
Spis treści
- Sok z buraka właściwości
- Sok z buraka przepis
- Sok z kiszonych buraków
- Jak przygotować sok z kiszonych buraków?
Polska jest głównym producentem buraków w Europie, choć jego uprawę rozpoczęto u nas dopiero pod koniec XVI wieku. W Babilonii burak ćwikłowy był znany już 722 r. p.n.e., a trzysta lat później uprawiano go już w Grecji. Główne warzywo PRL-u przeżywa dziś renesans, a jego walory doceniają nie tylko najlepsi szefowie kuchni, ale także lekarze i dietetycy. A wszystko za sprawą barwników zwanych betalainami (występują jeszcze tylko w boćwinie, opuncji, pitaji i amarantusie). Betalainy mają silne właściwości przeciwutleniające, hamują proces utleniania się lipidów, działają ochronnie na czerwone krwinki. O
prócz tego burak jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2) i minerałów (potasu, wapnia, magnezu i żelaza). Z sokiem z buraka powinni uważać jednak cukrzycy (może podnieść poziom cukru we krwi, bo buraki mają wysoki indeks glikemiczny) oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową.
Sok z buraka właściwości
Wystarczy jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka dziennie, żeby wspomóc pracę naszego organizmu. Do największych zalet soku z buraka można zaliczyć:
- obniżenie ciśnienia skurczowego krwi (azotany zawarte w burakach przekształcają się w tlenek azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi),
- poprawienie krążenie krwi (azotany poprawiają m.in. krążenie krwi w mózgu, a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów),
- wspomaganie pracy wątroby ,
- działanie przeciwzapalnie i przeciw bakteriobójcze,
- działanie przeciwwirusowe (powinno się sięgając po sok z buraka przy grypie, anginie i mononukleozie; łagodzi infekcje wirusowe, syrop z buraka wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność),
- wzmocnienie wytrzymałości organizmu,
- działanie zasadotwórcze (sok z buraka pomaga zwalczyć zakwaszenie wywołane dietą bogatą w mięso i słodycze, sok z buraka jest też dobry na kaca),
- łagodzenie skutków menopauzy (sok z surowego buraka dotlenia serce, wyrównuje jego pracę, łagodzi dokuczliwe uderzenia gorąca i migreny),
- łagodzenie skutków trądziku.
Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia
Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.
Sok z buraka przepis
Jak wykonać sok z buraka? Nie ma nic prostszego, najlepiej wyciskać go w wolnoobrotowej wyciskarce, żeby wydobyć z niego najcenniejsze składniki odżywcze. Nie wszystkim jednak będzie smakował czysty sok z buraków, u niektórych może powodować drapanie w gardle, nudności i zawroty głowy, dlatego lepiej pić go w małych dawkach i łączyć z innymi warzywami i owocami. Sok z buraka warto połączyć z
- marchewką,
- jabłkiem,
- grejpfrutami,
- pomarańczami,
- owocem granatu,
- cytryną lub limonką,
Jedna z propozycji to sok z 2 buraków (umytych, obranych i wyciśniętych), jednej marchewki, jednego jabłka i odrobiny soku z cytryny. Proporcje mogą być dowolne, warto jednak sięgać po warzywa z upraw ekologicznych i przygotowywać porcje takiej wielkości, żeby mogły być wypijane zaraz po wyciśnięciu.
Sok z kiszonych buraków
Prozdrowotne właściwości ma także sok z kiszonych buraków. Sok taki zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest zalecany w leczeniu niedokrwistości. Sprawdzi się również w sezonie grypowym, stanach osłabienia po chorobach i leczeniu antybiotykami.
Jak przygotować sok z kiszonych buraków?
Przepisów jest wiele, oto jeden z nich. W kamionkowym naczyniu układamy 0,5 kg umytych obranych i pokrojonych w plastry surowych buraków i zalewamy litrem przegotowanej wody. Do tego dokładamy skórkę z razowego chleba (bez konserwantów), czosnek, łyżkę cukru i soli. Naczynie przykrywamy gazą w ustawiamy w ciepłym miejscu. Po 3-5 dniach sok powinien sfermentować, trzeba go wtedy przelać do wyparzonych butelek i wstawić do lodówki.
Oceń artykuł
(liczba ocen 52)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!