NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Słodycze dla cukrzyków - jakie? Przepisy na domowe

Słodycze dla cukrzyków? Tak, jest to możliwe! Producenci wychodzą na przeciw potrzebom konsumentów, dzięki czemu na rynku znajdziemy wiele propozycji słodkości, które nadają się do spożycia przez osoby zmagające się z wahaniami cukru. Korzyści przyniosą również tym, którzy chcą się odżywiać zdrowiej. Warto pamiętać jednak, że zdecydowanie lepiej jest przygotować je samemu w domu.
Sernik dla cukrzyka
Źródło: 123RF
Spis treści

Czy cukrzyk może jeść słodycze?

Konwencjonalne słodycze mają w swoim składzie przede wszystkim cukier (biały, trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy, melasa i inne) oraz tłuszcze (np. palmowy, kokosowy, masło shea), będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans. Z powodu tego nie powinny gościć w diecie osób z nieprawidłowym metabolizmem glukozy, a jak już to okazjonalnie.

Cukrzycy mają zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, dlatego w szczególności powinni unikać produktów posiadających w składzie wspomniane składniki.  Słodycze kojarzą się z wyrobami czekoladowymi, a także cukierkami, żelkami, lodami, ciastkami i wafelkami.

Warto jednak mieć na uwadze, że słodyczami są również np. pieczywo cukiernicze i gotowe ciasta. W ich skład wchodzi, poza cukrem, spora ilość masła, bądź co gorsze, margaryny.

Czy są odpowiednie słodycze dla cukrzyków? Z pewnością tak, należy jednak podejść do wyboru z pełną świadomością na temat prawidłowych nawyków żywieniowych.

Najlepiej wybierać te zdrowe słodycze dla cukrzyków. Zastąpienie cukru słodzikiem, a pozostawienie niezdrowych tłuszczów niewiele zmieni w tej sytuacji. Wybierać warto produkty z krótkim składem. Słodycze dla cukrzyków w ciąży również powinny być jak najmniej przetworzone. Warto poświęcić chwilę i przygotować je samemu w domu.

Jakie słodycze dla cukrzyków?

Słodycze dla diabetyków coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. Zazwyczaj są to specjalnie wydzielone regały. Jakie słodycze dla cukrzyków zatem wybierać? Nie muszą być opatrzone specjalną etykietą, wystarczy jedynie, że prześledzimy ich skład w celu wyeliminowania nieprzyjaznych składników. Gdzie je kupić?

Tak naprawdę w każdym, nawet najmniejszym sklepie można dostrzec coś dobrego dla tej grupy odbiorców. W większych sklepach znajdziemy z pewnością słodycze bez cukru dla cukrzyków (p.. ciastka czy cukierki). Słodkości nadają im słodzikp.np. stewia czy ksylitol. Uwaga, nie wszystkie słodziki są dobre dla cukrzyków, a ich nadmiar może przyczynić się do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.  

Na rynku pojawiają się również dedykowane produkty, ale nie zawsze ich skład jest najlepszy. Unikać należy takich produktów jak batony dla cukrzyków słodzone fruktozą, ponieważ jej działanie jest takie same jak sacharozy. Wybierać można słodkości z inuliną bądź ksylitolem.

Czy dozwolona jest czekolada dla cukrzyków? Tak, mogą sięgać również po nią śmiało, ale powinna być ona gorzką czekoladą, najlepiej taką o zawartości minimum 70% kakao.

Domowe słodycze dla cukrzyków

Wypieki przygotowane w domu to najlepsze słodycze dla cukrzyka np.: sernik na ciepło lub na zimno z owocami (z dodatkiem słodzika), owsiane batony, niedosładzana szarlotka, gryczane muffiny czy brownie z fasoli. Innym szybkim pomysłem będzie domowa galaretka dla cukrzyka, do której użyjemy jedynie wody, owoców i żelatyny.  

Ciasta przygotowywane bez cukru nie muszą być niesmaczne. Na rynku dostępnych jest wiele dozwolonych słodzików, które posiadają intensywną słodkość i nadają się do wypieków. Pamiętajmy, że owocami również możemy nadawać słodyczy ciastom.

Twój lekarz online
Konsultacja
Umów konsultację ze specjalistą
Sprawdź
79,99 zł zł
E-recepta
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł
E-zwolnienie
Konsultacja z lekarzem
Sprawdź
79,99 zł zł

Przepisy na domowe słodycze dla cukrzyków

Słodkości dla cukrzyka mogą pozytywnie zaskoczyć nawet zdrowe osoby. I bardzo dobrze, ponieważ cukier w nadmiarze nie jest wskazany nikomu i warto ograniczyć jego spożywanie. Poniżej przedstawiamy przepisy na słodycze dla cukrzyków, ale nie tylko. Skorzystają z nich również osoby chcące odżywiać się zdrowiej i ograniczające słodycze.

Sernik dla cukrzyka

Składniki:

  • twaróg półtłusty – 1 kg,
  • jaja – 6 sztuk,
  • ksylitol – ¾ szklanki,
  • masło – 80 g,
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki,
  • truskawki – 2 szklanki.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Ser zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  4. Masło utrzyj z ksylitolem i ekstraktem z wanilii. Do masy dodawaj stopniowo żółtka i ucieraj. Po dodaniu wszystkich żółtek do masy zacznij stopniowo dodawać ser. Miksuj do połączenia się składników.
  5. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 min. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowe ciasto podawaj ze świeżymi owocami.

Szybkie czekoladowe ciasto dla cukrzyka

Składniki:

  • czerwona fasola konserwowa – 1 puszka,
  • jaja - 2 sztuki,
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • kakao – 2 łyżki,
  • erytrol - 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • maliny – 1 szklanka.

Sposób przygotowywania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie opłucz.
  3. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj.
  4. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 min.

Podstawą diety cukrzycowej powinny być pełnowartościowe, zbilansowane posiłki, a słodycze mogą być jedynie okazjonalnym dodatkiem. Wiele smacznych propozycji przepisów oraz dietę cukrzycową można odnaleźć w nowoczesnej aplikacji dietetycznej.

Poza dostępem do bazy posiłków, motywatora picia wody czy intuicyjnej listy zakupów oferuje ona stały kontakt z dietetykiem. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości specjalista odpowie na wszelkie pytania.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jarosz M. Normy Żywienia Dla Populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2017
  • Current Topics in Diabetes 2022 | Curr Top Diabetes, 2022; 2 (1): 1–134
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Eliminacja glutenu z diety - dlaczego nie warto tego robić?
Przeczytaj artykuł
Zioła na cukrzycę - jakie wybrać na cukrzycę typu 1 i 2?
Przeczytaj artykuł
Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?
Podobne artykuły
Zioła na cukrzycę - jakie wybrać na cukrzycę typu 1 i 2?
Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?
Poziom cukru - jaki jest prawidłowy? Normy i wyniki
Glukoza u dziecka – jakie są normy? Prawidłowy poziom cukru
Cukier dla cukrzyków - jakie zamienniki najlepsze?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Zimne dłonie – jak leczyć? Przyczyny i domowe sposoby
Ukruszony ząb - co należy zrobić, gdy dojdzie do urazu?
Skoki ciśnienia - przyczyny i objawy. Od czego nagłe?
Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Reklama