Co to jest bazylia?
Bazylię kojarzymy przede wszystkim, jako niezastąpiony dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Niepozorna roślina jest głównym składnikiem włoskiego sosu pesto czy świetnym dodatkiem do pomidorowego spaghetti. Świeże liście bazylii dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i zapachowi dodają wyrazistości również zupom, sałatkom czy mięsom. Świeżą bazylię bez problemów dostaniemy dziś w każdym supermarkecie, warto więc znać jej niesamowite właściwości lecznicze. Ta roślina znajduje bowiem zastosowanie nie tylko w kuchni.
Odmiany bazylii
Jedną z najpopularniejszych odmian jest bazylia pospolita nazywana jest także wonną czy ogrodową, a nazwy te zawdzięcza silnemu aromatowi i powszechnej uprawie. Roślina na południe Europy przywędrowała z Afryki i Azji. Jej uprawa jest dość wymagająca, bo najlepiej rośnie w miejscach słonecznych i w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Jest bardzo wrażliwa na przymrozki, z tego powodu uprawia się ją przede wszystkim na południu naszego kontynentu, w mniejszym stopniu w jego środkowej części.
Właściwości lecznicze bazylii
Cenne składniki, które odpowiadają za właściwości lecznicze bazylii, znajdują się przede wszystkim w jej liściach. Wśród nich olejki eteryczne (np. eugenol), które działają przeciwzapalnie.
Bazylia dostarcza również naszemu organizmowi wielu witamin. Wśród nich m.in.:
- chroniąca wzrok witamina A,
- wspomagająca odporność witamina C,
- dobrze działająca na kondycję włosów witamina B5.
Zielona roślina jest także skarbnicą substancji mineralnych: magnezu, żelazu, wapnia czy potasu.
Bazylia - zioło
Bazylia pospolita w przeszłości była stosowana przede wszystkim jako lek na problemy trawienne i bóle głowy. Dziś jest dla nas przede wszystkim przyprawą, ale wykazuje właściwości:
- rozkurczowe,
- wiatropędne,
- moczopędne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- wykrztuśne,
- regulujące pracę przewodu pokarmowego.
Zastosowanie bazylii
Bazylia ma właściwości silnie aromatyzujące potrawy, więc jest doskonałym dodatkiem do dań, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie.
- Roślina jest także wykorzystywana w dietetyce, ziołolecznictwie oraz przemyśle kosmetycznym.
- Napar z bazylii warto stosować podczas przeziębień i chorób bakteryjnych, ponieważ zawarte w niej olejki eteryczne wykazują właściwości antybakteryjne. Dzięki temu może być również stosowana w kuracji antybiotykowej, jako składnik wspomagający.
- Bazylię do diety powinny włączyć również osoby, które starają się stracić na wadze. Spożywanie tej przyprawy pobudza bowiem wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie i zapobiega skurczom żołądka.
- Roślina świetnie działa również na nasz układ nerwowy. Zwalcza bezsenność, nadpobudliwość i pomaga w walce ze stresem.
- Olejki eteryczne z bazylii znajdują zastosowanie w kosmetyce. Kąpiel z ich dodatkiem pozwoli zredukować stres i zrelaksować się, a płukanie gardła wywarem z tej rośliny zmniejszy kaszel. Bazylia znajduje również zastosowanie w leczeniu trądziku młodzieńczego, dlatego jest składnikiem wielu kremów i toników.
- Dentyści natomiast wskażą na działanie kojące bazylii i polecą ją do płukania ust po zabiegach stomatologicznych.
- Sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady i wspomaga gojenie się obrzęków.
Świeża bazylia
Bazylię warto spożywać w każdej formie, ale najzdrowsza jest oczywiście w świeżej, zielonej wersji. Suszona bazylia została już bowiem poddana obróbce i część swoich właściwości straciła. Do potraw dodawajmy ją pod koniec gotowania, aby zachować jak najwięcej cennych składników mineralnych i witamin.
Zobacz również: Pudding z chia - proste przepisy