Czarnuszka - właściwości i zastosowanie

Zalety czarnuszki znane są już od czasów starożytnych. Naukowo potwierdzone właściwości lecznicze sprawiają, że jest stosowana jako środek medyczny na wiele dolegliwości m.in. łupież czy trądzik. Czarnuszka siewna znajduje zastosowanie również w kosmetologii oraz w kuchni. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Warto poznać jej wyjątkowe walory.
Roślina czarnuszka
Źródło: 123RF

Spis treści

Czarnuszka ma dla zdrowia dobroczynne działanie dzięki zawartości trzech substancji, które występując wspólnie wzmacniają swoją moc. Tymol, tymochinon i tymohydrokinon to także olejki eteryczne, które sprawiają, że nasiona czarnuszki mają intensywny zapach. Roślina ta posiada wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, które kompleksowo działają na organizm. Wymienić można chociażby kwasy: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy (omega-9), linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3), foliowy, białka, witaminy (A, E, B1, B3), a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk.

Obecność wszystkich tych aktywnych składników sprawia, że czarnuszka posiada wiele właściwości leczniczych, w tym także ochronnych. Jej systematyczne przyjmowanie pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Czarnuszka siewna dzięki swoim właściwościom:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo i antywirusowo,
  • chroni przed skutkami promieniowania,
  • przyspiesza gojenie, zwłaszcza w przypadku problemów skórnych,
  • działa cytoksycznie, eliminując antygeny rakowe,
  • poprawia trawienie oraz wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego,
  • wspiera układ krążenia,
  • zmniejsza reakcje alergiczne oraz astmatyczne,
  • korzystnie wpływa na wątrobę i nerki,
  • poprawia pracę układu krążenia,
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi,
  • chroni przed osteoporozą,
  • zmniejsza odczuwanie bólu,
  • przeciwdziała wypadaniu włosów,
  • pozytywnie wpływa na układ rozrodczy,
  • działa antydepresyjnie.

Zastosowanie czarnuszki

Stosowanie czarnuszki w odpowiednich ilościach zwykle nie powoduje skutków ubocznych, zarówno przy stosowaniu jej w celach leczniczych, kosmetycznych czy kulinarnych. Czarnuszkę można spotkać w formie nasion oraz oleju.

  • Stosować ją można zarówno zewnętrznie, np. w postaci okładów na skórę oraz wewnętrznie, przyjmując doustnie.
  • Nasiona można spożywać całe, tłuczone lub zmielone, dodawać do dań jako przyprawę (może zastąpić pieprz) lub posypywać wypieki.
  • Olej z nasion czarnuszki powinien być tłoczony na zimno. Można zakupić go w butelkach, a nawet kapsułkach. Jest częstym składnikiem szamponów oraz odżywek do włosów.
  • Czarnuszkę można stosować także w postaci naparu, zaparzoną podobnie jak herbatę. Łyżkę zmielonych nasion wystarczy zalać wrzątkiem, parzyć około 20 minut i odcedzić. Uzyskany napar może posłużyć do: przemywania miejsc chorobowo zmienionych, płukania włosów, picia z dodatkiem miodu.
  • Nalewka z czarnuszki, czyli zmielone nasiona z dodatkiem 40% alkoholu, ma znakomite zastosowanie przy zakażeniach grzybiczych. Można ją nie tylko pić, ale także aplikować zewnętrznie.
  • Ciekawym zastosowaniem czarnuszki jest przyjmowanie jej w postaci tzw. ziołomiodu. Mieszanka zmielonych nasion i miodu jest niezastąpiona przy przeziębieniu, ma właściwości wykrztuśne, łagodzi także ból gardła. Tak przygotowaną czarnuszkę można używać jako peeling lub maseczkę w celach poprawienia wyglądu skóry.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 57)

16687
Pytanie: Kiedy najchętniej sięgasz po probiotyk?

  w trakcie i po antybiotykoterapii

  podczas stosowania lekkostrawnej diety

  przy biegunce

  w zespole jelita drażliwego

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!