Czarna porzeczka – właściwości, witaminy, kalorie

Czarna porzeczka

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Czarna porzeczka charakteryzuje się morzem właściwości zdrowotnych, głównie dzięki wielu witaminom i składnikom odżywczym w niej zawartym. Te popularne owoce czarnej porzeczki tryskają witaminą C, ale także dobroczynnymi antyoksydantami i minerałami, dzięki czemu stają się one wielozadaniowymi naturalnymi suplementami diety.

Czarna porzeczka – czym się charakteryzuje?

Czarna porzeczka to roślina z grupy jagód występująca w stanie dzikim w lasach i zaroślach, zwłaszcza na polskiej nizinie ale także w postaci sadzonek w przydomowych ogródkach. Inna nazwa czarnej porzeczki brzmi smrodina.

Czarna porzeczka słynie z dobroczynnego wpływu na zdrowie i urodę, głównie dzięki zawartości cennych składników. Należą do nich sole mineralne, takie jak:

  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • sód,
  • cynk,
  • bor.

Kolejne drogocenne komponenty to antyoksydanty (przede wszystkim rutyna, antocyjany i kwercetyna), które działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo, a mieści je wszystkie w sobie czarna porzeczka.

Witaminy to następny istotny składnik tej rośliny, spośród nich należy wymienić najważniejszą – witaminę C. Trzeba podkreślić, że czarna porzeczka ma jej w sobie aż cztery razy więcej niż pomarańcza, której to przypisuje się obfitość naturalnego kwasu askorbinowego. Inne witaminy, które skrywa w sobie mała czarna kuleczka to A, E, B6, niacyna, tiamina i ryboflawina. Do zacnego składu smrodiny należą także błonnik, olejki eteryczne i garbniki.

 

Czarna porzeczka – właściwości

Czarna porzeczka posiada właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Najważniejsze – lecznicze oddziaływanie na organizm – przejawia się na wiele sposobów. Dzięki smrodinie wzmacnia się odporność, można skutecznie walczyć z anginą, grypą i przeziębieniem, można pokonywać bakterie i stany zapalne występujące w ustroju.

Ponadto czarna porzeczka reguluje ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu oraz uwalnia organizm z toksyn (dzięki czemu pozbywamy się metali ciężkich niebezpiecznych dla zdrowia, a także bakterii zalegających w systemie pokarmowym, w gałce ocznej, czy w jamie ustnej).

Zawarte w czarnej porzeczce kwasy fenolowe (odmiana antyoksydantów) są odpowiedzialne za właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzawałowe i hamujące grzybom drogę do wnętrza organizmu.

Z kolei liście czarnej porzeczki działają ściągająco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie na rany, oparzenia i ukąszenia owadów. Poza tym stosowane prewencyjnie blokują dostęp drobnoustrojów chorobotwórczych do układu moczowego oraz pokarmowego.

Wśród chorób, na które czarna porzeczka działa w sposób leczniczy, występują m.in.:

  • jaskra,
  • zaćma,
  • żylaki,
  • artretyzm,
  • reumatyzm,
  • migrena,
  • niedokrwistość,
  • zła krzepliwość krwi,
  • zapalenie gruczołu krokowego,
  • miażdżyca,
  • biegunka,
  • nerwica żołądka,
  • kłębuszkowe zapalenie nerek,
  • zapalenie pęcherza moczowego.

Jeśli chodzi o wartość odżywczą to czarna porzeczka zawiera 63 kcal (kalorie) w 100 gramach rośliny.

Zobacz również: Głóg - rodzaje, właściwości, działanie. Przeciwwskazania

Czarna porzeczka – działanie pielęgnacyjne

Czarna porzeczka oprócz niewątpliwej wartości jaką przynosi zdrowiu wyróżnia się także działaniem pielęgnacyjnym. Urodowe właściwości czarnej porzeczki skupiają się na przeciwstarzeniowych walorach tej rośliny. Stosowana regularnie smrodina nasyca skórę, włosy i paznokcie blaskiem, pięknym odcieniem, dodaje im sprężystości i witalności.

Co więcej, czarna porzeczka nawilża i wygładza skórę oraz łagodzi zmiany skórne (w tym trądzik).

Jak zrobić dobry sok z czarnej porzeczki?

Aby przygotować sok z czarnej porzeczki, powinno się zgromadzić 1 g owoców (które należy dokładnie umyć i obrać z listków i szypułek). Dalej trzeba naszykować garnek i wlać do niego dwie szklanki wody i zagotować. Następnie należy dosypać cukier (około 150 g) ciągle mieszając aby go rozpuścić w cieczy. Wówczas trzeba dodać owoce i trzymać „na ogniu” przez około 5 minut. Potem mieszankę przecedzamy i wlewamy do wygotowanych szklanych pojemników, które pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jak zrobić dobry sok z czarnej porzeczki bez gotowania? Wystarczy naszykować duży słój i wsypywać do niego na zmianę warstwę umytych, oczyszczonych porzeczek i cukier. Na końcu nakrywamy szklane naczynie gazą i odstawiamy w suche miejsce na około tydzień czasu. Jak owoce puszczą sok, przelewamy go do słoiczków i chowamy w chłodne, ustronne miejsce.

Czarna porzeczka – inne przetwory

Z czarnej porzeczki można także przyrządzić inne przetwory, jak na przykład konfiturę. Potrzebne będą 2 kg owoców, 40 dag cukru i 100 ml wody. Najpierw porzeczkę w wodzie dusi się pod przykryciem (przez około pół godziny), a potem bez przykrycia (przez 1-1,5 godziny). Dalej – odstawia się garnek z zawartością do ostygnięcia, np. na noc. Następnego dnia znowu wracamy do procesu gotowania owoców (przez około 1-1,5 godziny) ale przesypujemy je cukrem często mieszając aby dobrze się rozpuścił, a konfitura nie przywarła do dna. Gotową miksturę umieszczamy w słoiczkach i odkładamy w ciemne miejsce.

Czytaj więcej: Mącznica lekarska - zastosowanie i działanie mącznicy