Najzdrowsze miejsce w internecie

Miód na serce – jaki najlepszy i zdrowy? Jak stosować?

Miód na serce – to powiedzenie, którym potocznie określa się coś dobrego, miłego, kojącego. A gdyby potraktować te słowa dosłownie? Czy miód rzeczywiście działa na serce i wykazuje wobec niego lecznicze właściwości?
Płynny miód i nabierak
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jaki miód na serce?

Od paru lat pacjenci znów coraz chętniej sięgają po naturalne rozwiązania, które mogą być niezwykle skuteczne w walce z rozmaitymi chorobami i dolegliwościami, a przy tym nie powodują skutków ubocznych, jak chemiczne wyroby farmaceutyczne.

Zamiast łykać tabletki, niektórzy wolą postawić na zdrowy tryb życia, zioła czy zdrową żywność.

Jednym z produktów przeżywających teraz swój renesans jest miód – ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również lecznicze właściwości, których skuteczność potwierdzają liczne badania naukowe.

Dobroczynność miodu jest powszechnie znana, jego regularne spożywanie zaleca się przy:

  • chorobach układu pokarmowego,
  • chorobach układu krążenia (np. miód biały),
  • alergiach,
  • nerwicy i depresji,
  • przeziębieniu i kaszlu.

Wiadomo również, że miód jest dobry na serce, ale który jego gatunek to najlepsze lekarstwo na choroby mięśnia sercowego? Najskuteczniejszy okazuje się miód gryczany – jeden z najpopularniejszych i najczęściej produkowanych w Polsce.

Miód gryczany na serce

Miód gryczany to jeden z typowych miodów letnich. Posiada barwę od herbacianej po ciemnobrązową. Krystalizuje się warstwowo, rozpoczynając proces od spodu, a po krystalizacji ciemnieje, osiągając niemal czarny kolor. Łączy słodki smak z ostrym i posiada intensywny aromat kwiatów gryki. 

Charakteryzuje się wysoką zawartością:

  • fruktozy, 
  • magnezu,
  • żelaza,
  • cynku,
  • fosforu,
  • miedzi,
  • jodu,
  • witaminy C.

Wykazuje również wysoką aktywność antybiotyczną. Dlaczego jednak miód gryczany jest najlepszy na serce? Przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych i związków flawonoidowych.

Miód gryczany zalecany jest jednak nie tylko przy chorobach serca. Powinny go spożywać kobiety w ciąży, ponieważ skutecznie podnosi we krwi poziom żelaza, którego przyszłym mamom często brakuje.

Miód ten posiada również wysoką zawartość magnezu, w związku z czym pomaga np. w stanach przewlekłego napięcia nerwowego lub stresu.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak miód działa na serce?

Dzięki temu, że miód zawiera cukry proste, wspomaga on nie tylko pracę mięśnia sercowego, ale wzmacnia cały układ krążenia

Jak działa? Przede wszystkim:

  • zwiększa siłę skurczów serca;
  • zwiększa wydolność mięśnia sercowego;
  • rozszerza wieńcowe naczynia krwionośne;
  • polepsza krążenia;
  • działa antyarytmicznie;
  • reguluje przepuszczalność naczyń włosowatych;
  • zwiększa elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych;

Miód spożywany regularnie i w odpowiednio dużych ilościach skutecznie hamuje procesy miażdżycowe, a więc zapobiega odkładaniu w naczyniach krwionośnych cholesterolu i innych złogów tłuszczowych utrudniający krwi swobodny przepływ.

W konsekwencji zatem miód może zapobiegać tak poważnym stanom, jak:

  • choroba wieńcowa,
  • zawał serca,
  • udar niedokrwienny mózgu.

Należy jednak pamiętać, że systematyczne spożywanie miodu może wystarczyć w profilaktyce, natomiast u pacjentów ze stwierdzonymi chorobami serca lub krążenia powinno jedynie uzupełniać i wspierać leczenie tradycyjne, a nie całkowicie je zastępować.

Jak stosować miód na serce?

Pacjenci zmagający się z dolegliwościami sercowymi pytają nie tylko o to, jaki miód jest dobry na serce, ale również, jak go stosować. Aby wykazywał skuteczność w leczeniu chorób serca i układu krwionośnego, zaleca się spożywanie co najmniej dwóch łyżek stołowych trzy razy dziennie (daje to dawkę ok. 120 g miodu na dobę).

Miód bowiem można jeść łyżkami, a nie stosować go wyłącznie jako dodatek do herbaty czy kanapek. Niektórzy zalecają rozpuszczanie pojedynczej dawki (minimum 40 g) w połowie szklanki ciepłej wody.

Najlepiej jest spożywać miód w celach zdrowotnych godzinę przed lub godzinę po posiłku. Niektórzy zalecają jego rozpuszczanie w naparach o wysokiej zawartości witamin i flawonoidów (np. z głogu lub dzikiej róży).

Leczenie takie, aby przyniosło odpowiednie rezultaty, musi trwać nieprzerwanie, co najmniej 6 tygodni.

Miód nie tuczy, więc nawet jego częste i długotrwałe spożywanie nie prowadzi do wzrostu masy ciała.

Reklama

Przeciwnerwicowe właściwości miodu

Właściwie na pytanie, jaki miód zdrowy na serce, można odpowiedzieć, że każdy. Wszystkie gatunki miodu wykazują bowiem działanie uspokajające, co jednocześnie przyczynia się do stabilizacji pracy mięśnia sercowego i regulacji jej miarowości.

Miód łagodzi w organizmie napięcie nerwowe, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom wykonującym trudną pracę umysłową lub pozostającym pod wpływem przewlekłego stresu. Leczy niektóre choroby psychiczne i wpływa korzystnie w stanach apatii, bezsenności lub psychicznego wycieńczenia.

Spożywanie miodu wspomaga również zdrowy, spokojny sen, który niezbędny jest, by skutecznie zapobiegać chorobom serca. Miód nie tylko wzmacnia sam mięsień sercowy, czyniąc go silniejszym, ale również reguluje jego pracę, sprawiając, że skurcze są bardziej miarowe i spokojne.

Czytaj również
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Tempeh - właściwości i przepisy. Jak go zrobić i gdzie kupić?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!