Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Kasza jaglana - czy zawiera gluten?

​Kasza jaglana to produkt, którym uczuleni czy nadwrażliwi na gluten oraz chorzy na celiakię mogą zastąpić inne kasze, zawierające tę mieszaninę białek roślinnych. „Jaglanka” nie zawiera bowiem glutenu, w dodatku kasza jaglana ma właściwości dobroczynne dla ludzkiego organizmu, gdyż kryje w sobie mnóstwo witamin oraz makroelementów. Ponadto kasza jaglana bezglutenowa odkwasza organizm, dlatego jest głównym składnikiem popularnego ostatnio detoksu jaglanego, niewymagającego głodówki.
Danie z kaszy jaglanej
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Kasza jaglana

„Jaglanka” powstaje w wyniku łuskania prosa. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wpływ na to mają jej cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, które zawiera.

Reklama

Kasza jaglana właściwości

Kasza jaglana ma niemało, bo około 350 kcal w 100 gramach. Jednak zawarte w niej witaminy z grupy B (w tym B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B6 - pirydoksyna) korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz naszą koncentrację. Dzięki witaminie B2 i ryboflawinie jedzenie kaszy jaglanej wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ryboflawina ma wpływ na wygląd paznokci, skóry i włosów oraz jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Przyjmowanie witaminy B2 zalecane jest również osobom zmagającym się z chorobami jamy ustnej, a jej niedobory mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów przełyku.

Kasza jaglana dieta

Istotnym składnikiem kaszy jaglanej, rzadko spotykanym w innych produktach spożywczych, jest krzem, czyli inaczej krzemionka. Oprócz kaszy jaglanej występuje on w:

  • otrębach,
  • płatkach owsianych,
  • niektórych ziołach,
  • szparagach,
  • fasolce,
  • piwie jęczmiennym
  • oraz niektórych wodach źródlanych.

Reklama

Inne właściwości kaszy jaglanej

Krzem zwany jest nawet pierwiastkiem życia. Przy jego niedoborach organizm może mieć problemy z przyswojeniem wielu innych pierwiastków. Niedobór krzemionki i zaburzenia związane z jego wymianą w organizmie mogą z kolei prowadzić do utraty włosów oraz zapalenia skóry.

Reklama

Czy kasza jaglana zawiera gluten?

Kasza jaglana jest bezglutenowa, dlatego mogą ją spożywać osoby uczulone oraz nadwrażliwe na gluten. Znajduje się on w takich kaszach jak kasza:

  • manna,
  • jęczmienna (pęczak, perłowa, wiejska),
  • orkiszowa,
  • kuskus ,
  • bulgur,

a „jaglanka” dzięki braku glutenu może je z powodzeniem zastępować.

Szacuje się, że na nietolerancję, nadwrażliwość czy uczulenie na gluten cierpieć może 1 procent populacji na świecie. A temat ten staje się coraz bardziej popularny, a bezglutenowe diety modne. Zdaniem niektórych badaczy spożywania ziaren zbóż, a więc glutenu może mieć związek z kilkudziesięcioma schorzeniami, m.in.:

  • autyzmem,
  • nowotworami,
  • a także wieloma chorobami autoimmunologicznymi (np. z chorobą Hashimoto).

Reklama

Kasza jaglana gluten

„Jaglanka” jest lekkostrawna i ma działanie zasadotwórcze, dlatego coraz popularniejsze jest oczyszczanie kaszą jaglaną, czyli detoks kaszą jaglaną.

Królowa kasz z uwagi na zawartość wspomnianego powyżej krzemu polecana jest też osobom, które chcą się pozbyć trądziku pospolitego i trądziku różowatego. Ponadto krzem wspiera regenerację naskórka, usuwa z komórek substancje toksyczne oraz pomaga organizmowi bronić się przed bakteriami. „Jaglanka” ceniona jest także za jej właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe.Kasza jaglana bezglutenowa

Gluten to mieszanina białek roślinnych, jest zbudowany z dwóch białek: gliadyny i gluteniny. Występuje on w nasionach:

  • pszenicy,
  • jęczmienia,
  • żyta,

rzadziej, bo jedynie z powodu zanieczyszczeń, znajdziemy go w owsie.

Uczulenie na gluten u dzieci może objawiać się atopowym zapaleniem skóry. Z kolei u dorosłych spożycie produktu z tym składniekiem przez osobę na nie uczuloną może mieć poważniejsze konsekwencje. Może dojść do sytuacji kiedy osoba ma wstrząs anafilaktyczny lub obrzęk naczyniowy, w łagodniejszych przypadkach skończy się na wzdęciu, rozstroju żołądka i biegunce. Objawy mogą, ale nie muszą pojawić się tuż po spożyciu glutenu. Aby uniknąć ich wystąpienia osoby chore na celiakię, uczulone lub nadwrażliwe na gluten muszą go unikać. Dlatego warto zastępować produkty z glutenem takimi zamiennikami, jak na przykład kasza jaglana.

Reklama

Kasza jaglana dla niemowlaka

Z uwagi na dość wysoki indeks glikemiczny (70/100 g), spożywanie kaszy nie jest wskazane dla diabetyków, którzy nie powinni spożywać produktów z indeksem powyżej 60.

„Jaglanka” może być za to składnikiem menu maluchów. Kasza jaglana dla niemowlaka może być podawana po ukończeniu czwartym miesiącu życia. Aby ułatwić maluszkowi jej zjedzenie, najlepiej po ugotowaniu zmiksować ją z warzywami, mięsem lub owocami. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Kasza manna: ile ma kcal i jak powstaje? Właściwości i cena
Kasza manna w drewnianej miseczce
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!