Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Cukier kokosowy - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Cukier kokosowy to alternatywa dla zwykłego białego cukru. Jakie posiada właściwości i gdzie można go kupić? Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
Brązowy cukier kokosowy w cukiernicy
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Cukier z palmy kokosowej

Cukier kokosowy jest wytwarzany z kwiatów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednioz orzechów kokosowych. Po nacięciu łodygi kwiatostanu wydostaje się z niej biały, słodki sok. Aż 80% jego składu stanowi woda.

Po jej częściowym odparowaniu uzyskuje się jasnobrązowy, gęsty syrop. Następnie formuje się go w bloczki lub podgrzewa dalej aż do osiągnięcia sypkiej konsystencji. W takiej postaci cukier z kokosa trafia do sklepów.

Reklama

Cukier kokosowy - właściwości

Cukier kokosowy można spotkać także pod egzotyczną nazwą gula java. Wyglądem i smakiem przypomina on cukier trzcinowy. Ma przy tym delikatnie kokosowo-karmelowy posmak. Cukier z kwiatów palmy kokosowej jest produkowany głównie na Filipinach i w Indonezji, gdzie jest używany do słodzenia potraw od setek lat.

Zawiera on od 70 do 79% sacharozy, glukozę i fruktozę, oraz niewielkie ilości potasu, cynku, żelaza czy wapnia - nie można jednak powiedzieć, że w nie obfituje. Absolutnie nie można go więc traktować jako źródła witamin i składników mineralnych w codziennej, zbilansowanej diecie. To po prostu nieco zdrowszy zamiennik zwykłego białego cukru.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Cukier kokosowy - kalorie

Mimo iż cukier z palmy kokosowej jest mniej kalorycznym zamiennikiem zwykłego cukru białego, ich wartość energetyczna jest zbliżona. Cukier z kokosa w 100 g zawiera 381 kalorii, a biały cukier rafinowany – 405. W sklepach internetowych cukier kokosowy znajdziemy w cenie już od 20 zł/kg. Stacjonarnie jest on zwykle droższy o kilka lub kilkanaście złotych.

Reklama

Cukier kokosowy - IG

Cukier kokosowy zyskał popularność ze względu na niski indeks glikemiczny. Według Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki wynosi on 35, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków. Według innych źródeł – np. Uniwersytetu w Sydney – IG cukru z kokosa równa się 54.

Nadal jest to jednak wartość niższa od indeksu glikemicznego zwykłego białego cukru rafinowanego, którego IG wynosi 68. Warto dodać, że według oficjalnego stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego cukier kokosowy pod względem wartości odżywczych jest tożsamy z białym cukrem rafinowanym i nie może być traktowany przez cukrzyków inaczej niż zwykły cukier.

Reklama

Cukier kokosowy - zastosowanie

Charakterystyczny, kokosowo-karmelowy posmak cukru kokosowego sprawia, że doskonale nadaje się on deserów i słodkich wypieków. Można dosładzać nim drinki oraz kawę, świetnie pasuje także do słodko-kwaśnych potraw o azjatyckim pochodzeniu. Stosuje się go w takich samych ilościach, jak cukier biały.

Reklama

Cukier kokosowy czy ksylitol?

Jeśli szukamy prawdziwie zdrowej alternatywy dla białego cukru rafinowanego, zamiast po cukier kokosowy sięgnijmy po ksylitol. Zawiera on aż o 40% mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo, zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, a dzięki regulacji pH śliny zapobiega powstawaniu próchnicy. Ksylitol jest także polecany osobom zmagającym się z infekcjami grzybiczymi, ponieważ – w przeciwieństwie do cukru białego – nie sprzyja on namnażaniu się drożdżaków.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Tortilla z kaszą perłową
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Ryż parboiled w drewnianej misce
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Reklama