Nowy sklep

już ON-LINE

Kiedy awokado jest dojrzałe?

Rzadko kiedy na sklepowych półkach można znaleźć dojrzałe awokado, czyli takie, którego skórka i miąższ delikatnie ugina się po naciśnięciu palcem. Dopiero owoc w takim stanie ujawnia swoje bogactwo smaku i kremowej konsystencji.
Dojrzałe awokado
źródło:123RF
 

Jak wybrać idealne awokado?

Na temat tego, kiedy awokado jest dojrzałe i dlaczego trwa to tak krótko, powstają już nawet internetowe memy. „Jeszcze nie, jeszcze nie, już! [3 minuty!], za późno!” – to kwintesencja kłopotów z awokado. Czasami trudno uchwycić moment zanim będzie ono przejrzałe, wówczas pojawią się w nim:

  • ciemne przebarwienia,
  •  zdrewniałe włókna,

 a w smaku będzie gorzkawe. 

Wybierając awokado należy szukać owoców o gładkiej, jednolitej skórce. W trakcie dojrzewania lepiej zachowują się owoce bardziej pękate, gdyż te o kształcie gruszki najczęściej psują się u wąskiej nasady, podczas gdy reszta awokado jest jeszcze niedojrzała.  

By awokado dojrzało, należy je włożyć do papierowej torby, najlepiej w asyście banana lub jabłka, ale niekoniecznie. Dobrze jest schować taki pakunek w ciemne i dość ciepłe miejsce – po 2-3 dniach awokado będzie idealne do jedzenia.

Właściwości awokado

Awokado to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Uprawiane na południu Europy, w Azji, Australii i w obu Amerykach, rośnie przez cały rok, a na całym świecie znane jest 500 odmian awokado. Jest znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 11 g w 100 g produktu!), czyli zdrowego, pozbawionego cholesterolu, „lekkiego” tłuszczu. Osoby cierpiące na zaparcia również powinny włączyć do diety awokado, gdyż jest źródłem błonnika. Nie brakuje w nim:

  • witaminy A, 
  • witaminy B1, 
  • witaminy B2, 
  • witaminy C, 
  • witaminy PP, 
  • witaminy K,
  • witaminy E, 

a także luteiny, lecytyny i jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.

Rodzaje awokado

Awokado do polskich sklepów trafia z bardzo odległych zakątków. Rośnie w gorącym klimacie, więc, podobnie jak np. banany czy ananasy, zrywane jest o wiele za wcześnie i ma dojrzewać w transporcie. Nie zawsze tak się dzieje i wielokrotnie na sklepowych półkach lądują owoce (tak, awokado to owoc) całkowicie niejadalne. Dlatego tak wiele osób jest zrażonych do awokado i twierdzi, że go nie lubi. 

Wyjątkiem jest odmiana awokado hass, która dojrzewa szybko i jest wyjątkowo kremowa, z mocno wyczuwalną nutą orzechów. Skórkę ma nie zieloną, a brązową i grubszą niż inne popularne odmiany. Z reguły awokado hass jest sprzedawane w formie „do jedzenia”.

Co można zrobić z awokado?

Jak przyrządzić awokado? To bardzo wszechstronny owoc. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania guacamole – dipu z dodatkiem:

  • soku z limonki, 
  • czosnku, 
  • kolendry, 

ale może być też składnikiem sałatek, sosów do makaronów, a nawet deserów. Dzięki swojej kremowej konsystencji i orzechowemu posmakowi, awokado jest wdzięcznym produktem, zwłaszcza dla osób na diecie wegańskiej.

Czytaj też:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)