Dla Ciebie, na zdrowie!

Złe odżywianie - przyczyna chorób cywilizacyjnych

Jedzenie, a szerzej ujmując odżywianie się, jest jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na funkcjonowanie i kondycję naszego organizmu. Odpowiednie pożywienie może przywrócić zdrowie, a złe - doprowadzić nas do choroby.
Spis treści

Choroby uwarunkowane żywieniem mają wiele wspólnych cech: są przewlekłe, bez tendencji do samoistnego ustąpienia, mają charakter zwyrodnieniowo-zapalny, są układowe czyli dotyczą jednocześnie wielu układów i narządów. Występują w krajach rozwiniętych gospodarczo, gdzie pożywienie jest nadmiernie przetworzone i zanieczyszczone chemią, jego podstawę stanowi cukier i tłuszcz, a brak w diecie błonnika. 

Reklama

Charakterystyka chorób cywilizacyjnych związanych ze złym odżywianiem się:

1. Zaburzenia metaboliczne: choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość brzuszna, zaburzenia poziomu tłuszczu we krwi, skaza moczanowa, kamica żółciowa, miażdżyca.
2. Spadek odporności immunologicznej: alergie, nawracające infekcje, choroby z autoagresją, reumatoidalne zapalenia stawów, przewlekłe zapalenie wątroby, wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
3. Choroby zwyrodnieniowe: zwyrodnienie stawów, łuszczyca, zaćma, paradontoza, nieżyt jelit.
4. Zaburzenia funkcji: zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, nerwica, depresja, zgaga, jaskra.

Reklama

Choroby związane z odżywianiem rozwijają się przewlekle i podstępnie.

Przyczyn jest kilka:

  • Jesteśmy przyzwyczajeni do własnego modelu żywienia, własnej diety, nie lubimy innowacji, zmian.
  • Objawy choroby łączymy z procesem starzenie się i upływem czasu, a nie z nieprawidłowym żywieniem.
  • Mało mamy wiedzy związanej ze zbilansowanym pokarmem.
  • Typowa dieta ofituje w białka i tłuszcze, ale jest uboga w błonnik. Przez to podwyższone jest ryzyko nowotworów, chorób serca, otyłość, cukrzyca i osteoporoza.
  • Tłuszcze nasycone, zwłaszcza oleje roślinne utwardzone, podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają odporność immunologiczną.
  • Oleje roślinne mają ogromną wartość biologiczną. Tylko oleje tłoczone na zimno czyli surowe mają wartość i są przyswajalne, natomiast poddawane rafinacji, utwardzane, mogą być chorobotwórcze. 
  • Biały cukier zwany jest często biała trucizną. Jest w tym sporo prawdy, gdyż wywołuje choroby cywilizacyjne jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby wieńcowe oraz zaburzenia poziomu lipidów we krwi. Pod wpływem diety bogatej w cukier może rozwijać się także cukrzyca, osłabienie odporności. Cukier drażni błonę śluzową żołądka, hamuje rozwój naturalnej błony śluzowej przewodu pokarmowego, upośledza przyswajanie witamin  z pokarmów.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Ciągłe uczucie głodu - przyczyny. Jak się go pozbyć?
Mężczyzna odczuwający ciągły głód
Przeczytaj artykuł
Zapotrzebowanie kaloryczne - jak obliczyć samodzielnie?
Kaloryczny posiłek
Przeczytaj artykuł
Chrom (pierwiastek CR) - właściwości. Jak działa?
Napis chromium
Podobne artykuły
Kobieta na diecie odchudzającej
Jak szybko schudnąć? Z ud, brzucha, z nóg i po ciąży
Odchudzanie bez efektu jojo
Jak schudnąć 10 kg? Jadłospis i dieta bez efektu jojo
Analiza składu ciała
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Pieczywo jako jednostka wymienników węglowodanowych
Wymienniki węglowodanowe - co to i jak obliczyć?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?