Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną

Ryż parboiled to ten, który jest poddany specjalnej obróbce termicznej. Chodzi przede wszystkim o zachowanie w jego składzie jak największej ilości składników odżywczych. Jest to niezwykle ważny element diety dla wielu osób. Taki ryż jest nie tylko prozdrowotny, ale bardzo prosty w przyrządzeniu i ugotowaniu. Dzięki swym szczególnym właściwościom nie skleja się i szybko gotuje. Może być podawany na słono i na słodko. Warto poznać jego wartości odżywcze i sposób przyrządzania.
Ryż parboiled w drewnianej misce
źrodło:123RF
Spis treści

Ryż należy do rodziny zbóż wiechlinowatych. Jest to z pewnością jeden z najpopularniejszych produktów zbożowych. Od wielu lat towarzyszy człowiekowi w kuchni. A jego historia sięga już do bardzo odległych czasów przed naszą erą.

Do Europy ryż naturalny trafił w początkach IV wieku p.n.e. Każda odmiana to zbiór innych właściwości i walorów smakowych. Większość gatunków różni się kształtem, smakiem i poziomem oczyszczenia. Ryż parboiled jest często nazywany ryżem parabolicznym. 

Ryż parboiled

Ryż parboiled to taki, który został w szczególny sposób preparowany termicznie. Jest poddawany określonemu procesowi technologicznemu, który polega na bardzo krótkiej obróbce termiczna parą wodną. Jest to szczególna metoda produkcyjna, która powoduje, iż ugotowany ryż nigdy się nie skleja, a wszystkie ziarna są od siebie oddzielone.

Tak naprawdę nie zawsze gotowanie ryżu jest proste. Nie zawsze wystarczy gotować go w odpowiedniej temperaturze wody i pod przykryciem. I dlatego proces tej szczególnej obróbki termicznej ma zapobiegać sklejaniu i pęcznieniu ryżu.

Ale bardzo ważne znaczenie ma jeszcze jeden dodatkowy element. 

Ryż paraboliczny, dzięki zastosowanej technologii, zachowuje więcej wartości odżywczych w stosunku do tradycyjnego białego ryżu.

Para wodna pod ciśnieniem, która jest skierowana na ryż, powoduje przemieszczanie się wszystkich składników odżywczych z okrywy ziarna do jego wewnętrznej części. A to znacznie podwyższa walory zdrowotne ryżu.

Reklama

Ryż paraboliczny

Ryż paraboliczny to inna nazwa ryżu parboiled. Jak każdy gatunek, tak i ten nie zawiera glutenu, a to oznacza, iż może być bezpiecznie stosowany w diecie bezglutenowej.

100 gramów tego ryżu zawiera stosunkowo niewielką ilość skrobi i błonnika, a to oznacza, iż jest to produkt naprawdę lekkostrawny. 

Z tego powodu ryż parboiled można bez ograniczeń wprowadzać do jadłospisu:

  • dzieci, 
  • sportowców,
  • osób starszych,
  • osób z problemami żołądkowymi,
  • osób, które dotyka niedożywienie,
  • osób z bardzo niską masą ciała.

Ryż paraboliczny jest sypki i puszysty po ugotowaniu. Z pewnością należy do gatunku nieprzetworzonej żywności. Dlatego też jest polecany osobom, które prowadzą zdrowy styl życia.

Reklama

Ryż parboiled – wartości odżywcze

Wartości odżywcze ryżu parboiled znacznie przewyższają wartości zwykłego ryżu. 

Oto jego właściwości prozdrowotne: 

  • posiada duże ilości węglowodanów i białka, 
  • dzięki wspomnianej specjalnej obróbce termicznej posiada trzykrotnie więcej tiaminy i niacyny, 
  • zawartość selenu, wapnia i potasu jest zdecydowanie wyższa (nawet trzykrotnie), 
  • wyższa zawartość białkai błonnika od ryżu tradycyjnego, 
  • ryż paraboliczny zawiera również trzykrotnie więcej witamin z grupy B
  • wyższa zawartość skrobi opornej, która jest błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie,

Ryż parboiled wspomaga układ trawienny, chroni jelita, zapobiega wrzodom i powstawaniu zgagi. Działa także przeciwbiegunkowo. Chroni układ nerwowy, czemu sprzyja zawartość witaminy B. Spożywanie ryżu parabolicznego utrzymuje właściwy poziom cholesterolu, a także dba o odpowiednią kondycję skóry. Dzięki wysokiej zawartości potasu, reguluje ciśnienie krwi. 

Można powiedzieć, iż ten gatunek ryżu jest pośrednią odmianą pomiędzy ryżem białym a brązowym. Jego wartości, głównie zawarte we wnętrzu ziarna po procesie obróbki termicznej sprawiają, iż ten ryż jest produktem niezwykle zdrowym i przyjaznym organizmowi.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak gotować ryż parboiled?

Ryżu parboiled nie trzeba płukać ani moczyć przed gotowaniem. Sposób przyrządzania jest bardzo prosty. Wystarczy jedną szklankę ryżu zalać dwiema szklankami nieosolonej wody i doprowadzić do wrzenia, bez użycia przykrywki. Następnie gotować przez 15-20 minut, już pod przykryciem, na wolnym ogniu. Ryż należy gotować aż do momentu, kiedy wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu powinno się odstawić go na 10 minut, dodatkowo pod przykryciem. Można przelać go zimną wodą i delikatnie wymieszać. 

Ryż paraboliczny to doskonały dodatek do mięs, pieczeni czy ryb (smażonych lub gotowanych). Także może być podawany z warzywami. Można go też łączyć z sałatkami czy nawet deserami. Na ostro czy na słodko zawsze jest smaczny i zdrowy. 

Reklama

Ryż paraboliczny - kcal 

Ryż parboiled jest produktem pełnowartościowym, ale jednocześnie lekkostrawnym i niskokalorycznym. 100 g ugotowanego produktu to 140 kcal. 

Kalorie, które są zawarte w ryżu parabolicznym pochodzą z:

  • węglowodanów – 89%,
  •  tłuszczów – 2%,
  • białek – 9%.

Aby spalić 100 gramów ugotowanego ryżu parboiled należy na przykład:

  • 17 minut jeździć na rowerze,
  • 32 minuty spacerować,
  • 24 minuty szybko tańczyć.

Reklama

Cena ryżu  parboiled 

Ryż parboiled to nieduży wydatek. Jednak prównując go z korzyściami, jakie może przynieść to naprawdę korzystny i wartościowy zakup. 1 kilogram tego rodzaju ryżu można już kupić za cenę do 6 zł. Opakowanie 5 kg to wydatek 22 zł., a 25 kg – 105 zł. 

Ryż paraboliczny dostępny jest we wszystkich supermarketach, sklepach spożywczych. Bardzo szeroki asortyment oferują także sklepy internetowe. W ostatnich czasach pojawiło się dużo sklepów ze zdrowa żywnością.

Ryż paraboliczny z uwagi na swoje właściwości sprzyjające zdrowiu jest także dostępny w takich sklepach.   

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, A. Jagodziński, M. Kowalik „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2017 r.,
  • M. Ziarno, D. Zaręba „Ryż – cenny składnik żywności”, Wydział Nauk o Żywności SGGW Warszawa, 2008 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Mąka 00 - mąka do pizzy i nie tylko. Gdzie kupić? Cena
Kucharz robi pizzę z mąki 00
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!