Jak marynować grzyby?

Słoiki z marynowanymi grzybami
Źródło:123RF
Grzyby marynowane w occie to obowiązkowy dodatek do wędlin czy pasztetów i nieodłączny element wielu rodzinnych imprez. Jak prawidłowo zamarynować grzyby? To w ogóle nie jest trudne.
 

Marynowane grzyby to w miarę szybki sposób na wykorzystanie dużej ilości grzybów z udanej wizyty w lesie. Wiele osób zastanawia się, jakie rodzaje są najlepsze do marynowania – jeśli chodzi o wielkość: małe i średnie, a jeśli pytanie dotyczy gatunków, to najlepiej marynują się:

  • małe borowiki,
  • maślaki,
  • kurki,
  • podgrzybki,
  • koźlarze,
  • rydze, 
  • opieńki.

Odżywianie

Od czego zacząć marynowanie grzybów?

Tak, jak w przypadku gotowania, duszenia, mrożenia czy suszenia grzybów, należy zacząć od dokładnego oczyszczenia ich z leśnych „pamiątek” i upewnienia się, że nie są robaczywe. 

Do marynowania grzyby można na spokojnie umyć, bez obaw, że stracą swoje walory smakowe. Oczywiście należy sięgać jedynie po te okazy, co do których nie ma żadnej wątpliwości, że są jadalne i smaczne. Należy też pamiętać, że za przygotowanie grzybów do dalszej obróbki należy zabrać się niezwłocznie po powrocie z lasu – grzyby bardzo nie lubią „bezczynnego czekania” i przechowywania.  

Najczęściej do marynowanych grzybów dodaje się także pokrojoną w piórka lub plasterki cebulę – taki zestaw należy obgotować przez ok. 5-10 minut. Nie trzeba dłużej, gdyż grzyby będą się jeszcze marynować w mieszance octu i wody, a ocet sprawi, że będą one miękkie, a jednocześnie jędrne. 

Najpopularniejszą zalewą jest ta octowa z dodatkiem cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, gorczycy i pieprzu. 

Słoiki do marynowania

Tak, jak w przypadku wszystkich przetworów, dużo uwagi podczas marynowania grzybów należy poświęcić na odpowiednie przygotowanie słoików. Należy je sparzyć we wrzątku lub wstawić na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu. Po tych zabiegach należy słoiki osuszyć. Do tak przygotowanych naczyń należy włożyć grzyby, a także cebulę i marchewkę, jeśli będą dodawane, wszystko to do wysokości 2/4 słoika. 

Następnie należy zagotować zalewę z octem, przyprawami, a następnie gorącą zalać grzyby i warzywa do pełnej wysokości. Zakręcić, odwrócić do góry dnem na co najmniej 10 minut, a kolejno przenieść w suche i chłodne miejsce.  Po zamarynowaniu pierwsze słoiczki można kosztować po ok. 7 dniach.

Odżywianie

Do czego wykorzystać marynowane grzybki?

Wiele osób nie wyobraża sobie spotkania rodzinnego bez salaterki z marynowanymi grzybami. Znakomicie sprawdzają się jako zimna przystawka: dobrze komponują się z wędlinami, serami czy pasztetami, ale są też tacy, którzy uważają je za idealną zakąskę do mocnych trunków. 

Marynowane grzybki są też obowiązkowym składnikiem sosu tatarskiego, który z kolei jest znakomitym dodatkiem do ryb i dań z ziemniakami.  

Autor: Agnieszka Tomczyk 

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA