Nowy sklep

już ON-LINE

Sok z czarnego bzu - właściwości, dawkowanie i zastosowanie

Czarny bez, zwany też dzikim, słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najcenniejsze związki dla naszego zdrowia zawierają jego kwiaty i owoce. Znajdują zastosowanie nie tylko przy zwalczaniu różnych dolegliwości, ale także w kosmetyce. Najpopularniejszą formą spożywania tej leczniczej rośliny jest przyrządzenie soku z czarnego bzu.
Sok i syrop z owoców czarnego bzu
Źródło: 123RF

Spis treści

Czarny bez wykorzystywano już w medycynie ludowej. W dawnych czasach, do celów leczniczych, wykorzystywano prawie wszystkie części dzikiego bzu, nawet korę i korzenie. Obecnie kwiaty i owoce czarnego bzu znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Płaskie, białokremowe kwiaty, które układają się w obszerne kwiatostany dojrzewają wiosną, a ich zbiór następuje w okresie od maja do lipca. Natomiast mocno granatowe, prawie czarne owoce, od których koloru czarny bez wziął swoją nazwę, najlepiej zbierać jesienią. Obie części tego dzikiego bzu można w prosty sposób przetworzyć, a następnie spożywać dla zdrowia i urody.

Czarny bez - właściwości

Kwiaty czarnego bzu są źródłem flawonoidów, kwasów fenolowych, organicznych, steroli i soli mineralnych. Natomiast w owocach czarnego bzu znajdują się glikozydy, pektyny, rutyny, kwasy organiczne oraz witamina – A, B i C. Bogactwo tych odżywczych składników sprawia, że czarny bez działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, rozkurczowo, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a nawet odchudzająco (dzięki właściwościom przeczyszczającym i regulującym trawienie). Przetwory z czarnego bzu są tak pomocne nie tylko w walce z przeziębieniem, ale także w codziennej pielęgnacji skóry.

Zobacz też: Soki, napoje, nektary – co wybrać?

 

Sok z czarnego bzu

Preparaty z czarnego bzu można nabyć w aptekach lub sklepach zielarskich. Najpopularniejszym przetworem z czarnego bzu jest sok z jego dojrzałych owoców, których nie można spożywać w postaci surowej. Warto jednak pokusić się o przygotowanie soku z czarnego bzu w warunkach domowych.

  •             SOK Z CZARNEGO BZU PRZEPIS

            Przepis na sok z dzikiego bzu jest niezwykle prosty i składa się z kilku kroków:

  1. Wybierz tylko dojrzałe owoce i je umyj.
  2. Wsyp je do garnka i zalej wodą z dodatkiem cukru lub miodu (łagodzą cierpki smak).
  3. Całość gotuj około 2 godzin na wolnym ogniu, aż do rozgotowania owoców i powstania gęstego soku. Można dodać także cytrynę.
  4. Odcedź owoce, a pozostały z nich sok gotuj kolejną godzinę.
  5. Następnie przygotowany sok rozlej do słoików lub szklanych butelek.
  6. Odwróć je dnem do góry i dokonaj pasteryzacji.

Reklama

Sok z czarnego bzu zastosowanie

Czarny bez można włączyć do swojej diety nie tylko w postaci popularnego soku z jego owoców. Przygotowuje się z nich nawet wino. Natomiast z kwiatów czarnego bzu można przygotować syrop, nalewkę, napar czy herbatę.

Pasteryzowany sok warto trzymać w domowej spiżarce. Dopiero po otwarciu słoika najlepiej spożyć go w przeciągu kilku dni. Z powodzeniem i smakiem sok z czarnego bzu można spożywać sam, rozcieńczony z dodatkiem wody lub innego soku, a także jako znakomite uzupełnienie herbaty. Osobom z problemami skórnymi zaleca się przemywanie drażliwych miejsc wacikiem nasączonym sokiem.

Reklama

Sok z czarnego bzu dawkowanie

Sok z czarnego bzu charakteryzuje mocne działanie, dlatego jego codzienna dawka powinna być niewielka. Jak każdą roślinę czy zioło, trzeba stosować go z umiarem. Optymalna, dzienna dawka soku z czarnego bzu to 150 ml soku. Nie ma przeciwwskazań do stosowania soku z czarnego bzu, mogą pić go nawet dzieci od 2 roku życia.

Przeczytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 32)