Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗

Złe odżywianie - przyczyna chorób cywilizacyjnych

Jedzenie, a szerzej ujmując odżywianie się, jest jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na funkcjonowanie i kondycję naszego organizmu. Odpowiednie pożywienie może przywrócić zdrowie, a złe - doprowadzić nas do choroby.
Spis treści

Choroby uwarunkowane żywieniem mają wiele wspólnych cech: są przewlekłe, bez tendencji do samoistnego ustąpienia, mają charakter zwyrodnieniowo-zapalny, są układowe czyli dotyczą jednocześnie wielu układów i narządów. Występują w krajach rozwiniętych gospodarczo, gdzie pożywienie jest nadmiernie przetworzone i zanieczyszczone chemią, jego podstawę stanowi cukier i tłuszcz, a brak w diecie błonnika. 

Charakterystyka chorób cywilizacyjnych związanych ze złym odżywianiem się:

1. Zaburzenia metaboliczne: choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość brzuszna, zaburzenia poziomu tłuszczu we krwi, skaza moczanowa, kamica żółciowa, miażdżyca.
2. Spadek odporności immunologicznej: alergie, nawracające infekcje, choroby z autoagresją, reumatoidalne zapalenia stawów, przewlekłe zapalenie wątroby, wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
3. Choroby zwyrodnieniowe: zwyrodnienie stawów, łuszczyca, zaćma, paradontoza, nieżyt jelit.
4. Zaburzenia funkcji: zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, nerwica, depresja, zgaga, jaskra.

Reklama

Choroby związane z odżywianiem rozwijają się przewlekle i podstępnie.

Przyczyn jest kilka:

  • Jesteśmy przyzwyczajeni do własnego modelu żywienia, własnej diety, nie lubimy innowacji, zmian.
  • Objawy choroby łączymy z procesem starzenie się i upływem czasu, a nie z nieprawidłowym żywieniem.
  • Mało mamy wiedzy związanej ze zbilansowanym pokarmem.
  • Typowa dieta ofituje w białka i tłuszcze, ale jest uboga w błonnik. Przez to podwyższone jest ryzyko nowotworów, chorób serca, otyłość, cukrzyca i osteoporoza.
  • Tłuszcze nasycone, zwłaszcza oleje roślinne utwardzone, podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają odporność immunologiczną.
  • Oleje roślinne mają ogromną wartość biologiczną. Tylko oleje tłoczone na zimno czyli surowe mają wartość i są przyswajalne, natomiast poddawane rafinacji, utwardzane, mogą być chorobotwórcze. 
  • Biały cukier zwany jest często biała trucizną. Jest w tym sporo prawdy, gdyż wywołuje choroby cywilizacyjne jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby wieńcowe oraz zaburzenia poziomu lipidów we krwi. Pod wpływem diety bogatej w cukier może rozwijać się także cukrzyca, osłabienie odporności. Cukier drażni błonę śluzową żołądka, hamuje rozwój naturalnej błony śluzowej przewodu pokarmowego, upośledza przyswajanie witamin  z pokarmów.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Masło klarowane
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Zupka chińska - ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?
Zupka chińska na czerwonym tle
Podobne artykuły
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!