Rdest ptasi to pospolity chwast, kwitnący od czerwca aż do października. Jego nazwa wywodzi się z zamiłowania do spożywania rośliny przez ptactwo.
Reklama
Rdest ptasi - właściwości
Rdest zawiera flawonoidy, fenolokwasy, krzemionkę, garbniki, śluzy, a także sole mineralne i cukry. Te pierwsze związki chemiczne mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, a więc zwalczają wolne rodniki, których nadmiar może prowadzić do wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Flawonoidy opóźniają także procesy starzenia komórek oraz działają przeciwnowotworowo - w przypadku nowotworu płuc hamują jego dalszy rozwój, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i piersi.
Ptasi rdest wzmacnia organizm
Także fenolokwasy (kwasy fenolowe) mają działanie prozdrowotne - przeciwutleniające i blokujące komórki nowotworowe, a także odkażające i przeciwzapalne. Równie cenne właściwości mają znajdujące się w rdeście garbniki, które mają właściwości bakteriobójcze, ściągające i wzmacniające układ immunologiczny.
Natomiast krzemionka działa na komórki odmładzająco, dlatego może być stosowana przez chorych na miażdżycę.
Reklama
Rdest - zastosowanie
Rdest stosować można w takich schorzeniach jak reumatyzm, skaza moczanowa, choroby płuc, przewodu pokarmowego, a nawet przy przeroście prostaty. Rdest ptasi ma też działanie moczopędne i pomaga usuwać z organizmu mocznik, sole potasu i sodu.
Rdestu ptasiego nie powinny używać osoby po zawałach, ze skłonnością do tycia, z zapaleniem żył oraz pacjenci uczuleni na słońce. Z uwagi na zawartość cukrów nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę.
Rdest ptasi - zastosowanie w formie naparu
Ziele rdestu ptasiego bez problemu kupimy w aptece, a kosztuje on dosłownie kilka złotych. Z takiego gotowego produktu szybko przyrządzimy wywar, którego możemy użyć na przykład do płukania w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej lub gardła. Aby uzyskać napar należy zalać ziele wodą, następnie gotować przez 5-10 minut. Wywar jest gotowy do użycia po przecedzeniu i wystudzeniu.
Reklama
Rdest ptasi - inne właściwości lecznicze
Płukanka z rdestu może być stosowana do irygacji słabo gojących się, a nawet krwawiących ran. Można nią też nasączyć gazę i przykładać do uszkodzonych miejsc na ciele.
Rdest może być też używany wewnętrznie. Można go pić przy leczeniu:
- chorób pęcherza moczowego,
- przeroście gruczołu krokowego (prostata),
- kamicy nerkowej,
- bólach reumatycznych,
- zaburzeniach pracy żołądka.
Dobrze wpływa też na wątrobę - rdest może wspomóc farmakologiczne leczenie wirusowego zapalenia tego organu.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny: