Dieta na koncentrację i pamięć u dziecka

Śniadanie dla dziecka
Źródło: 123RF
​Twoje dziecko ma problemy z koncentracją? Ciągle o czymś zapomina i jest niespokojne? W dużym stopniu jest to wynik nieprawidłowej diety. Dowiedz się, co wyeliminować, a czego nie powinno zabraknąć w diecie na koncentrację dla dziecka.
 

Warzywa w diecie na koncentrację u dziecka

Dla wielu dzieci warzywa stanowią jedynie epizod w codziennej diecie. Warto jednak zadbać o to, aby pojawiały się na talerzach naszych pociech każdego dnia. Czasami przekonanie dziecka do jedzenia warzyw nie jest łatwe. Jak to zrobić?

  • Aby uatrakcyjnić posiłek, można na przykład zachęcić dziecko kolorami znajdującymi się na talerzu. Wybierz jedno warzywo pomarańczowe, na przykład marchewkę lub dynię, a drugie zielone – na przykład brokuł lub szpinak. 
  • Wybrane warzywa podawaj na ciepło i delikatnie dopraw – solą himalajską i ekologicznym olejem kokosowym lub masłem. To sprawi, że warzywa będą bardziej apetyczne i zyskają łagodniejszy zapach.
  • Nie kładź na talerz zbyt dużych porcji warzyw, ponieważ to może zniechęcić dziecko do jedzenia.

Warzywa są pełne witamin i posiadają substancje odżywcze, które organizm łatwo przyswaja. Zawarty w warzywach: magnez, fosfor, potas czy wapń odgrywają ważną rolę w sprawnym działaniu komórek nerwowych budujących mózg i ich komunikowaniu się między sobą. Dzięki temu usprawniają pamięć i koncentrację dziecka.

Węglowodany w diecie na koncentrację

Dla wzmocnienia koncentracji w posiłku dziecka powinny znaleźć się węglowodany złożone. Co jeść?

  • Ich bogatym źródłem są: makaron, ziemniaki, ciemne pieczywo, kasze, a także musli wielozbożowe.
  • Gdy dostarczymy organizmowi węglowodanów złożonych, uwalniana jest w nim glukoza, niezbędna do sprawnego myślenia.
  • Gdy dziecko zaczyna być głodne oznacza to, że mózg zasilany jest glukozą w niewystarczającym stopniu. W wyniku tego dziecku trudniej jest się skoncentrować i szybciej odczuwa znużenie.
  • Dodatkową korzyścią ze spożywania węglowodanów złożonych jest to, że są one wolno trawione i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że dziecko po zjedzeniu takiego posiłku nie robi się szybko głodne i ma energię na wiele godzin.
  • Produkty z pełnego ziarna bogate są w witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sprawność intelektualną.

Sprawdź, też co to jest: Dysgrafia

Jajka poprawiają pamięć i koncentrację

Żółtko jajka zawiera lecytynę, która wspomaga działanie mózgu. W jaki sposób jedzenie jajek wpływa na mózg?

  • Lecytyna przyczynia się do lepszego działania pamięci i koncentracji ponieważ usprawnia działanie komórek nerwowych budujących mózg.
  • Jajka to również bogate źródło witamin z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego.
  • W diecie na koncentrację nie powinno zabraknąć jajek również z tego względu, że w zawierają one składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń, magnez, miedź, selen, cynk, potas. Odżywiają one komórki nerwowe mózgu i usprawniają ich wzajemną komunikację.
  • Dodatkowo składniki mineralne posiadają naturalną formę przez co są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Dzięki temu mózg może pracować na pełnych obrotach, a dziecko z większą łatwością może koncentrować swoją uwagę.
  • Jajka również są bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (omega 3 i omega 6), których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, a które są podstawą, by komórki nerwowe budujące mózg były zdrowe i mogły sprawnie działać.

W diecie na koncentrację dziecko powinno spożywać 3-4 jajka w tygodniu.

Czytaj też:

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA