Najzdrowsze miejsce w internecie

Bazylia pospolita – właściwości lecznicze i zastosowanie

Bazylia pospolita to dziś niesamowicie popularna roślina, posiada walory smakowe, które czynią z niej świetny dodatek do dań, ale ma także szereg właściwości leczniczych. Z artykułu dowiesz się, na jakie dolegliwości stosować aromatyczne liście bazylii.
bazylia pospolita
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest bazylia?

Bazylię kojarzymy przede wszystkim, jako niezastąpiony dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Niepozorna roślina jest głównym składnikiem włoskiego sosu pesto czy świetnym dodatkiem do pomidorowego spaghetti. Świeże liście bazylii dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i zapachowi dodają wyrazistości również zupom, sałatkom czy mięsom. Świeżą bazylię bez problemów dostaniemy dziś w każdym supermarkecie, warto więc znać jej niesamowite właściwości lecznicze. Ta roślina znajduje bowiem zastosowanie nie tylko w kuchni.

Odmiany bazylii

Jedną z najpopularniejszych odmian jest bazylia pospolita nazywana jest także wonną czy ogrodową, a nazwy te zawdzięcza silnemu aromatowi i powszechnej uprawie. Roślina na południe Europy przywędrowała z Afryki i Azji. Jej uprawa jest dość wymagająca, bo najlepiej rośnie w miejscach słonecznych i w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Jest bardzo wrażliwa na przymrozki, z tego powodu uprawia się ją przede wszystkim na południu naszego kontynentu, w mniejszym stopniu w jego środkowej części.

Właściwości lecznicze bazylii

Cenne składniki, które odpowiadają za właściwości lecznicze bazylii, znajdują się przede wszystkim w jej liściach. Wśród nich olejki eteryczne  (np. eugenol), które działają przeciwzapalnie.

Bazylia dostarcza również naszemu organizmowi wielu witamin. Wśród nich m.in.:

  • chroniąca wzrok witamina A,
  • wspomagająca odporność witamina C,
  • dobrze działająca na kondycję włosów witamina B5.

Zielona roślina jest także skarbnicą substancji mineralnychmagnezu, żelazu, wapnia czy potasu.

Bazylia - zioło

Bazylia pospolita w przeszłości była stosowana przede wszystkim jako lek na problemy trawienne i bóle głowyDziś jest dla nas przede wszystkim przyprawą, ale wykazuje właściwości:

  • rozkurczowe,
  • wiatropędne,
  • moczopędne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • wykrztuśne,
  • regulujące pracę przewodu pokarmowego.

Zastosowanie bazylii

Bazylia ma właściwości silnie aromatyzujące potrawy, więc jest doskonałym dodatkiem do dań, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie.

  • Roślina jest także wykorzystywana w dietetyce, ziołolecznictwie oraz przemyśle kosmetycznym.
  • Napar z bazylii warto stosować podczas przeziębień i chorób bakteryjnych, ponieważ zawarte w niej olejki eteryczne wykazują właściwości antybakteryjne. Dzięki temu może być również stosowana w kuracji antybiotykowej, jako składnik wspomagający.
  • Bazylię do diety powinny włączyć również osoby, które starają się stracić na wadze. Spożywanie tej przyprawy pobudza bowiem wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie i zapobiega skurczom żołądka.
  • Roślina świetnie działa również na nasz układ nerwowy. Zwalcza bezsenność, nadpobudliwość i pomaga w walce ze stresem.
  • Olejki eteryczne z bazylii znajdują zastosowanie w kosmetyce. Kąpiel z ich dodatkiem pozwoli zredukować stres i zrelaksować się, a płukanie gardła wywarem z tej rośliny zmniejszy kaszel. Bazylia znajduje również zastosowanie w leczeniu trądziku młodzieńczego, dlatego jest składnikiem wielu kremów i toników.
  • Dentyści natomiast wskażą na działanie kojące bazylii i polecą ją do płukania ust po zabiegach stomatologicznych.
  • Sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady i wspomaga gojenie się obrzęków.

Świeża bazylia

Bazylię warto spożywać w każdej formie, ale najzdrowsza jest oczywiście w świeżej, zielonej wersji. Suszona bazylia została już bowiem poddana obróbce i część swoich właściwości straciła. Do potraw dodawajmy ją pod koniec gotowania, aby zachować jak najwięcej cennych składników mineralnych i witamin.

Zobacz również: Pudding z chia - proste przepisy 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Owoce dzikiej róży
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Słoiki z miodem
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - właściwości i przepisy. Jak go zrobić i gdzie kupić?
Może to Cię zainteresuje
Owoce dzikiej róży
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Zabieg operacyjnego przeszczepu trzustki
Przeszczep trzustki - czy jest możliwy i ile się czeka?
Widok kominów z fabryk zanieczyszczających powietrze
Zanieczyszczenia powietrza - źródła. Jaki wpływ na zdrowie?
Felinoterapeutka ze swoim kotem
Felinoterapia - czym jest terapia z kotem i komu może pomóc?