
Spis treści
- Właściwości soku pomidorowego
- Na co sok pomidorowy?
- Witaminy w soku pomidorowym
- Picie soku pomidorowego
Sok z pomidorów tak naprawdę został odkryty przez kucharzy w latach siedemdziesiątych XX wieku. Początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później we Francji, gdzie szybko rozpoczęto jego masową produkcję. To bardzo cenna bomba witamin i minerałów. Ale ogromne znaczenie ma również jego niska kaloryczność. Wartość odżywcza 100 g soku pomidorowego to zaledwie 14 kcal.
Warto z niego korzystać przez cały rok. Kiedyś ograniczona dostępność pomidorów tylko w sezonie letnim była dość dużym problemem. Obecnie pomidory można kupić w każdym sklepie przez cały rok. Przetworzone produkty z pomidorów, a do takich należą soki, są dla organizmu źródłem wielu odżywczych składników, niezależnie od pory roku.
Właściwości soku pomidorowego
Sok pomidorowy to nie tylko smaczny napój. To także pełnowartościowy produkt, który dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i zdrowotnych. Warto z tego korzystać, bowiem zapewnia on nie tylko właściwy poziom witamin i minerałów, ale też bardzo poprawia samopoczucie. Jakie są główne właściwości soku z pomidorów?
● Źródło witamin – A, C i K- zwiększają odporność organizmu, chronią wzrok, wzmacniają zęby i kości,
● Źródło witaminy B6- ta witamina zmniejsza poziom homocysteiny, która odpowiada za uszkodzenie tętnic,
● Źródło minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez- bardzo korzystnie oddziałują na funkcjonowanie całego organizmu,
● Duża zawartość błonnika- błonnik zwiększa poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu
● Duża zawartość niacyny- powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu,
● Niszczenie wolnych rodników- regularne picie soku pomidorowego eliminuje te szkodliwe cząsteczki dla organizmu,
● Zwiększanie odporności organizmu- dzięki zawartości witamin sok pomidorowy chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami,
● Duża zawartość potasu- potas przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i nieregularnymbiciomserca,
● Wspomaganie funkcjonowania przewodu pokarmowego- przeciwdziała głównie zaparciom,
● Źródło likopenu- ten składnik wspomaga zapobieganie rakowi, stymuluje krążenie krwi i obniża ciśnienie,
● Zawartość antyoksydantów - odpowiadają one za spowalnianie procesów starzenia skóry.
Dzięki tym ogromnym właściwościom sok pomidorowy jest najpopularniejszym i jednym ze zdrowszych soków warzywnych. Niewiele osób wie, iż stężenie wszystkich związków odżywczych w soku pomidorowym jest nawet trzykrotnie większe niż w świeżych pomidorach.
Na co sok pomidorowy?
Na co pomaga sok pomidorowy?Ma on wiele dobroczynnych właściwości. Skutecznie przeciwdziała wielu schorzeniom i dolegliwościom. Na co skutecznie działa ten sok i w czym pomaga każdemu, kto go pije?
Sok pomidorowy jest cennym dodatkiem każdej diety wspomagającej odchudzanie. Antyoksydanty, zawarte w pomidorach usuwają toksyny z organizmu i przyspieszają metabolizm. Jest to bardzo niskokaloryczny produkt, który jednocześnie zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki.
Produkt pity codziennie rano pomaga oczyszczać jelita z resztek pokarmu i zdecydowanie usprawnia działanie tego narządu. Pomidory i zawarte w nich składniki ułatwiają zatem przetwarzanie pokarmu w energię i wartości odżywcze.
Sok pomidorowy można także stosować zewnętrznie czyli aplikować bezpośrednio na skórę. Pomaga on rozjaśnić karnację, zapobiega zmianom trądzikowym, zdecydowanie zmniejsza pory oraz usuwa nadmiar produkowanego sebum. Pomidory, jako naturalne oksydanty, zwalczają rodniki odpowiedzialne za starzenie i tworzenie się zmarszczek.
Ponadto doskonale sprawdza się z walce z łupieżem. Warto czasem posmarować skórę głowy właśnie sokiem z pomidorów. Siarka, zawarta w takim soku zdecydowanie wspomaga wątrobę i nerki w oczyszczaniu organizmu. Sztuczne dodatki i toksyny, które są dostarczane organizmowi przez przetworzone produkty spożywcze, mogą być usuwane także dzięki sokom pomidorowym. Pomidory znane są ze swych ogromnych właściwości oczyszczających.
Witaminy w soku pomidorowym
Jednym z elementów profilaktyki chorób serca są pomidory, a tym samym soki pomidorowe, które zawierają spore ilości witaminy B6, przeciwdziałając chorobom tętnic i serca. Sok pomidorowy, dzięki zawartości witaminy B2 skutecznie łagodzi bóle migrenowe głowy. Luteina i beta karoten, które występują w soku pomidorowym, wspomagają ochronę oczu przed zaćmą bądź zwyrodnieniem plamki żółtej. Sok pomidorowy dobrze działa na kaca. Wiele osób potwierdza jego pozytywne działanie w walce z uciążliwymi symptomami zatrucia alkoholowego.Aby sok pomidorowy jak najskuteczniej oddziaływał na organizm, należy pić go systematycznie, najlepiej codziennie rano. Warto zatem zastąpić poranną kawę szklanką soku z pomidorów.
Picie soku pomidorowego
Na co jest dobry sok pomidorowy? Picie soku pomidorowegodostarcza organizmowi szereg odżywczych składników. Jak go pić, aby wszystkie zawarte w nim witaminy i minerały zostały właściwie wykorzystywane?
- Codzienna szklanka tego napoju to jedna z porcji warzyw, która powinna być zapewniona organizmowi każdego dnia. Ale soku pomidorowego nie należy łączyć z ogórkiem. Połączenie tych dwóch warzyw powoduje, iż zmniejsza się ilość witaminy C, którą zawiera każdy pomidor. Każdy ogórek posiada enzym, który niszczy witaminę C
- Warto natomiast skropić pomidory przed przygotowaniem soku oliwą z oliwek, która działa ochronnie na tę tak ważną witaminę
- Pić sok pomidorowy, aby zaspokoić uczuciegłodu i zapewnić uczucie sytości, przy niewielkiej ilości kalorii
- Przygotowywać sok z pomidorów samodzielnie w domu, aby był jak najzdrowszy
- Nawadniać organizm w czasie upałów sokiem pomidorowym
- Zawarty w takich sokach likopenjest lepiej przyswajalny niż ten, który znajduje się w surowych pomidorach
- Szklanka soku dziennieznacznie wspomaga układ mięśniowy, nerwowy, krążeniowy i utrzymuje właściwe ciśnienie krwi.
Warto, aby sok pomidorowy był stałym elementem diety. Smaczny i zdrowy z pewnością przyniesie organizmowi wszystko to, co najlepsze i najzdrowsze.
Czytaj też:
Zobacz Także:
Jakie są witaminy w pomidorach?
Bibliografia
- Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
- E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.
Oceń artykuł
(liczba ocen 4)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!