Reklama
Przyczyny grzybicy jelit
Grzybica jelit to stan, w którym chorobotwórcze drożdżaki rozwijają się w jelitach, doprowadzając do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Najczęściej dotyka osób o obniżonej odporności, w wyniku choroby lub zażywania antybiotyków, z powodu zaburzenia równowagi flory bakteryjnej. Namnażające się w jelitach drożdżaki mogą stać się również przyczyną obniżenia odporności.
Grzybica jelit bardzo często występuje w trakcie miesiączki, kiedy organizm kobiety jest osłabiony oraz u osób, które odżywiają się nieprawidłowo, spożywających w nadmiarze produkty zawierające cukier.
Objawy grzybicy jelit
Wymienione objawy kandydozy nie muszą świadczyć o rozwoju grzybicy w jelitach, ponieważ są to dość powszechne dolegliwości żołądkowe. W wyniku rozwoju grzybicy możliwe jest wystąpienie wzdęć, uczucia pełności w żołądku i wyraźnie słyszalnego bulgotania, a także problemów z wypróżnianiem.
W przypadku pojawienia się właśnie candida albicans możliwe jest wystąpienie biegunki po zjedzeniu wybranych produktów. Do tego mogą dojść bóle brzucha, zwłaszcza w dolnej części.
Objawy grzybicy to również:
- nudności,
- zaparcia,
- swędzenie okolic odbytu,
- hemoroidy,
a także zwiększony apetyt na produkty zawierające cukier.
Reklama
Leczenie grzybicy jelit
By wyleczyć kandydozę rozwijającą się w jelitach, niemożliwe jest podjęcie leczenia farmakologicznego, ponieważ leki, a tym antybiotyki, mogłyby doprowadzić do pogorszenia stanu i rozwoju grzybicy. W takim przypadku konieczne jest przestrzeganie niskowęglowodanowej diety, z której eliminuje się cukry proste oraz złożone.
Dieta bez węglowodanów
Chory na czas leczenia musi zrezygnować z wszelkich produktów zawierających cukier, takich jak owoce - jabłka, banany, pomarańcze czy gruszki, soki owocowe, wyroby cukiernicze, słodycze, gazowane napoje słodzone, miód, a także produkty mączne, biały chleb i makarony.
Należy natomiast skupić się na spożywaniu produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne, mleko, sery, a także zawierających białko - drobiu, ryb oraz jajek.
Białko i produkty pełnoziarniste
W diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony, kasze i ryż brązowy.
Do tego warzywa, które są bogate w białko, między innymi:
- kapusta (jelitom służy zwłaszcza ta kwaszona),
- ziemniaki,
- soczewica,
- brokuły,
- marchew,
- kalafior,
- soja.
Ważne jest również, by w przypadku grzybicy jelit unikać produktów, które zawierają drożdże, czyli głównie pieczywa i ciast, napojów alkoholowych (piwa i wina) czy octu. Niewskazane jest również spożywanie serów pleśniowych. Wszystko to może potęgować namnażanie się grzybów w jelitach i wzmocnienie objawów.
W przypadku grzybicy jelit nie trzeba zupełnie rezygnować z owoców – należy je jednak jeść w małych ilościach i sięgać raczej po te kwaśne, na przykład żurawinę, cytrynę, grejpfruta czy owoce leśne. Soki owocowe warto zastąpić herbatami ziołowymi, a do dań dodawać orzechy, ziarna oraz oliwę z oliwek.