Nowy sklep

już ON-LINE

Kasza jaglana - czy zawiera gluten?

​Kasza jaglana to produkt, którym uczuleni czy nadwrażliwi na gluten oraz chorzy na celiakię mogą zastąpić inne kasze, zawierające tę mieszaninę białek roślinnych. „Jaglanka” nie zawiera bowiem glutenu, w dodatku kasza jaglana ma właściwości dobroczynne dla ludzkiego organizmu, gdyż kryje w sobie mnóstwo witamin oraz makroelementów. Ponadto kasza jaglana bezglutenowa odkwasza organizm, dlatego jest głównym składnikiem popularnego ostatnio detoksu jaglanego, niewymagającego głodówki.
Danie z kaszy jaglanej
Źródło: 123RF

Spis treści

Kasza jaglana

„Jaglanka” powstaje w wyniku łuskania prosa. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wpływ na to mają jej cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, które zawiera.

 

Kasza jaglana właściwości

Kasza jaglana ma niemało, bo około 350 kcal w 100 gramach. Jednak zawarte w niej witaminy z grupy B (w tym B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B6 - pirydoksyna) korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz naszą koncentrację. Dzięki witaminie B2 i ryboflawinie jedzenie kaszy jaglanej wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ryboflawina ma wpływ na wygląd paznokci, skóry i włosów oraz jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Przyjmowanie witaminy B2 zalecane jest również osobom zmagającym się z chorobami jamy ustnej, a jej niedobory mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów przełyku.

Reklama

Kasza jaglana dieta

Istotnym składnikiem kaszy jaglanej, rzadko spotykanym w innych produktach spożywczych, jest krzem, czyli inaczej krzemionka. Oprócz kaszy jaglanej występuje on w:

  • otrębach,
  • płatkach owsianych,
  • niektórych ziołach,
  • szparagach,
  • fasolce,
  • piwie jęczmiennym
  • oraz niektórych wodach źródlanych.

Aby osiągnąć najlepsze efekty, każda dieta musi być odpowiednio zbilansowana. Nie zawsze wiemy, jak włączyć dany produkt do swojego menu. Dodatkowo brak nam czasu na dokładne planowanie posiłków lub wizyty u dietetyka. Wsparciem będzie serwis Peater, który umożliwia dostęp do programów dietetycznych online. Wszystko znajduje się w jednym miejscu: plan żywieniowy, przepisy, lista zakupów, kalkulator kalorii. Dodatkowo otrzymujemy opiekę i porady dietetyka. To gwarancja skutecznego odchudzania.

Inne właściwości kaszy jaglanej

Krzem zwany jest nawet pierwiastkiem życia. Przy jego niedoborach organizm może mieć problemy z przyswojeniem wielu innych pierwiastków. Niedobór krzemionki i zaburzenia związane z jego wymianą w organizmie mogą z kolei prowadzić do utraty włosów oraz zapalenia skóry.

Czy kasza jaglana zawiera gluten?

Kasza jaglana jest bezglutenowa, dlatego mogą ją spożywać osoby uczulone oraz nadwrażliwe na gluten. Znajduje się on w takich kaszach jak kasza:

  • manna,
  • jęczmienna (pęczak, perłowa, wiejska),
  • orkiszowa,
  • kuskus ,
  • bulgur,

a „jaglanka” dzięki braku glutenu może je z powodzeniem zastępować.

Szacuje się, że na nietolerancję, nadwrażliwość czy uczulenie na gluten cierpieć może 1 procent populacji na świecie. A temat ten staje się coraz bardziej popularny, a bezglutenowe diety modne. Zdaniem niektórych badaczy spożywania ziaren zbóż, a więc glutenu może mieć związek z kilkudziesięcioma schorzeniami, m.in.:

  • autyzmem,
  • nowotworami,
  • a także wieloma chorobami autoimmunologicznymi (np. z chorobą Hashimoto).

Kasza jaglana gluten

„Jaglanka” jest lekkostrawna i ma działanie zasadotwórcze, dlatego coraz popularniejsze jest oczyszczanie kaszą jaglaną, czyli detoks kaszą jaglaną.

Królowa kasz z uwagi na zawartość wspomnianego powyżej krzemu polecana jest też osobom, które chcą się pozbyć trądziku pospolitego i trądziku różowatego. Ponadto krzem wspiera regenerację naskórka, usuwa z komórek substancje toksyczne oraz pomaga organizmowi bronić się przed bakteriami. „Jaglanka” ceniona jest także za jej właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe.Kasza jaglana bezglutenowa

Gluten to mieszanina białek roślinnych, jest zbudowany z dwóch białek: gliadyny i gluteniny. Występuje on w nasionach:

  • pszenicy,
  • jęczmienia,
  • żyta,

rzadziej, bo jedynie z powodu zanieczyszczeń, znajdziemy go w owsie.

Uczulenie na gluten u dzieci może objawiać się atopowym zapaleniem skóry. Z kolei u dorosłych spożycie produktu z tym składniekiem przez osobę na nie uczuloną może mieć poważniejsze konsekwencje. Może dojść do sytuacji kiedy osoba ma wstrząs anafilaktyczny lub obrzęk naczyniowy, w łagodniejszych przypadkach skończy się na wzdęciu, rozstroju żołądka i biegunce. Objawy mogą, ale nie muszą pojawić się tuż po spożyciu glutenu. Aby uniknąć ich wystąpienia osoby chore na celiakię, uczulone lub nadwrażliwe na gluten muszą go unikać. Dlatego warto zastępować produkty z glutenem takimi zamiennikami, jak na przykład kasza jaglana.

Reklama

Kasza jaglana dla niemowlaka

Z uwagi na dość wysoki indeks glikemiczny (70/100 g), spożywanie kaszy nie jest wskazane dla diabetyków, którzy nie powinni spożywać produktów z indeksem powyżej 60.

„Jaglanka” może być za to składnikiem menu maluchów. Kasza jaglana dla niemowlaka może być podawana po ukończeniu czwartym miesiącu życia. Aby ułatwić maluszkowi jej zjedzenie, najlepiej po ugotowaniu zmiksować ją z warzywami, mięsem lub owocami. 

Oceń artykuł

(liczba ocen 20)

Pytanie: Który ze składników powinien znaleźć się w preparacie na ból gardła?

  nanosrebro

  witamina C

  miód

  prawoślaz