Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Miód malinowy: właściwości. Jak rozpoznać i gdzie kupić?

Miód malinowy odznacza się wieloma wartościami odżywczymi oraz właściwości korzystnie wpływającymi na zdrowie oraz urodę. Co charakteryzuje malinową odmianę pszczelego nektaru? Jak rozpoznać ten produkt, gdzie najlepiej go kupić i kto w szczególności powinien go stosować?
Krzak malin
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jak powstaje miód malinowy?

Miód malinowy powstaje z kwiatów malin, nie z owoców krzewu malinowego, co już powinno uczulić ewentualnych nabywców. Zatem zanadto różowy odcień produktu może sugerować dodanie do miodu (trudno powiedzieć jakiego gatunku) malin lub nawet soku z tych owoców.

Skąd się bierze miód, jak powstaje ten delikatny i bardzo zdrowy nektar? W Polsce najwięcej plantacji krzewów malinowych występuje na Lubelszczyźnie, która właśnie słynie z wyrobu tego gatunku miodnego. W idealnych warunkach pszczoły powinny znajdować jak największe nagromadzenie kwiatów malin w zasięgu swoich możliwości przelotowych (czyli w obrębie około 2 kilometrów od ula). W związku z tym, że niełatwo o zapewnienie takich uwarunkowań, zdobycie prawdziwego nektaru malinowego stanowi dość trudne zadanie.

Malinowy miód można pozyskać dwa razy w ciągu roku, ponieważ niektóre krzewy malin kwitną wiosną, inne gatunki – późnym latem. Produkt pozyskany z wcześniejszych zbiorów odznacza się większą kwaskowatością, z późniejszego czasu – większą słodyczą. 

Reklama

Jak rozpoznać miód malinowy?

Skąd wiadomo, że to prawdziwy miód malinowy, jak rozpoznać oryginalny preparat pszczeli? Między innymi po aromacie, w którym wyraźnie można wyczuć zapach malin. Ponadto ten pszczeli wyrób posiada charakterystyczny kolor, który wcale nie powinien być różowawy, ani tym bardziej różowy, a słomkowożółty, złocisty, a także jasno-kremowy, czy nawet biały. Konsystencja tego wyrobu zazwyczaj jest gładka, jednak występują także odmiany średnioziarniste. 

Miód z malin krystalizuje się w sposób naturalny, niekiedy już nawet po kilku dniach od zbioru. Jego smak odznacza się łagodnością, czasem można w nim wyczuć kwaskowe cytrusy, innym razem – słodycz.

Chcąc sprawdzić czy proponowany słoik faktycznie zawiera miód malinowy warto zwrócić uwagę na wymienione wyżej parametry. Natomiast po odkręceniu słoika można przeprowadzić jeszcze jeden test autentyczności, który polega na powolnym przelewaniu miodu na spodek i obserwacji właściwości produktu. Jeśli płynie on jednostajnie tworząc stożek, można być spokojnym o prawdziwość zakupu. Taki miód malinowy to właściwości lecznicze w dużych ilościach. Jakich?

Reklama

Jakie właściwości ma miód malinowy?

Co sprawia, że tak rozchwytywany jest miód malinowy? Właściwości zdrowotne tego preparatu. Ten wyrób pszczeli m.in.:

  • poprawia wydolność systemu odpornościowego, ale także nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego;
  • wzmacnia serce;
  • zaniża wartości ciśnienia tętniczego krwi, 
  • stymuluje wytwarzanie hemoglobiny i czerwonych krwinek;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. 

Ponadto ów drogocenny złoty płyn reguluje procesy trawienne (w tym np. osłania wątrobę i wzmaga produkcję żółci), co więcej wycisza, uspokaja, redukuje zmęczenie oraz przywraca energię. 

Miód malinowy nektarowy przeciwdziała również zachorowaniom, a kiedy infekcja nastąpi – działa przeciwgorączkowo, napotnie i rozgrzewająco. Stanowi skuteczną pomoc w walce z kaszlem oraz innymi objawami przeziębienia.

Dzięki swoim walorom antyseptycznym, antybakteryjnym i łagodzącym podrażnienia można go z powodzeniem wykorzystywać do kuracji zmian skórnych. Warto pamiętać o tym rodzaju miodu również w domowym spa dodając go do masek do ciała, do kąpieli, masażu, czy peelingu.

Reklama

Wartości odżywcze miodu malinowego

Opisywany preparat jest tak cenny m.in. ze względu na składniki odżywcze, które w sobie kryje. Oto najważniejsze z nich:

  • węglowodany (głównie cukry proste, a wśród nich prym wiedzie fruktoza i glukoza);
  • witaminy (przede wszystkim z grupy B: B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12 oraz witaminę C);
  • minerały (w tym potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt);
  • olejki eteryczne (ponad 50);
  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy i glukonowy);
  • enzymy (np. amylaza, inwertaza),
  • związki polifenolowe, aldehydy, estry, ketony, antyoksydanty.

Co jeszcze należy wiedzieć o produkcie jakim jest miód malinowy? Zastosowanie go znajduje uzasadnienie w jego walorach leczniczych, jednak nie powinno się używać go w sposób nieograniczony. Ma to związek z wysoką kalorycznością preparatu. W 100 g tego rodzaju miodu znajduje się ok 320 kcal. 

Ponadto ze względu na to, że miodów się nie pasteryzuje i nie poddaje procesom sztucznej konserwacji, mogą w nim występować szkodliwe bakterie. Stąd należy uważać z podawaniem tego produktu małym dzieciom, szczególnie niemowlętom. 

Reklama

Gdzie najlepiej kupować miód malinowy?

Ile może kosztować miód malinowy? Cena nie jest najniższa, choćby z uwagi na rzadkość występowania tego produktu. Za duży słoik trzeba zapłacić ok. 40-50 zł.

Gdzie kupić miód malinowy? Najbezpieczniejszym miejscem do poszukiwań jest prywatna pasieka. Jeśli dostęp do takich lokalizacji jest utrudniony, można posiłkować się sklepami internetowymi prowadzącymi sprzedaż różnych odmian miodu bądź konkretną witryną zajmującą się dystrybucją tego typu produktów z danej pasieki. 

Miodem malinowym można zwyczajnie smarować kromki chleba, ale można też dodawać go do twarożku, sałatki owocowej, sosu do sałatek wytrawnych, dipów i dressingów oraz do napojów. Trzeba jednak pamiętać by temperatura podgrzewania miodu nie przekroczyła 40-45 stopni Celsjusza, by nie stracił on swoich wartości zdrowotnych.

Czytaj również

Bibliografia

  • 1. Zanoncelli Anastasia, Terapia miodem, Rafael Dom Wydawniczy, 2014, ISBN 9788375694802.
  • 2. Noskowicz-Bieroniowa Helena, Co może miód?, Agencja Wydawniczo-Usługowa Emilia, 2009, ISBN 9788388391163.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Miód na serce – jaki najlepszy i zdrowy? Jak stosować?
Płynny miód i nabierak
Podobne artykuły
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!