Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗

Dieta na zapalenie i zwyrodnienie stawów. Co jeść?

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) oraz zwyrodnienie stawów (ChZS) to ból, narastająca sztywność, z czasem kalectwo. Można wspomagać się, spożywając określone produkty żywnościowe. Jak powinna wyglądać dieta na RZS i na zwyrodnienie stawów?
Zapalenie stawów i zwyrodnienie stawów
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest schorzeniem, które na różnych etapach życia dotyka w Polsce około 300 tysięcy osób, a więc 1 proc. dorosłej populacji. Choroba polega na postępującej degradacji chrząstki stawowej oraz kości, w szczególności palców kończyn górnych i dolnych. W efekcie dochodzi do deformacji stawów i ograniczenia ich ruchomości, a także związanych z tym funkcji. Z czasem pacjent traci sprawność ruchową i popada w coraz bardziej zaawansowane kalectwo.

Typowe są też objawy takie, jak utrata wagi, czy zanik mięśni. W skrajnych postaciach, reumatoidalne zapalenie stawów jest przyczyną przedwczesnej śmierci. Klasyfikuje się 3 typy RZS, od łagodnego po ciężki, charakteryzujące się odmienną wrażliwością na stosowane leczenie oraz różnym tempem postępowania objawów. W leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów stosuje się 3 grupy środków:c

  • leki modyfikujące przebieg choroby (głównie metotreksat),
  • leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (glikokortykosteroidy oraz NLPZ),
  • dieta.

Reklama

Dieta przy RZS

W przypadku choroby, jaką jest RZS, dieta oparta powinna być o składniki bogate w kwasy omega 3 oraz witaminę C, a także inne substancje zapobiegające degradacji tkanki chrzęstnej oraz działające przeciwzapalnie. Należą do nich przede wszystkim:

  • tłuszcze takie jak: olej rzepakowy i słonecznikowy, oliwa z oliwek,
  • orzechy włoskie, migdały, siemię lniane,
  • chude mięso (kurczak, indyk),
  • ryby morskie (śledź, halibut, makrela),
  • owoce morza,
  • chude mleko i jego przetwory,
  • pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana,
  • warzywa, w tym: sałata, ogórek, papryka, marchew, burak, por, seler, por, fasola,
  • owoce, takie jak jagody, borówki, truskawki, czarne porzeczki,
  • przyprawy, np. imbir,
  • woda.

Dieta na RZS w postaci rygorystycznych wskazówek odnośnie składu, gramatury i proporcji nie została opracowana. Wymienione wyżej składniki stanowią jednak podstawę większości menu typu śródziemnomorskiego, wegetariańskiego i wegańskiego.

Dieta na zwyrodnienie stawów

Innego typu schorzeniem jest zwyrodnienie stawów. Nie jest to dolegliwość tak groźna, jak RZS, nie mniej w zaawansowanych stadiach również może prowadzić do znacznego ograniczenia funkcji ruchowych. Dieta na zwyrodnienie stawów również powinna zawierać duże dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kolagenu, białka będącego jednym z głównych budulców chrząstki stawowej. Niezbędnym dodatkiem jest witamina C, która stymuluje syntezę kolagenu przez organizm.

Dieta składa się zatem z elementów kuchni śródziemnomorskiej, wegetariańskiej oraz wegańskiej, ale też produktów bazujących na żelatynie – mieszance białek i peptydów, pozyskiwanej z tkanek zwierzęcych, będącej bogatym źródłem kolagenu. W tym kontekście warto wymienić takie pokarmy, jak:

  • galarety mięsne i rybne,
  • bulion z rosołu na kurze,
  • podroby, przetwory mięsne,
  • żel z tołpyg - ryb hodowanych w stawach słodkowodnych.

Reklama

Suplementy diety

Kolagen można też spożywać w postaci hydrolizatu, pozyskiwanego z żelatyny farmaceutycznej. Właśnie w takiej formie substancja ta znajduje się w popularnych suplementach diety. Środki te zawiera też inne związki budulcowe, takie jak:

  • siarczan chondroityny,
  • siarczan glukozaminy,
  • kwas hialuronowy.

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Wojciech Romanowski, Agata Zdanowska, Mateusz Romanowski, Choroba zwyrodnieniowa stawów — aktualne standardy leczenia, Forum Reumatologiczne 2016, tom 2, nr 2
  • Kamila A. Czubak, Halina M. Żbikowska, Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Ann. Acad. Med. Siles. 2014, 68, 4
  • Tomasz Tatara, Patrycja Snakowska, Rola diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów – przegląd systematyczny badań, Medycyna Rodzinna 2015; 2(18)
  • Ewa Karuga, Bogusława Żywicka, Stanisław Pielka, Uszkodzenia chrząstki stawowej – problem do rozwiązania, http://chps.fsid.cvut.cz
  • Tadeusz S. Gaździk, Chondroitin sulfate in the treatment of osteoarthrosis, The Journal of Orthopaedics Trauma Sugery and Related Research, 6 (26) 2011
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Gryczanka na mleku
Dieta miażdżycowa - co jeść? Przykładowy jadłospis
Senior z problemem chrząstki stawowej
Co jeść na odbudowę chrząstki stawowej? Domowa dieta
Kobieta z problemem bólu stawów
Dieta na stawy, czyli jak wzmocnić kolana. Co jeść?
Zapalenie stawów i zwyrodnienie stawów
Dieta na zapalenie i zwyrodnienie stawów. Co jeść?

Reklama


Co oznacza pulsowanie w uchu?
Sprawdź!