Najzdrowsze miejsce w internecie

Sok z buraka - jakie ma właściwości lecznicze? Przepis

Buraki przeżywają prawdziwy renesans i dobrze, bo sok z buraka potrafi podnieść naszą odporność, spowolnić procesy starzenia się i zapobiegać nowotworom. Jest świetny dla osób ze zgagą, nadciśnieniem i z anemią. Burak ćwikłowy znajduje się wśród dziesięciu warzyw o najsilniejszym działaniu przeciwutleniający. Poznaj najlepszy przepis na sok z buraka.
Sok z buraka w szklance
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Sok z buraka jest zdrowy i ma wiele leczniczych właściwości, jeśli jest odpowiednio przygotowany.
  • Nie wszyscy mogą go pić, gdyż jego substancje odżywcze mogą źle wpływać na pewne choroby. Jakie?
  • Jeśli nie ma przeciwwskazań, sok z buraka pić mogą nawet dzieci po ukończeniu pewnego wieku.
Spis treści

Czy sok z buraka jest zdrowy?

Polska jest głównym producentem buraków w Europie, choć jego uprawę rozpoczęto u nas dopiero pod koniec XVI wieku. W Babilonii burak ćwikłowy był znany już 722 r. p.n.e., a trzysta lat później uprawiano go już w Grecji.

Główne warzywo PRL-u przeżywa dziś renesans, a jego walory doceniają nie tylko najlepsi szefowie kuchni, ale także lekarze i dietetycy. Oprócz tego burak jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2) i minerałów (potasu, wapnia, magnezu i żelaza).

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Wystarczy jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka dziennie, żeby wspomóc pracę naszego organizmu. Do największych zalet soku z buraka można zaliczyć:

  • obniżenie ciśnienia skurczowego krwi (azotany zawarte w burakach przekształcają się w tlenek azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi),
  • poprawienie krążenie krwi (azotany poprawiają m.in. krążenie krwi w mózgu, a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów),
  • wspomaganie pracy wątroby ,
  • działanie przeciwzapalnie i przeciw bakteriobójcze,
  • działanie przeciwwirusowe (powinno się sięgając po sok z buraka przy grypie, anginie i mononukleozie; łagodzi infekcje wirusowe, syrop z buraka wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność),
  • wzmocnienie wytrzymałości organizmu,
  • działanie zasadotwórcze (sok z buraka pomaga zwalczyć zakwaszenie wywołane dietą bogatą w mięso i słodycze, sok z buraka jest też dobry na kaca),
  • łagodzenie skutków menopauzy (sok z surowego buraka dotlenia serce, wyrównuje jego pracę, łagodzi dokuczliwe uderzenia gorąca i migreny),
  • łagodzenie skutków trądziku.

Pozytywnie działa również na anemię i zaparcia. Obniża także cholesterol. Radzi sobie z wrzodami żołądka, zgagą i zaparciami, gdyż reguluje pracę przewodu pokarmowego i wątroby.

Sok z kiszonych buraków może też pozytywnie wpłynąć na wyniki morfologii. Jest to bardzo ważne u osób w trakcie lub po chemioterapii. Niewłaściwy poziom wybranych elementów może przyczynić się do odroczenia kolejnego cyklu chemii.

Przepis na sok z buraka

Jak wykonać sok z buraka? Nie ma nic prostszego, najlepiej wyciskać go w wolnoobrotowej wyciskarce, żeby wydobyć z niego najcenniejsze składniki odżywcze. Nie wszystkim jednak będzie smakował czysty sok z buraków, u niektórych może powodować drapanie w gardle, nudności i zawroty głowy, dlatego lepiej pić go w małych dawkach i łączyć z innymi warzywami i owocami.

Sok z buraka warto połączyć z:

  • marchewką,
  • jabłkiem,
  • grejpfrutami,
  • pomarańczami,
  • owocem granatu,
  • cytryną lub limonką.

Jedna z propozycji to sok z 2 buraków (umytych, obranych i wyciśniętych), jednej marchewki, jednego jabłka i odrobiny soku z cytryny. Proporcje mogą być dowolne, warto jednak sięgać po warzywa z upraw ekologicznych i przygotowywać porcje takiej wielkości, żeby mogły być wypijane zaraz po wyciśnięciu.

Sok z buraków przygotować można bez pomocy wyciskarki. Wystarczy blender - kielichowy lub ręczny.

Sok z kiszonych buraków

Prozdrowotne właściwości ma także sok z kiszonych buraków. Sok taki zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest zalecany w leczeniu niedokrwistości.

Sprawdzi się również w sezonie grypowym, stanach osłabienia po chorobach i leczeniu antybiotykami.

Sok ten nadaje się świetnie na zimę, gdyż w tym okresie jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i inne choroby.

Jak przygotować sok z buraków?

Przepisów jest wiele, oto jeden z nich. W kamionkowym naczyniu układamy 0,5 kg umytych obranych i pokrojonych w plastry surowych buraków i zalewamy litrem przegotowanej wody. Do tego dokładamy skórkę z razowego chleba (bez konserwantów), czosnek, łyżkę cukru i soli.

Naczynie przykrywamy gazą w ustawiamy w ciepłym miejscu. Po 3-5 dniach sok powinien sfermentować, trzeba go wtedy przelać do wyparzonych butelek i wstawić do lodówki.

Dlaczego musi odstać? Gdyż przez ten czas się odgazuje i stanie się łagodniejszy dla żołądka. Świeży sok z buraka nie jest trucizną, jednak zawiera wiele substancji, które mogą niektórym poważnie zaszkodzić.

Jak natomiast pić sok z buraków? Sok z buraków działa pobudzająco, dlatego nie należy pić go wieczorem. Zaleca się przyjmowanie go rano, najlepiej na czczo. Zwiększy on przyswajanie żelaza. Na początku wystarczy 50 ml. Dopiero po czasie powinniśmy zwiększyć dawkę do 1 szklanki.

Sok z buraków poleca się pić przed treningiem, gdyż może nie tylko pomóc w spalaniu tłuszczu, ale także poprawia wytrzymałość.

Ile może stać taki sok? Im szybciej go wypijemy, tym lepiej, gdyż z czasem traci swoje składniki odżywcze. W lodówce w szczelnie zamkniętej butelce stać może około 7 dni.

Przeciwwskazania do picia soku z buraków

Buraki zawierają barwniki - betalaniny, które występują jeszcze tylko w boćwinie, opuncji, pitaji i amarantusie. Betalainy mają silne właściwości przeciwutleniające, hamują proces utleniania się lipidów, działają ochronnie na czerwone krwinki.
Z sokiem z buraka powinni uważać jednak cukrzycy (może podnieść poziom cukru we krwi, bo buraki mają wysoki indeks glikemiczny) oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową.

Skutkiem ubocznym picia soku z buraków byłoby złe samopoczucie, a nawet zaostrzenie choroby u takich osób. Podobnie źle mogliby zareagować chorzy na reumatyzm i dnę moczową.

Czytaj również

Bibliografia

  • Gerard Nowak, Joanna Nawrot, Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, Herba Polonica Vol. 55 No 4 2009.
  • Dorota Szumny, Emilia Szypuła, Maciej Szydłowski, Ewa Chlebda, Monika Skrzypiec-Spring, Antoni Szumny, Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, Dent. Med. Probl. 2007, 44, 4, 507–515.
  • Bartoszek A., Forc A., Grzkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in central Europe – short report. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2002, 11/52, 67-70.
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Olej z pestek dyni - właściwości. Jak i do czego stosować?
Zielone ziemniaki - trucizna czy odmiana? Czy można jeść?
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama