Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Suszone owoce - jak je przechowywać i czy są zdrowe? Właściwości 5 propozycji

Suszone owoce są świetnym uzupełnieniem diety zimą, choć nadają się do jedzenia cały rok. Sprawdzają się one szczególnie do wyrobu kompotu, ale mogą być także przekąską samą sobie. Owoce można ususzyć samodzielnie lub kupić je w sklepach już gotowe. Czy są one zdrowe? Jakie skutki uboczne mogą powodować? Sprawdź!
W skrócie
  • Najpopularniejsze suszone owoce o najlepszej wartości odżywczej i zdrowotnej to m.in. morele, śliwki i jabłka. Jakie jeszcze?
  • Po suszone owoce chętnie sięgający osoby na mające problemy z trawieniem. Dlaczego?
  • Nie każdy powinien sięgać po owoce w formie suszonej. Jakie są przeciwwskazania?
SPRAWDŹ TEŻ: Najzdrowsze polskie letnie owoce
Spis treści

Reklama

Jakie suszone owoce są najzdrowsze?

Od zarania dziejów ludzie w okresach zbiorów robili zapasy na długą i mroźną zimę. Chociaż czasy się zmieniły, pewne zwyczaje pozostają wciąż aktualne.

Dzięki temu także i dzisiaj możemy bez problemu sięgać po suszone owoce (z tą różnicą, że do wyboru mamy również i te spoza naszych rodzimych ogrodów i sadów). Jak zatem się nie pogubić w tej ofercie i czym warto się zajadać dla zdrowia?

Jednymi z najpopularniejszych o najlepszej wartości odżywczej i zdrowotnej są następujące owoce:

Ile dziennie można ich jeść? Według powszechnej opinii specjalistów dawka większości suszonych owoców nie powinna przekraczać 40 g dziennie.

Dla osób będących na diecie będzie to jednak znacznie mniejsza ilość, ze względu na to, że suszone owoce posiadają znacznie więcej kalorii i niż świeże. Dlaczego? Wynika to z tego, że powstają poprzez odparowanie wody. Mają przez to więcej kalorii w danej objętości.

Podczas kupowania suszonych owoców należy również zwrócić uwagę na to, ile dwutlenku siarki w sobie mają. Dopuszczalna norma wynosi do 0,7 mg/kg dziennie. W suszonych owocach może być go dużo ze względu na rolę siarki w procesie konserwacji.

Mniej popularnymi, ale zadziwiająco powszechnie stosowanymi suszonymi owocami są:

  • głóg - wykorzystywany do produkcji win, likierów i nalewek, a także do konfitur;
  • brzoskwinie - dodawane do ciast, czy kremów;
  • kaki - dodawane do deserów;
  • dereń - używany do produkcji syropów, nalewek i naparów.

Reklama

Właściwości suszonych owoców

Po suszone owoce sięgają chętnie osoby na mające problemy z trawieniem, gdyż usprawniają one ten proces. Nie są to jednak jedyne ich właściwości. W suszonych owocach jest nie tylko dużo błonnika, ale także witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Z tego powodu sprawdzą się jako dodatek do domowej herbaty czy nalewki na spirytusie, ale także do musli i ciast i ciasteczek.

Często sięga się również po egzotyczne owoce suszone, np. ananasy bądź banany. Przekąska, które je zwiera jest w stanie zaspokoić głód na dłużej.

Suszone cytrusy natomiast mogą zostać zawieszone na choince zamiast bombek.

Właściwości suszonych moreli

Są bogatym źródłem błonnika, żelaza, boru i potasu, a także beta-karotenu, witamin A i C. Działają korzystnie na cerę, poprawiając jej koloryt, sprzyjając jej jędrności i gładkości oraz przeciwdziałając powstawaniu trądziku.

Zawarty w nich likopen jest silnym antyutleniaczem, który unieszkodliwia wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Ponadto morele polecane są w profilaktyce nadciśnienia, choroby wieńcowej, anemii, zaparć i nowotworów.

Ich spożywanie zaleca się w stanach zakwaszenia organizmu z uwagi na sporą zawartość pierwiastków zasadotwórczych. Ze względu na  stosunkowo niską zawartość węglowodanów mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Indeks glikemiczny suszonych moreli wynosi 35.

Morele również pomagają w odchudzaniu ze względu na zawartość błonnika, który pozwala na pozbycie się uczucia głodu przez dłuższy czas. Warto jednak wybrać te bez siarki, by zmniejszyć ich kaloryczność.

Cena 1 kg suszonych moreli wynosi około 20 złotych.

Właściwości suszonych śliwek

Znajdziemy w nich witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz potas, magnez, miedź i mangan. Polecane są zatem dla osób skarżących się na nadciśnienie. Ponadto zawierają one błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Ze względu na zawartość boru pomagającego utrzymać właściwy poziom estrogenów, powinny go spożywać kobiety po menopauzie.

Mimo wysokiej kaloryczności mogą być częścią diety odchudzającej, gdyż dają uczucie sytości, spowalniają przyswajanie cukrów i hamują wchłanianie cholesterolu.

Śliwki dodatkowo mogą pomóc w wytwarzaniu melatoniny. Czy korzystniej jeść je zatem rano, czy wieczorem? Najlepiej na noc, około 30 minut przed snem.

Natomiast sok z suszonych śliwek zalecany jest na czczo, by wzbogacić dietę w okresie jesienno-zimowym, kiedy staje się ona uboga. Ich spożycie sprzyja także odchudzaniu, jednak w niewielkiej porcji.

Indeks glikemiczny suszonych śliwek waha się między 47 a 59.

Cena za 1 kg tych owoców wynosi około 25 złotych.

Właściwości suszonych jagód goji

Te rozsławione przez Chińczyków owoce uważane są za najzdrowsze pożywienie na świecie. Wiele osób uznaje, że owoce te zapewniają długowieczność. Opinia ta swoje potwierdzenie znajduje w fakcie, że zawierają one 19 aminokwasów i aż 21 pierwiastków śladowych oraz są najbogatszym źródłem karetonoidów, w tym beta karotenu, wśród wszystkich znanych owoców i warzyw.

Ponadto znajdziemy w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich indeks glikemiczny wynosi 29.

Cena za 1 kg suszonych jagód goji wynosi około 50 złotych.

Właściwości suszonych jabłek

Mimo że świeże jabłka dostępne są praktycznie cały rok, to warto sięgnąć również i po te w wersji suszonej. Zawierają one bowiem witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz kwercetynę, która znana jest ze swojego korzystnego wpływu na pracę serca i układu krwionośnego.

Wspierają układ odpornościowy, łagodzą niestrawność i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Czy suszone jabłka są tuczące? W niewielkiej ilości mogą pomóc w odchudzaniu, jednak należy uważa na spożywaną porcję, gdyż są bardziej kaloryczne niż świeże. Mają natomiast od nich niższy indeks glikemiczny, gdyż wynosi tylko 29.

Cena za 1kg suszonych jabłek wynosi około 25 złotych.

Właściwości suszonych fig

Niewiele osób wie, że figi charakteryzują się największą zawartością błonnika wśród suszonych owoców oraz największą zawartością wapnia spośród produktów pochodzenia roślinnego.

Działają korzystnie na układ nerwowy,  serce i układ krwionośny oraz poprawiają stan kości i zębów. Polecane są przy osteoporozie.

Jak pozostałe suszone owoce, figi są świetnym sposobem na odchudzanie i zaparcia. Aby w pełni korzystać z ich zalet, należy pamiętać należy jednak o umiarze.

Uważać na ilość spożytych fig powinny jednak osoby z cukrzycą, gdyż mają dość wysoki indeks glikemiczny o wartości 40 i dodatkowo wysoką zawartość węglowodanów.

