Grzybica jelit – jak ją wyleczyć?

Grzybica jelit nazywana jest inaczej grzybicą układu pokarmowego lub drożdżycą jelit. To jedno z najczęściej występujących zaburzeń pokarmowych, które można wyleczyć wyłącznie za pomocą ściśle dopasowanej diety.

Przyczyny występowania grzybicy jelit

Grzybica jelit to stan, w którym chorobotwórcze drożdżaki rozwijają się w jelitach, doprowadzając do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Najczęściej dotyka osób o obniżonej odporności, w wyniku choroby lub zażywania antybiotyków, z powodu zaburzenia równowagi flory bakteryjnej. Namnażające się w jelitach drożdżaki mogą stać się również przyczyną obniżenia odporności.

Grzybica jelit bardzo często występuje w trakcie miesiączki, kiedy organizm kobiety jest osłabiony oraz u osób, które odżywiają się nieprawidłowo, spożywających w nadmiarze produkty zawierające cukier.

Sprawdź: 10 chorób, których wstydzimy się najbardziej

Objawy grzybicy jelit

Wymienione objawy nie muszą świadczyć o rozwoju grzybicy w jelitach, ponieważ są to dość powszechne dolegliwości żołądkowe. W wyniku rozwoju grzybicy możliwe jest wystąpienie wzdęć, uczucia pełności w żołądku i wyraźnie słyszalnego bulgotania, a także problemów z wypróżnianiem.

W przypadku grzybicy jelita możliwe jest pojawienie się biegunki po zjedzeniu wybranych produktów. Do tego mogą dojść bóle w dolnej części brzucha. Objawom towarzyszą nudności, zaparcia, swędzenie okolic odbytu oraz hemoroidy, a także zwiększony apetyt na produkty zawierające cukier.

Jak poradzić sobie z grzybicą jelit?

By wyleczyć grzybicę rozwijającą się w jelitach, niemożliwe jest podjęcie leczenia farmakologicznego, ponieważ leki, a tym antybiotyki, mogłyby doprowadzić do pogorszenia stanu i rozwoju grzybicy. W takim przypadku konieczne jest przestrzeganie niskowęglowodanowej diety, z której eliminuje się cukry proste oraz złożone.

Czytaj: Jak leczyć grzybicę stóp i paznokci

Dieta bez węglowodanów

Chory na czas leczenia musi zrezygnować z wszelkich produktów zawierających cukier, takich jak owoce - jabłka, banany, pomarańcze czy gruszki, soki owocowe, wyroby cukiernicze, słodycze, gazowane napoje słodzone, miód, a także produkty mączne, biały chleb i makarony.

Należy natomiast skupić się na spożywaniu produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne, mleko, sery, a także zawierających białko - drobiu, ryb oraz jajek.

Czytaj też: Oczyszczanie jelit - dieta i skuteczne domowe sposoby

Białko i produkty pełnoziarniste

W diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony, kasze i ryż brązowy. Do tego warzywa, które są bogate w białko, między innymi kapusta (jelitom służy zwłaszcza ta kwaszona), ziemniaki, soczewica, brokuły, marchew, kalafior, soja.

Ważne jest również, by w przypadku grzybicy jelit unikać produktów, które zawierają drożdże, czyli głównie pieczywa i ciast, napojów alkoholowych (piwa i wina) czy octu. Niewskazane jest również spożywanie serów pleśniowych. Wszystko to może potęgować namnażanie się grzybów w jelitach i wzmocnienie objawów.

W przypadku grzybicy jelit nie trzeba zupełnie rezygnować z owoców – należy je jednak jeść w małych ilościach i sięgać raczej po te kwaśne, na przykład żurawinę, cytrynę, grejpfruta czy owoce leśne. Soki owocowe warto zastąpić herbatami ziołowymi, a do dań dodawać orzechy, ziarna oraz oliwę z oliwek.

Czytaj też: Tradycyjne i nowoczesne metody leczenia raka jelita grubego

Oceń artykuł

(liczba ocen 23)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA