Mąka jaglana bezglutenowa: cena i kcal. Do czego się nadaje?

Mąka jaglana nie zawiera glutenu, nadaje się więc do spożycia dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka. Jest jednak kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinna być stosowana przez cukrzyków. Sprawdź, ile ma mąka bezglutenowa kcal, jakie są jej właściwości i co można z niej przyrządzić. Zobacz też, ile trzeba zapłacić za kilogram produktu.
Mąką jaglana i kasza jaglana na drewnianych miarkach
źródło:123RF

Spis treści

Mąka jaglana

Mąka jaglana wytwarzana jest z kaszy jaglanej, pozyskiwanej z prosa. Jest to jedna z najstarszych roślin okiełznanych przez człowieka, znana już w starożytnych Chinach, a obecnie na skalę przemysłową wytwarzana głównie w Rosji, Chinach, Indiach i Japonii.

Cechą odróżniającą produkty z prosa od wyrobów z innych zbóż są właściwości alkalizujące organizm, a więc zmieniające odczyn pH na bardziej zasadowy.

Dzięki temu proso uważane jest za cenne w profilaktyce antynowotworowej. Zboże to wykazuje też działanie moczopędne, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, wspiera pracę nerek i trzustki, ma właściwości bakteriostatyczne oraz grzybobójcze. 

Wyrabiana z niego mąka jaglana jest bogata w:

  • białka zawierające niezbędne do życia aminokwasy
  • witaminy z grupy B, wpływające na kondycję układu nerwowego, odporność, funkcjonowanie oczu
  • składniki mineralne, w tym przede wszystkim żelazo (wpływa na produkcję czerwonych krwinek) oraz krzem (poprawia kondycję paznokci, włosów, skóry) 

Kasza oraz mąka jaglana są lekkostrawne. Zawierają mało błonnika i niezbyt wiele tłuszczu, ale mają wysoką wartość odżywczą. Są kaloryczne. 

Kcal w mące jaglanej

Z danych agregowanych przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa wynika, że 100 gramów produktu dostarcza 387 kcal (1597      kJ) a więc o około 20-25 więcej, niż mąka pszenna. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, skład kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 100 g):

●      Woda – 8,67 g

●      Węglowodany – 75,12 g

o  Skrobia – 69, 88 g

o  Cukry – 1,66 g

o  Błonnik – 3,5 g

●      Białka – 10, 75 g

●      Tłuszcze – 4,25 g

o  Nasycone – 0,54 g

o  Jednonienasycone – 0,92 g

o  Wielonienasycone – 2,62 g

●      Żelazo – 3,94 mg

●      Magnes – 119 mg

●      Fosfor – 289 mg

●      Potas – 224 mg

●      Tiamina (witamina B1) – 0,413 mg

●      Niacyna (witamina B3) – 6,02 

●      Kwas pantotenowy (witamina B6) – 1,27 mg

●     Witamina B6 – 0,37 mg

Mąka jaglana bezglutenowa

Czy mąka jaglana ma gluten? Nie, jest bezglutenowa.Doskonale zatem nadaje się dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, a także związaną z nią chorobę, jaką jest celiakia, w wyniku której pacjenci narażeni są na uszkodzenia jelit i zaburzenia trawienia, skutkujące ciężkimi niedoborami witamin i składników mineralnych. 

W tym kontekście mąka jaglana stawiana jest obok wyrobów z ryżu czy kaszy gryczanej, w opozycji do mąk pszennych i żytnich.

Pamiętać jednak należy, że gluten sam w sobie nie jest szkodliwy, zatem jego brak stanowi realną wartość dodaną wyłącznie dla osób zmagających się z nietolerancją pokarmową, stanowiących wedle szacunków około 1 proc. ogółu populacji. 

Mąka jaglana dla cukrzyka?

Choć niekiedy z rozpędu bywa włączana do menu dla diabetyków, nie jest to dobry pomysł. Mąka jaglana jest nie tylko wysokokaloryczna, ale też posiada wysoki indeks kaloryczny (aż 71).

Parametr ten informuje o możliwym wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku – w przypadku mąki jaglanej wzrost ten jest duży, co jest wielce niekorzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Dlatego na co dzień diabetycy nie powinni stosować produktów z jej zawartością, a jeśli tak – należy spożywać je razem z chudym mięsem i dużą ilością warzywnych surówek.

Do czego mąki jaglanej użyć w kuchni?

Mąka jaglana wciąż nie jest w Polsce szeroko stosowana, popularnością zdecydowanie ustępując innym typom. Nie nadaje się do wypiekania chleba, ale i tak znaleźć można dla niej wiele praktycznych zastosowań.

 Do czego mąka jaglana może być użyta w kuchni? Co można zrobić z mąki jaglanej? Między innymi:

  • naleśniki,
  • kleiki,
  • muffinki, placki,
  • kopytka, kluski kładzione, makarony,
  • ciasta na pierogi,
  • panierki do mięs, ryb i warzyw.

Można ją też używać do zagęszczania zup. Należy pamiętać, że jej zawartość nadaje potrawom delikatnej goryczki w smaku, wyczuwalna jest też nuta orzechowa. Istotna też również skłonność do nabierania wody oraz pęcznienia. Z powodu braku glutenu jest też bardzo sypka, a wypieczone z niej produkty charakteryzują się zbytnią kruchością. Dlatego zazwyczaj stosowana musi być po zmieszaniu z innymi rodzajami mąk. 

Cena mąki jaglanej

Cena mąki jaglanej jest przeciętna, podobnie jak kaszy, a także samego prosa, które jest zbożem uprawianym na szeroką skalę i mało wymagającym. Za kilogram zapłacimy od 4,5 do 8 złotych. Taniej w hipermarketach, drożej w sklepach ze zdrową żywnością oferujących produkty wytwarzane z owoców upraw ekologicznych. 

Alternatywą jest zakup kaszy jaglanej (za 2-3 zł/500 gramów), z której mąkę można wykonać samodzielnie. Wystarczy ziarna drobno zmielić w młynku lub za pomocą blendera, a następnie uzyskany pył dodatkowo przecedzić przez sitko z drobną siateczką. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Millet flour, U.S. Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • Izabela Przetaczek-Rożnowska, Ewa Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.