Suszone owoce można spożywać na śniadanie, podwieczorek czy deser po obiedzie. Są świetnym dodatkiem do jogurtów, owsianek, ciast, a nawet potraw mięsnych. Ponadto stanowią świetną bazą dla kompotu. Czy masz jeszcze jakieś wymówki, by ich nie jeść?

Cena za 1 kg wynosi około 20 złotych.

Reklama

Przeciwwskazania i skutki uboczne spożywania suszonych owoców

Suszone owoce są dobrym źródłem wielu wartości odżywczych, jednak nie są one dla wszystkich. Kupione ze sklepu posiadają często dużą ilość cukru. Ze względu na to nie są one dobre dla cukrzyków. Bezpieczna jest jedynie morwa biała.

Przeciwwskazaniem może być również wysoka zawartość błonnika. Jest on niewskazany w takiej ilości dla niemowlaków, a także dla dzieci poniżej 10 miesiąca życia.

Nie ma badań, które wykazałyby, że suszone owoce są niebezpieczne dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią bądź dla ich dzieci w tym okresie.

Należy jednak uważać, by nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki, gdyż skutkować może to efektami ubocznymi, np.:

  • biegunką,
  • alergią,
  • nudnościami,
  • bólami głowy.

Reklama

Jak suszyć owoce?

Suszone owoce zazwyczaj są kupowane w sklepach. Znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze są jednak te ususzone w domu. Można wtedy mieć pewność, że nie zawierają one zbędnych ilości cukru i siarki.

Jak zatem można ususzyć owoce i jakie się do tego najlepiej nadają? Przede wszystkim sprawdzą się:

  • śliwki,
  • winogrona,
  • jabłka,
  • morele,
  • jagody,
  • żurawina,
  • brzoskwinie,
  • ananasy,
  • truskawki.

Metod suszenia jest natomiast kilka. Tradycyjnie kroiło się owoce na plasterki i wyciągało pestki, a następnie wykładało na słońce. Można je również włożyć do piekarnika, który nastawia się na 60 stopni.

Dostępne są także specjalne suszarki, choć wykorzystywane są najczęściej do suszenia grzybów.

Jak przechowywać już ususzone owoce? Aby jak najdłużej były zdatne do jedzenia, należy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.

Reklama

Owoce suszone a wędzone

Obie formy - zarówno owoce suszone jak i wędzone - mają swoich zwolenników. Co je różni? Na pewno inna metoda ich konserwacji, a także smak.

Owoce wędzone mogą wielu osobom nie przypaść do gustu. Obecnie, na przykład, coraz częściej odchodzi się od wykorzystywania wędzonych śliwek w kompocie.

Wartości odżywcze natomiast mogą różnić się nieznacznie, jednak stężenie dwutlenku siarczanu będzie większe w owocach wędzonych.

Jak i czy można pozbyć się siarki? Czy suszone owoce należy płukać? Tak, jest to jedna z metod. Suszone owoce zaleca się zalać wrzącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.

Gdzie kupić suszone owoce niesiarkowane? Najczęściej dostępne są w sklepach ekologicznych. Należy jednak zwracać uwagę na ich skład nawet w sprawdzonych miejscach.

Czytaj również

Bibliografia

  • H. Koprowska, Robimy Susze, Warszawa 1980.
  • H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2012.
  • D. Walkowiak-Tomczak, Zmiany jakościowe śliwek (Prunus domestica L.) podczas przechowywania i suszenia oraz ocena właściwości prozdrowotnej suszu, Poznań 2013.
  • M. Zin, A. Znamirowska, M. Rudy, E. Głodek, R. Stanisławczyk, M. Gil, Utrwalanie i przechowywanie żywności, Rzeszów 2008.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Czym jest deficyt kaloryczny? Jak go obliczyć? Kiedy przyda Ci się informacja o bilansie kalorycznym?
Produkty ze zbilansowanej diety
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!