Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Właściwości soku pomidorowego wspomagają odporność i zdrowie. Warto pić ten dobroczynny sok i na stałe włączyć go do codziennej diety. Jedna szklanka dostarcza potrzebne witaminy, minerały, a także zapewnia dobre samopoczucie. Pomidory i zawarte w nich składniki już od dłuższego czasu traktowane są jako ten element diety, który ułatwia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Warto wiedzieć na co pomaga sok z pomidorów?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
źródło:123RF
Spis treści

Sok z pomidorów tak naprawdę został odkryty przez kucharzy w latach siedemdziesiątych XX wieku. Początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później we Francji, gdzie szybko rozpoczęto jego masową produkcję.

To bardzo cenna bomba witamin i minerałów. Ale ogromne znaczenie ma również jego niska kaloryczność. Wartość odżywcza 100 g soku pomidorowego to zaledwie 14 kcal.

Warto z niego korzystać przez cały rok. Kiedyś ograniczona dostępność pomidorów tylko w sezonie letnim była dość dużym problemem.

Obecnie pomidory można kupić w każdym sklepie przez cały rok, przez co sok pomidorowy na zimę stał się idealnym źródłem witamin również wtedy, gdy na dworze ziąb. 

Przetworzone produkty z pomidorów, a do takich należą soki, są dla organizmu źródłem wielu odżywczych składników, niezależnie od pory roku. 

Reklama

Właściwości soku pomidorowego

Sok pomidorowy to nie tylko smaczny napój. To także pełnowartościowy produkt, który dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i zdrowotnych. Warto z tego korzystać, bowiem zapewnia on nie tylko właściwy poziom witamin i minerałów, ale też bardzo poprawia samopoczucie. Jakie są główne właściwości soku z pomidorów

  • Źródło witamin – A, C i K- zwiększają odporność organizmu, chronią wzrok, wzmacniają zęby i kości,
  • Źródło witaminy B6- ta witamina zmniejsza poziom homocysteiny, która odpowiada za uszkodzenie tętnic,
  • Źródło minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez- bardzo korzystnie oddziałują na funkcjonowanie całego organizmu,
  • Duża zawartość błonnika- błonnik zwiększa poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu
  • Duża zawartość niacyny- powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu,
  • Niszczenie wolnych rodników- regularne picie soku pomidorowego eliminuje te szkodliwe cząsteczki dla organizmu,
  • Zwiększanie odporności organizmu- dzięki zawartości witamin sok pomidorowy chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami,
  • Duża zawartość potasu- potas przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i nieregularnymbiciomserca,
  • Wspomaganie funkcjonowania przewodu pokarmowego- przeciwdziała głównie zaparciom,
  • Źródło likopenu- ten składnik wspomaga zapobieganie rakowi, stymuluje krążenie krwi i obniża ciśnienie,
  • Zawartość antyoksydantów - odpowiadają one za spowalnianie procesów starzenia skóry. 

Dzięki tym ogromnym właściwościom sok pomidorowy jest najpopularniejszym i jednym ze zdrowszych soków warzywnych. Niewiele osób wie, iż stężenie wszystkich związków odżywczych w soku pomidorowym jest nawet trzykrotnie większe niż w świeżych pomidorach.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Na co sok pomidorowy?

Na co pomaga sok pomidorowy?Ma on wiele dobroczynnych właściwości. Skutecznie przeciwdziała wielu schorzeniom i dolegliwościom. Na co skutecznie działa ten sok i w czym pomaga każdemu, kto go pije?

Sok pomidorowy jest cennym dodatkiem każdej diety wspomagającej odchudzanie. Antyoksydanty, zawarte w pomidorach usuwają toksyny z organizmu i przyspieszają metabolizm. Jest to bardzo niskokaloryczny produkt, który jednocześnie zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. 

Produkt pity codziennie rano pomaga oczyszczać jelita z resztek pokarmu i zdecydowanie usprawnia działanie tego narządu. Pomidory i zawarte w nich składniki ułatwiają zatem przetwarzanie pokarmu w energię i wartości odżywcze.

Sok pomidorowy można także stosować zewnętrznie czyli aplikować bezpośrednio na skórę. Pomaga on rozjaśnić karnację, zapobiega zmianom trądzikowym, zdecydowanie zmniejsza pory oraz usuwa nadmiar produkowanego sebum. Pomidory, jako naturalne oksydanty, zwalczają rodniki odpowiedzialne za starzenie i tworzenie się zmarszczek. 

Ponadto doskonale sprawdza się z walce z łupieżem. Warto czasem posmarować skórę głowy właśnie sokiem z pomidorów. Siarka, zawarta w takim soku zdecydowanie wspomaga wątrobę i nerki w oczyszczaniu organizmu.

Sztuczne dodatki i toksyny, które są dostarczane organizmowi przez przetworzone produkty spożywcze, mogą być usuwane także dzięki sokom pomidorowym. Pomidory znane są ze swych ogromnych właściwości oczyszczających.

Reklama

Jak pić sok pomidorowy?

Picie soku pomidorowegodostarcza organizmowi szereg odżywczych składników. Jak go pić, aby wszystkie zawarte w nim witaminy i minerały zostały właściwie wykorzystywane?  

  • Codzienna szklanka tego napoju to jedna z porcji warzyw, która powinna być zapewniona organizmowi każdego dnia. Ale soku pomidorowego nie należy łączyć z ogórkiem. Połączenie tych dwóch warzyw powoduje, iż zmniejsza się ilość witaminy C, którą zawiera każdy pomidor. Każdy ogórek posiada enzym, który niszczy witaminę C
  • Warto natomiast skropić pomidory przed przygotowaniem soku oliwą z oliwek, która działa ochronnie na tę tak ważną witaminę
  • Pić sok pomidorowy, aby zaspokoić uczuciegłodu i zapewnić uczucie sytości, przy niewielkiej ilości kalorii
  • Przygotowywać sok z pomidorów samodzielnie w domu, aby był jak najzdrowszy
  • Nawadniać organizm w czasie upałów sokiem pomidorowym
  • Zawarty w takich sokach likopenjest lepiej przyswajalny niż ten, który znajduje się w surowych pomidorach
  • Szklanka soku dziennieznacznie wspomaga układ mięśniowy, nerwowy, krążeniowy i utrzymuje właściwe ciśnienie krwi. 

Reklama

Witaminy w soku pomidorowym

Jednym z elementów profilaktyki chorób serca są pomidory, a tym samym soki pomidorowe, które zawierają spore ilości witaminy B6, przeciwdziałając chorobom tętnic i serca. Sok pomidorowy, dzięki zawartości witaminy B2 skutecznie łagodzi bóle migrenowe głowy. Luteina i beta karoten, które występują w soku pomidorowym, wspomagają  ochronę oczu przed zaćmą bądź zwyrodnieniem plamki żółtej.

Sok pomidorowy dobrze działa na kaca. Wiele osób potwierdza jego pozytywne działanie w walce z uciążliwymi symptomami zatrucia alkoholowego.

Aby sok pomidorowy jak najskuteczniej oddziaływał na organizm, należy pić go systematycznie, najlepiej codziennie rano. Warto zatem zastąpić poranną kawę szklanką soku z pomidorów.

Podsumowując, sok z pomidorów zawiera następujące witaminy: 

  • C, która jest najistotniejszym składnikiem odżywczym i przeciwutleniaczem, wspomagającym odporność,
  • K, która zapewnia krzepliwość krwi,
  • E, która nazywana jest „witaminą płodności”,
  • B1, która usprawnia pracę mięśni,
  • A, wzmacniająca układ odpornościowy i zapobiegającą nowotworom.

Warto, aby sok pomidorowy był stałym elementem diety. Smaczny i zdrowy z pewnością przyniesie organizmowi wszystko to, co najlepsze i najzdrowsze.

Reklama

Sok pomidorowy bez soli

Sok pomidorowy to produkt idealny dla każdego organizmu. Zdecydowanie zdrowsze są jednak soki, które nie zawierają soli lub posiadają jej śladowe ilości. Warto zatem, przygotowując go, ograniczyć sól do niezbędnego minimum, albo zastąpić ją innymi przyprawami (na przykład niewielka ilością chili). 

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Jakie dodatkowe zalety ma sok pomidorowy bez soli? Oto one: 

  • poprawia ciśnienie krwi, 
  • wzmacnia prawidłową pracę nerek,
  •  nie uszkadza śluzówki,
  • skuteczniej chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi,
  • zmniejsza poziom LDL (całkowitego cholesterolu),

Kupując sok pomidorowy w sklepie należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, ile dany sok ma soli lub dodatkowych substancji chemicznych. Najlepiej wybierać te, które są bez soli. Do takich należą świeżo wyciskane z krótkim terminem przydatności do spożycia. Sól spożywana w nadmiarze zwiększa podatność na choroby sercowo-naczyniowe.

Warto ją zastąpić w soku pomidorowym innymi ziołami czy pikantną papryką lub selerem. 

Ten rodzaj soku zawiera mnóstwo drogocennych składników (potas, witaminy, minerały) i szkoda zepsuć jego wartości odżywcze nadmierną ilością soli. Jeśli dla kogoś „słoność” potraw nie ma znaczenia, warto z tej soli całkowicie zrezygnować. 

Reklama

Ile kalorii ma sok pomidorowy?  

Sok pomidorowy posiada naprawdę niewiele kalorii. Z reguły jest to około 17 kcal na 100 g soku. W związku z tym jest to doskonałe uzupełnienie każdej diety odchudzającej. Sok z pomidorów to idealna „przekąska” między posiłkami, która zapełnia odczucie głodu i nie przynosi niepotrzebnych kalorii. Bardzo często ten sok nazywany jest „usypiaczem głodu”.

Ogromne znaczenia dla jego niskokaloryczności ma także wysoka zawartość błonnika. Błonnik pokarmowy bardzo przyspiesza proces całego trawienia i korzystnie wpływa na przemianę materii. Jest to także ten element diety, który długo utrzymuje uczucie sytości. 

Ale to nie jedyne pozytywne wartości soku pomidorowego w procesie odchudzania. Ten produkt ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest to nie tylko ogromna zaleta dla osób walczących z dodatkowymi kilogramami, ale też zaleta dla cukrzyków. Sok pomidorowy nie wywołuje gwałtownego podwyższenia glukozy we krwi.

Tym samym nie powoduje powstawania szybkiego uczuci głodu. 

Sok pomidorowy zadba o serce, układ odpornościowy, pokarmowy, skórę i dietę. A zatem warto go systematycznie pić, aby w pełni wykorzystać wszystkie jego pozytywne właściwości.

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
  • E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Seler naciowy - właściwości lecznicze i odżywcze. Jak wpływa na zdrowie?
Seler naciowy pokrojony na desce kuchennej
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!