Najzdrowsze miejsce w internecie

Sok pomidorowy na zimę – jak zrobić z sokowirówki? Przepis

Sok pomidorowy na zimę dostarcza organizmowi witaminy i minerały. To swoista bomba zdrowia, która wspomaga większość narządów w prawidłowym funkcjonowaniu. Jest mnóstwo powodów, dla których warto go pić i tym samym zapewniać organizmowi niezbędne składniki. Wartości odżywcze pomidorów można doskonale zachować po okresie letnim właśnie w soku pomidorowym. Wystarczy zrobić go na zimę i cieszyć się jego smakiem i zdrowym składem przez cały rok.
Soki pomidorowe na zimę w słoikach
źródło:123RF
Spis treści

Dobroczynne właściwości pomidorów korzystnie wpływają na każdy organizm. Ale nie tylko same pomidory są bogate w witaminy i minerały. Także przetwory, tworzone na bazie pomidorów, są tak samo istotne i ważne w codziennej diecie.

Można śmiało stwierdzić, iż soki pomidorowe są nawet trzykrotnie skuteczniejsze w oddziaływaniu na poszczególne układy i narządy człowieka. Sok pomidorowy to zdecydowanie najlepszy sok warzywny pod względem składu i zdrowotnych właściwości.  

Sok pomidorowy na zimę 

Sok pomidorowy na zimę ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także jest zdrowym uzupełnieniem zimowej diety. Zima to czas, kiedy brakuje naturalnych warzyw i owoców, a organizm wyjątkowo mocno ich potrzebuje. To idealny okres na picie soków pomidorowych. Ich ogromne właściwości, zamknięte latem w butelce lub słoiku z pewnością dostarczą organizmowi niezbędnych składników. 

Dlaczego warto pić sok pomidorowy zimą? Oto kilka ważnych powodów:

  • zawiera wiele witamin (A, B, K i C), które zwiększają odporność organizmu, wzmacniają kości, zęby i oczy,
  • korzystnie wpływa na pracę jelit i stymuluje układ trawienny do prawidłowej pracy,
  •  idealnie oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga w tym zakresie pracę nerek i wątroby,
  • zapobiega chorobom serca, dzięki dużej zawartości witaminy B6,
  • zmniejsza poziom homocysteiny, która uszkadza tętnice,
  • skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą doprowadzić nawet do nowotworu,
  • przeciwdziała bólom stawów i mięśni.

Ogromną zaletą soku pomidorowego jest też działanie wspomagające odchudzanie. Zima to dość trudny czas do przestrzegania odpowiedniej diety i zachowania szczupłej sylwetki. Organizm częściej dopomina się dodatkowych posiłków i tym samym dodatkowych kalorii. Sok pomidorowy jest niskokaloryczny i długo utrzymuje uczucie sytości. To idealna „przekąska” między posiłkami. 

Warto zimą mieć sok z pomidorów zawsze „pod ręką” i pić go w dowolnej ilości. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Jak zrobić sok pomidorowy na zimę?

Sok pomidorowy można pić latem, bezpośrednio po zrobieniu, ale można też pić go zimą, korzystając z letnich zapasów. Warto zachować jego ogromne właściwości zdrowotne i odżywcze na zimowy czas i jednocześnie zawsze cieszyć się aromatem świeżych pomidorów. Jak zatrzymać wartości pomidorów na każdą porę? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować sok z pomidorów w słoiczkach lub butelkach na zimę.

Jak zrobić sok z pomidorów na zimę? Oto najprostszy przepis:

  • umyć dowolną ilość pomidorów (miękkich, soczystych i dojrzałych),
  • pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej na ćwiartki),
  • „przepuścić” tak przygotowane pomidory przez sokowirówkę,
  • gotować w ten sposób uzyskany sok do 45 minut na małym ogniu, delikatnie co pewien czas mieszając, 
  • doprawić do smaku, starając się używać jak najmniej soli,
  • tak przygotowany „wywar” przelać do słoików lub butelek i szczelnie zakręcić,
  • rozpocząć proces pasteryzacji soku:

✔    wyłożyć przygotowany garnek ściereczką,

✔    ustawić na niej soki z pomidorami, do góry dnem,

✔    zalać wodą do ¾ wysokości butelek lub słoików,

✔    gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odstawić w suche miejsce do przechowywania. Tak przygotowany sok pomidorowy będzie spełniał wszystkie swoje właściwości przez całą zimę.

Sok z pomidorów na zimę – na co?

Codzienna szklanka soku pomidorowego na zimę ma nieoceniony wpływ na zdrowie i wygląd. Sok z sokowirówki, przygotowany i odpowiednio pasteryzowany zabezpiecza organizm przed wieloma chorobami. Ale najlepiej działa, gdy jest systematycznie spożywany. Szklanka soku pomidorowego zimą z pewnością przynosi więcej korzyści niż tradycyjna poranna kawa.

Przede wszystkim oczyszcza jelita i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Zimą duże znaczenia ma przetwarzanie pokarmu w energię i wartości odżywcze. Witamina B6 zawarta w takim soku także przeciwdziała chorobom tętnic i serca. Z kolei witamina B2 bardzo wspomaga walkę z bólami migrenowymi głowy. 

Zimą organizm narażony jest na duże ryzyko infekcji i przeziębień. Witamina C, która znajduje się w dużych ilościach w pomidorach, bardzo wspomaga odporność i pobudza większość narządów do walki z wirusami i bakteriami. Sok pomidorowy także ułatwia zwalczanie symptomów kaca. Chora wątroba czy nerki z pomocą soku pomidorowego potrafią skuteczniej usuwać toksyny z organizmu. 

Wszystko to potwierdza, iż warto zaopatrzyć swoja spiżarnię na zimę w duże ilości soku pomidorowego. 

Sok pomidorowy – przepis na zimę

Wiele osób, które korzystają z dobrodziejstwa soków pomidorowych twierdzi, iż jest to idealny sposób na „zdrową zimę”. Można go wykorzystywać nie tylko do bezpośredniego picia, ale także jako dodatek wielu potraw (zup, sosów czy makaronów). Rynek oferuje wiele takich produktów, ale zdecydowanie najzdrowszy jest ten naturalny, samodzielnie zrobiony w domu. Sok pomidorowy można także zrobić w postaci gęstego musu, który idealnie nadaje się do kremowej zupy  czy jako sos do pizzy. Jak zrobić sok pomidorowy na zimę, aby był gęsty, jak koncentrat pomidorowy? 

Oto przepis:

  • umyć i sparzyć wrzątkiem pomidory,
  • obrać ze skórki,
  • wykroić część „od ogonka”,
  • pokrojone pomidory wrzucić do garnka,
  • gotować do miękkości (do 45 minut),
  • uzyskana masę przetrzeć przez sito,
  • zagotować ponownie pomidory tak długo, aby maksymalnie zredukować sok,
  • tak uzyskany mus pomidorowy przelać do słoików,
  • pasteryzować przez 20 minut. 

W ten sposób zrobiony sok pomidorowy na zimę ma postać gęstego musu, który idealnie zastępuje koncentrat pomidorowy w każdej potrawie. To bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu sposób na kompletne zdrowie w słoikach. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
  • E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie szczęśliwa mama i miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Czy cukinię można jeść na surowo?
Ile czosnku dziennie?
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Sok z buraka - jak go zrobić? Przepis i właściwości
Sok z selera naciowego - jak zrobić i na co pomaga?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama