szkoły dotyczące mycia grzybów: jedni mówią, żeby myć, inni, by tego nie robić. Za argumentem by myć stoją m.in. takie fakty jak opryski lasów, np. preparatami antykomarowymi.
Istnieje także ryzyko związane z chorymi zwierzętami, np. jeśli chory lis odda mocz na grzyb, który potem trafi do koszyka, to z pewnością będzie to sytuacja, w której lepiej jest grzyb przepłukać pod bieżącą wodą.
Są też jednak tacy, którzy uważają, że grzyby najlepiej czyści się zwilżonym papierem kuchennym.
Jak porcjować grzyby?
Oczyszczone grzyby należy podzielić na równe kawałki, oddzielając ogonki od kapeluszy. Ważne jest, by porcje były zbliżonej do siebie wielkości. W taki sposób ususzą się równomiernie.
Jeśli kapelusze są wyjątkowo duże najlepiej pokroić je na kilka mniejszych kawałków o grubości ok. 0,5 cm. Trzony natomiast najlepiej przekroić na pół.
Reklama
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Odpowiednie przygotowanie do suszenia jest bardzo ważne. Jeśli przebiegło pomyślnie, można włożyć grzyby do piekarnika. Do suszenia nie potrzeba specjalnych urządzeń czy godzin spędzonych na nawlekaniu na sznurek.
Suszenie w piekarniku niestety nie jest najszybszą metodą, jednak nie wymaga poświęcenia całego dnia wyłącznie na tą jedną czynność.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
Pokrojone w plastry grzyby dobrze jest wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzane do ok. 60 st. C. Minimalną temperaturą suszenia jest 40, a maksymalną 80 st. Nieważny jest termoobieg, nie jest konieczny do suszenia grzybów. Może jednak pomóc wysuszyć je równomiernie.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?
Te skarby lasu suszy się od 3 do 7 godzin, sprawdzając, czy się nie przypalają.
Odpowiednio wysuszony grzyb łamie się w dłoni, ale nie kruszy na popiół. Nie jest też ciągnący i mokry.
Reklama
Gdzie trzymać suszone grzyby?
Najlepszym pojemnikiem na suszone grzyby jest duży, szklany, szczelnie zamykany słój.
Suszone grzyby są nie lada gratką nie tylko dla ludzi, ale także moli spożywczych i innego kuchennego robactwa, dlatego tak ważne jest ich odpowiednie zabezpieczenie.
Suszone grzyby można przechowywać nawet 2 lata.