Syrop z czarnego bzu – dla dzieci, w ciąży, właściwości

Syrop z dzikiego bzu
Źródło: 123RF

Autor

Jolanta Woźniak

Ocena użytkowników

(liczba ocen 0)

Syrop z czarnego bzu to swoista bomba witaminowa, która wspomaga organizm w walce z infekcjami i wirusami. Warto mieć go w domowej apteczce, bo to naturalny środek leczniczy, bezpieczny także dla dzieci i kobiet w ciąży. Dzięki dużej zawartości witamin i soli mineralnych, organizm wzmocniony przez syrop z czarnego bzu szybciej upora się z przeziębieniem.

Spis treści

Czarny bez znany jest w medycynie ludowej od dawna. Kwiaty i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych produktów zielarskich. Dzięki bogatej zawartości  witaminy A, B i C oraz minerałów i antyoksydantów, syrop z czarnego bzu wspomaga układ immunologiczny człowieka. Często osoby korzystające z właściwości zdrowotnych syropu z czarnego bzu chorują krócej. Warto zatem sięgnąć po ten środek leczniczy, zanim skorzystamy z leków aptecznych. 

Właściwości syropu z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu posiada wiele właściwości leczniczych. Warto z nich skorzystać, kiedy zaczyna się przeziębienie czy infekcja, aby pozbyć się dokuczliwych objawów i w miarę szybko odzyskać formę. 

Do najważniejszych właściwości syropu z czarnego bzu należą:

  • przeciwgorączkowe– syrop z czarnego bzu działa napotnie i rozgrzewa, wspomagając walkę z gorączką,
  • przeciwkaszlowe- poprzez rozrzedzanie wydzieliny, ułatwianie odkrztuszania i łagodzenie kaszlu,
  • łagodzące katar– poprzez działanie rozrzedzające na wydzielinę w nosie,
  • łagodzące zaburzenia trawienne– syrop z czarnego bzu często stosowany jest  w stanach zapalnych jelit czy żołądka,
  • moczopędne– regulując prace nerek,
  • przeciwzapalne– syrop z czarnego bzu  łagodzi nie tylko ogólny stan zapalny, ale może być stosowany również  do płukania gardła czy okładów  przy zapaleniu spojówek,
  • uszczelniające ściany naczyń włosowatych– dzięki temu są one bardziej elastyczne,
  • przeciwbólowe - na przykład w nerwobólach czy rwie kulszowej,
  • przeczyszczające,
  • oczyszczające– często syrop z czarnego bzu polecany jest jako środek pomagający usunąć  z organizmu toksyny czy szkodliwe produkty przemiany materii,
  • łagodzące migreny,
  • przeciwdziałające wzdęciom i zgadze.

Odżywianie

Syrop z czarnego bzu dla dzieci

Dzieci wyjątkowo silnie narażone są na infekcje w okresie jesienno-zimowym. Ryzyko przeziębienia wzrasta zawsze przy niesprzyjających warunkach pogodowych, ale również poprzez ciągły kontakt z rówieśnikami.  Młodzi pacjenci są szczególna kategorią chorych. W ich leczeniu sprawdzają się naturalne produkty. 

Syrop z czarnego bzu dla dzieci będzie doskonałą alternatywą  dla innych leków w zwalczaniu infekcji. Dzięki bogatemu składowi, produkt pomoże dziecku w walce z gorączką, stanem zapalnym, katarem czy uciążliwym kaszlem. Zastosowanie syropu z czarnego bzu w leczeniu dzieci daje gwarancje mniejszego ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. A jest to szczególnie ważne w przypadku organizmu jeszcze się rozwijającego i kształtującego. Syrop z czarnego bzu, przygotowany w domu można podawać dziecku z ciepłą wodą lub nierozcieńczony wlać do herbaty, aby złagodzić smak.  Z uwagi na działanie wzmacniające odporność, można też łyżeczkę produktu podawać dziecku wieczorem, przed snem. Wykazuje on też działanie uspokajające i relaksacyjne. Wskazany jest również przy kłopotach z zasypianiem. Podając dziecku syrop z czarnego bzu, należy zawsze obserwować czy nie występują reakcje alergiczne na skórze. 

Syrop z czarnego bzu w ciąży

W czasie ciąży kobiety nie zawsze mogą zażywać leki z apteki. A jednocześnie ciąża to czas znacznego spadku odporności organizmu każdej kobiety. Ta bomba witaminowa, jakim jest syrop z czarnego bzu powinna być stałym elementem zaopatrzenia każdej ciężarnej kobiety.  

Syrop z czarnego bzu pomaga:

  • zwalczyć infekcję, 
  • obniżyć gorączkę
  • złagodzić  kaszel,
  •  zredukować katar. 

Jest jeszcze jedna zaleta syropu z czarnego bzu dla kobiet w ciąży – a mianowicie duża zawartość żelaza, tak niezbędnego dla prawidłowego przebiegu ciąży. Systematyczne stosowanie syropu z czarnego bzu zwiększa także odporność przyszłych mam i pozwala zapobiegać nawrotom  infekcji.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu – przepis

Owoce czarnego bzu zbiera się pod koniec sierpnia i przez wrzesień. Wszystkie owoce powinny być całkowicie dojrzałe, w czarno-fioletowym kolorze. Należy zawsze pamiętać, iż nie wolno ich jeść surowych, ponieważ są one trujące. 

Sporządzenie syropu z czarnego bzu jest niezwykle łatwe.  Wskazane jest, aby dobierać poszczególne składniki proporcjonalnie. Wystarczy dojrzałe owoce połączyć z wodą i cukrem, a domowe lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia jest już gotowe. 

Oto przepis na syrop z czarnego bzu:

  • składniki to (przykładowo) 2kg owoców czarnego bzu, 2 szklanki wody i 2 szklanki cukru,
  •  oczyścić i umyć owoce,
  • wymieszać wodę z cukrem,
  • zalać owoce tak przygotowaną wodą,
  • gotować  całość przez 2 godziny na małym ogniu, do powstania gęstego syropu,
  • odcedzić uzyskany w ten sposób syrop,
  • odcedzony już syrop  gotować jeszcze na małym ogniu około godziny,
  • gorący syrop wlać do butek czy słoików i natychmiast zamknąć,
  • odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. 

Przygotowując syrop z kwiatów czarnego bzu cukier można zastąpić miodem. Należy wtedy pamiętać, iż 1 część miodu przypada na 10 części syropu. Przygotowany w taki sposób domowy syrop z czarnego bzu nie wymaga pasteryzowania. Owoce czarnego bzu bardzo plamią  i brudzą, dlatego też warto przy przyrządzaniu go skorzystać  z rękawiczek ochronnych lub roboczej odzieży. 

Gdzie kupić syrop z czarnego bzu?

Produkt można kupić  również w:

  • aptekach, 
  • sklepach zielarskich,
  • sklepach ze zdrową  żywnością. 

Przygotowany jednak  samodzielnie w domu, daje gwarancję posiadania wszystkich drogocennych dla zdrowia składników.