Reklama
Mąka jaglana
Mąka jaglana wytwarzana jest z kaszy jaglanej, pozyskiwanej z prosa. Jest to jedna z najstarszych roślin okiełznanych przez człowieka, znana już w starożytnych Chinach, a obecnie na skalę przemysłową wytwarzana głównie w Rosji, Chinach, Indiach i Japonii.
Cechą odróżniającą produkty z prosa od wyrobów z innych zbóż są właściwości alkalizujące organizm, a więc zmieniające odczyn pH na bardziej zasadowy.
Dzięki temu proso uważane jest za cenne w profilaktyce antynowotworowej. Zboże to wykazuje też działanie moczopędne, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, wspiera pracę nerek i trzustki, ma właściwości bakteriostatyczne oraz grzybobójcze.
Wyrabiana z niego mąka jaglana jest bogata w:
- białka zawierające niezbędne do życia aminokwasy
- witaminy z grupy B, wpływające na kondycję układu nerwowego, odporność, funkcjonowanie oczu
- składniki mineralne, w tym przede wszystkim żelazo (wpływa na produkcję czerwonych krwinek) oraz krzem (poprawia kondycję paznokci, włosów, skóry)
Kasza oraz mąka jaglana są lekkostrawne. Zawierają mało błonnika i niezbyt wiele tłuszczu, ale mają wysoką wartość odżywczą. Są kaloryczne.
Reklama
Kcal w mące jaglanej
Z danych agregowanych przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa wynika, że 100 gramów produktu dostarcza 387 kcal (1597 kJ) a więc o około 20-25 więcej, niż mąka pszenna. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, skład kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 100 g):
● Woda – 8,67 g
● Węglowodany – 75,12 g
o Skrobia – 69, 88 g
o Cukry – 1,66 g
o Błonnik – 3,5 g
● Białka – 10, 75 g
● Tłuszcze – 4,25 g
o Nasycone – 0,54 g
o Jednonienasycone – 0,92 g
o Wielonienasycone – 2,62 g
● Żelazo – 3,94 mg
● Magnes – 119 mg
● Fosfor – 289 mg
● Potas – 224 mg
● Tiamina (witamina B1) – 0,413 mg
● Niacyna (witamina B3) – 6,02
● Kwas pantotenowy (witamina B6) – 1,27 mg
● Witamina B6 – 0,37 mg
Reklama
Mąka jaglana bezglutenowa
Czy mąka jaglana ma gluten? Nie, jest bezglutenowa.Doskonale zatem nadaje się dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, a także związaną z nią chorobę, jaką jest celiakia, w wyniku której pacjenci narażeni są na uszkodzenia jelit i zaburzenia trawienia, skutkujące ciężkimi niedoborami witamin i składników mineralnych.
W tym kontekście mąka jaglana stawiana jest obok wyrobów z ryżu czy kaszy gryczanej, w opozycji do mąk pszennych i żytnich.
Pamiętać jednak należy, że gluten sam w sobie nie jest szkodliwy, zatem jego brak stanowi realną wartość dodaną wyłącznie dla osób zmagających się z nietolerancją pokarmową, stanowiących wedle szacunków około 1 proc. ogółu populacji.
Reklama
Mąka jaglana dla cukrzyka?
Choć niekiedy z rozpędu bywa włączana do menu dla diabetyków, nie jest to dobry pomysł. Mąka jaglana jest nie tylko wysokokaloryczna, ale też posiada wysoki indeks kaloryczny (aż 71).
Parametr ten informuje o możliwym wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku – w przypadku mąki jaglanej wzrost ten jest duży, co jest wielce niekorzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Dlatego na co dzień diabetycy nie powinni stosować produktów z jej zawartością, a jeśli tak – należy spożywać je razem z chudym mięsem i dużą ilością warzywnych surówek.
Reklama
Do czego mąki jaglanej użyć w kuchni?
Mąka jaglana wciąż nie jest w Polsce szeroko stosowana, popularnością zdecydowanie ustępując innym typom. Nie nadaje się do wypiekania chleba, ale i tak znaleźć można dla niej wiele praktycznych zastosowań.
Do czego mąka jaglana może być użyta w kuchni? Co można zrobić z mąki jaglanej? Między innymi:
- naleśniki,
- kleiki,
- muffinki, placki,
- kopytka, kluski kładzione, makarony,
- ciasta na pierogi,
- panierki do mięs, ryb i warzyw.
Można ją też używać do zagęszczania zup. Należy pamiętać, że jej zawartość nadaje potrawom delikatnej goryczki w smaku, wyczuwalna jest też nuta orzechowa. Istotna też również skłonność do nabierania wody oraz pęcznienia. Z powodu braku glutenu jest też bardzo sypka, a wypieczone z niej produkty charakteryzują się zbytnią kruchością. Dlatego zazwyczaj stosowana musi być po zmieszaniu z innymi rodzajami mąk.
Reklama
Cena mąki jaglanej
Cena mąki jaglanej jest przeciętna, podobnie jak kaszy, a także samego prosa, które jest zbożem uprawianym na szeroką skalę i mało wymagającym. Za kilogram zapłacimy od 4,5 do 8 złotych. Taniej w hipermarketach, drożej w sklepach ze zdrową żywnością oferujących produkty wytwarzane z owoców upraw ekologicznych.
Alternatywą jest zakup kaszy jaglanej (za 2-3 zł/500 gramów), z której mąkę można wykonać samodzielnie. Wystarczy ziarna drobno zmielić w młynku lub za pomocą blendera, a następnie uzyskany pył dodatkowo przecedzić przez sitko z drobną siateczką.