Dla Ciebie, na zdrowie!

Nowalijki - dary wiosny na Twoim talerzu

Era bezsmakowych warzyw z hipermarketu pogrąża się w mrokach przeszłości! Na stoły trafiają zdrowe i pełne witamin nowalijki. Oto dary wiosny na Twoim talerzu.
Spis treści

Wiosna, wiosna! Część z nas czeka na nią z utęsknieniem już od listopada. W długie zimowe wieczory wracamy myślami do słonecznych letnich dni i z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych oznak ocieplenia. Bez wątpienia takimi pierwszymi zwiastunami – obok wydłużających się dni – są świeże warzywa, które z impetem wkraczają do naszego codziennego menu. Czyż nie jest przyjemnie śniadaniową kanapkę z serem uzupełnić plasterkiem świeżego ogórka i kawałkiem rzodkiewki?  Era samotnych kiszonych ogórków i kwaszonej kapusty (jakkolwiek smacznych i lubianych) oraz bezsmakowych importowanych warzyw z hipermarketu (zdecydowanie mniej smacznych i lubianych) pogrąża się w mrokach przeszłości. Chwilo trwaj!

Dłuższe i cieplejsze dni przynoszą nam ze sobą nieocenione dary: rzodkiewki, pomidory, ogórki, sałaty, cebule dymki, szpinak oraz natkę pietruszki, szczypiorek i rzeżuchę (chociaż jeśli chodzi o te ostatnie, to można pokusić się o ich samodzielną uprawę na parapecie przez cały rok, polecam!). Wydaje się, że organizm spragniony witamin i składników mineralnych może je teraz przyjąć w każdej ilości. Wyrównywanie niedoborów czas zacząć!

Reklama

Co to są nowalijki

Nowalijki to przede wszystkim solidna dawka antyutleniaczy (antyoksydantów) – substancji, które unieszkodliwiają grasujące w naszym ciele wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe. W tej kwestii prym wiodą pomidory. Zawarty w nich likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Co ciekawsze i warte zapamiętania, im pomidor jest bardziej przetworzony, tym likopen – bardziej przyswajalny. Dlatego też nie strońmy od zup pomidorowych, pomidorowych kremów, sosów, przecierów i innych przetworów.

Innym warzywom antyutleniaczy również nie brakuje, co widać już na pierwszy rzut oka. Przed wolnymi rodnikami chronią nas ich barwniki – karotenoidy – zawarte m.in. w marchewce, natce pietruszki, szpinaku i – oczywiście – w pomidorach. Karotenoidy to bardzo szeroka grupa związków, z których każdy nieco różni się działaniem. Warto zatem zadbać o to, żeby nasze posiłki były różnokolorowe – wraz z pełną paletą barw dostarczymy organizmowi szeregu sprzymierzeńców w walce ze starzeniem się i chorobami.

Reklama

Dawka energii

Wspólną cechą wszystkich nowalijek jest również niska wartość energetyczna. Bez obaw zatem mogą je do swojego jadłospisu włączyć osoby, które pragną zrzucić trochę nagromadzonego przez zimę balastu. Warto w tym względzie zwrócić uwagę na ogórki, które dodatkowo usuwają nadmiar wody z organizmu. Ogórki tym jeszcze różnią się od większości nowalijek będących zwykle dobrym źródłem witaminy C, że zawierają askorbinazę – enzym, który ją rozkłada. W związku z tym odradza się łączenie w jednej sałatce świeżych ogórków i pomidorów. Duet ten działa szczególnie niekorzystnie wtedy, gdy spożycie warzyw i owoców nie jest jeszcze wysokie, a tym samym szansa na nadrobienie „zmarnowanej” witaminy C – niewielka.

Ponadto każde wiosenne warzywo to potężna skarbnica witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Zszarzałej po zimie cerze i wymęczonym warunkami pogodowymi włosom siły i blasku dodadzą przede wszystkim rzeżucha i rzodkiewka. Pomogą nam one również walczyć z niedokrwistością. Osoby podatne na infekcje nie powinny stronić od młodej cebuli, gdyż ma ona działanie bakteriobójcze. Sałata, natka pietruszki i szczypiorek, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecane są natomiast szczególnie kobietom w ciąży. Wśród tak szerokiego wyboru każdy znajdzie coś dla siebie.

Nie można zapominać, że oprócz nieocenionych korzyści zdrowotnych nowalijki dostarczają również bogatych doznań smakowych i wzrokowych. Stanowią świetną inspirację w kuchennej twórczości. Może warto dać się nieco ponieść tej wiosennej fantazji i pokusić o stworzenie całkiem nowego kulinarnego arcydzieła?

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szparagi - właściwości zielonych i białych. Jak je gotować?
Jadalne kasztany
Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w listopadzie
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!