Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈
Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈
Jak rozmawiać o chorobie z bliskimi? Psychoonkolog radzi 👈

Dieta trzustkowa - co wolno jeść? Lista produktów, przepisy

Dieta trzustkowa to sposób żywienia, przeznaczony dla pacjentów z różnymi schorzeniami trzustki, najczęściej przy stanach zapalnych. Ścisłe przestrzeganie diety jest jednym z głównych sposobów leczenia schorzeń tego narządu. Podpowiadamy, co można jeść przy chorej trzustce, jakie produkty nie są zalecane, a jakie całkowicie zakazane. Podajemy przykładowe jadłospisy.
Posiłek w diecie trzustkowej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta trzustkowa przeznaczona jest dla osób z ostrym i przewlekłym zapaleniem trzustki, a także cierpiących na raka trzustki. Dieta, obok leczenia farmakologicznego i operacyjnego, jest jednym z najważniejszych elementów terapii oraz rekonwalescencji.
  • W chorobach trzustki dieta powinna być niskotłuszczowa, ale energetyczna. Podaż tłuszczu wskazana jest w każdym posiłku taka sama, aby zachować równowagę lipidową i uniknąć stolców tłuszczowych. Dozwolone są wyłącznie masło, oleje roślinne i oliwa. Zabronione są słonina, smalec i łój. Potrawy przyrządza się gotowane lub pieczone bez tłuszczu, który dodaje się na surowo do gotowych dań.
  • Całkowicie zabroniony jest alkohol w jakiejkolwiek postaci, mocne używki, niewskazane są ostre przyprawy, pieczywo razowe, grube kasze, tłuste mięso i ryby, a także konserwy i produkty wędzone. Posiłki powinny być małe objętościowo i spożywane często - co około 3 godziny.
Spis treści

Reklama

Co lubi trzustka? Zasady diety

Dieta trzustkowa przeznaczona jest dla osób z przewlekłym zapaleniem, ostrym zapaleniem oraz chorobą nowotworową trzustki. Obok leczenia farmakologicznego (lub operacyjnego) ma podstawowe znaczenie dla poprawy stanu zdrowia.

Zadaniem diety przy chorej trzustce jest jej odciążenie przy jednoczesnym dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych lub ich uzupełnieniu, poprawa jej funkcji czynnościowych, zapobieganie nadmiernej utracie masy ciała, zmniejszenie bólu i uregulowanie wypróżnień - pacjenci z chorą trzustką często miewają stolce tłuszczowe, połączone z biegunką, bowiem występuje u nich niedobór enzymów odpowiedzialnych za rozkład tłuszczów.

Wszystko to sprawia, że dieta na trzustkę jest lekkostrawna, z wyważoną ilością tłuszczów, raczej wysokokaloryczna, z indywidualnie dobranymi dawkami poszczególnych enzymów trawiennych. Przy jednoczesnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu wątroby zastosowanie ma zbliżona zasadami dieta wątrobowo-trzustkowa.

Ogólne zasady diety przy zapaleniu czy raku trzustki są uniwersalne, jednak jej szczegóły zawsze należy dostosować indywidualnie do pacjenta, zależnie od rodzaju schorzenia, stopnia jego zaawansowania i etapu rekonwalescencji.

Reklama

Co można jeść w diecie trzustkowej? Tabela produktów

W diecie trzustkowej zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie w odstępach co 3 godziny. Posiłki powinny być małe objętościowo, aby nie powodować dyskomfortu pacjenta i wywoływać biegunek. Wskazane jest, aby w każdym z posiłków ilość tłuszczów była podobna, ponieważ odpowiednia podaż tłuszczów w schorzeniach trzustki ma bardzo istotne znaczenie.

Potrawy przyrządza się gotowane w wodzie albo na parze, pieczone w rękawie lub duszone bez uprzedniego obsmażania. Smażenie na tłuszczu jest niedozwolone, podobnie jak pieczenie tradycyjne z dodatkiem tłuszczu. Posiłki doprawia się głównie ziołami, unikając przypraw ostrych (pieprz, papryka, chili). Sól można stosować w ograniczonych ilościach.

Pieczywo można jeść pszenne, „wczorajsze”, świeże jest niewskazane. Dozwolone jest chude mięso i wędliny oraz chude ryby; nie należy spożywać tłustych i mocno wędzonych.

Spośród owoców najbardziej wartościowy w diecie trzustkowej jest banan. Jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy - tzw. gęsty żywieniowo. Wskazane są również jabłka pieczone, a także morele i brzoskwinie - najlepiej bardzo dojrzałe i zmiksowane (bez skórki). Z warzyw niezalecane są ogórki i warzywa kapustne, również w postaci kiszonej, ponieważ są ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia.

Absolutnie zabronione są napoje nawet z niewielką zawartością alkoholu. W schorzeniach trzustki wymagana jest całkowita abstynencja, nie tylko w czasie zaostrzenia choroby, ale także po wyzdrowieniu.

Poniższa tabela zawiera szczegółowe zestawienie produktów dozwolonych i niedozwolonych w diecie trzustkowej.

Produkty

Dozwolone

Niedozwolone

Pieczywo, produkty mączne

chleb pszenny czerstwy, bułki czerstwe, suchary, grzanki, tosty, krakersy, kasza manna, drobna perłowa, płatki owsiane, ryż, makaron pszenny, kasza kukurydziana

chleb świeży, chleb razowy, graham, ciastka, pączki, faworki, naleśniki, pancakes smażone na tłuszczu

Mleko i jego przetwory

mleko do 2% zawartości tłuszczu - świeże i zsiadłe, maślanka, kefir, chudy twaróg, jogurt

mleko pełne, sery żółte, pleśniowe, wędzone i topione, śmietana, mleko skondensowane

Jaja

białko jaja, omlet z pianą z białka, jaja do zagęszczania sosów, żółtko sporadycznie i w ograniczonych ilościach

gotowane na twardo, sadzone, jajecznica na boczku lub słoninie, jaja w majonezie, kotlety jajeczne

Mięso i drób

chude: cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina (schab, polędwica), kurczak, kura, indyk, gołąb, królik

tłusta wołowina i wieprzowina, kaczka, gęś, tatar, podroby, kotlety mielone smażone

Wędliny

chude: szynka, polędwica, wędliny drobiowe, kiełbasa szynkowa

tłuste wędliny, mocno wędzone, mielonki, wędliny konserwowe, baleron, salceson, kaszanka, pasztety, wędliny suszone, metka, kiełbasa polska

Ryby

chude słodkowodne i morskie, gotowane - dorsz, mintaj, flądra, szczupak, sandacz, lin, leszcz, karaś, okoń, ryby w galarecie

tłuste: karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, tuńczyk, szprotki, sardynki, konserwy rybne, ryby wędzone

Tłuszcze

masło, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek - dodawane do potraw w stanie surowym

pochodzenia zwierzęcego: słonina, smalec, boczek, łój, skwarki; pochodzenia roślinnego: tzw. masło roślinne, margaryny

Warzywa

Ziemniaki gotowane, marchew, buraki, sałata zielona, seler, pomidor bez skórki, koper, pietruszka

ogórki, rzodkiewka, kapusta, cebula, brukselka, brokuły, groch, bób, fasola, kukurydza, por, papryka, szczaw, czosnek. Zabronione są grzyby, frytki, placki ziemniaczane

Owoce

banany, brzoskwinie, morele (bez skórki), jabłka pieczone. Owoce w postaci musów, kompotów, przecierów

owoce niedojrzałe, suszone (bakalie), agrest, porzeczki, gruszki, orzechy, migdały, figi, maliny, jeżyny, borówki, śliwki, winogrona, truskawki, poziomki

Desery

kisiele, kompoty, biszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, miód, dżemy bez pestek

torty, pączki, faworki, czekolada, chałwa, lody, bita śmietana, makowiec, piernik, ciasto z kremem i/lub z alkoholem

Napoje

słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary ziołowe, wody mineralne niegazowane, słaba kawa

Wszelkie napoje alkoholowe, kakao, czekolada pitna, słodkie napoje i wody mineralne gazowane, mocna kawa i herbata

Przyprawy

bazylia, koperek, majeranek, oregano, natka pietruszki, tymianek, cynamon, sok z cytryny, wanilia, sól w ograniczonych ilościach

papryka słodka, ostra, wędzona, chili, pieprz, curry, przyprawy kuchni indyjskiej i tajskiej, sos sojowy, tabasco, gotowe sosy kuchni azjatyckiej, majonez, musztarda, chrzan, ocet

Jadłospis w diecie trzustkowej

Jadłospis w diecie trzustkowej jest indywidualny. Uniwersalne są zasady ogólne, natomiast szczegółowe wytyczne odnośnie wartości energetycznej posiłków i ich składu, a także godzin jedzenia pacjent powinien realizować pod nadzorem lekarza prowadzącego i dietetyka. Można również korzystać z cateringu dietetycznego, jednak wcześniej należy uzgodnić jadłospis z kompetentnymi osobami.

Poniżej przykładowy tygodniowy jadłospis w diecie trzustkowej, stosowany zarówno przy zapaleniu, jak i przy raku trzustki.

 

I śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Dzień 1

Owsianka lub płatki ryżowe na wodzie z dodatkiem jabłka pieczonego lub banana, słaba herbata

Bułka lub chleb pszenny z masłem i chudym twarogiem, napar ziołowy

Rosół na chudym mięsie i warzywach z wermiszelem, pierś z kurczaka (bez skóry) z rusztu, ryż, marchewka na gęsto, kompot z dozwolonych owoców

Ciasto drożdżowe, słaba kawa z mlekiem sojowym

Filet z dorsza grillowany, gotowane dozwolone warzywa, woda mineralna niegazowana

Dzień 2

Lane kluski z dodatkiem białka jaja na mleku owsianym, kawa zbożowa

Brzoskwinia, jogurt naturalny

Zupa krem z pomidorów, sztuka mięsa gotowana (chuda wołowina) w sosie naturalnym, ziemniaki puree, gotowane buraczki, słaba herbata

Kisiel z soku świeżo wyciskanego z pomarańczy

Grzanki z masłem, chudą wędliną drobiową i pomidorem bez skórki, napar z ziół

Dzień 3

Mus owocowy z dodatkiem płatków owsianych, kawa bezkofeinowa

Banan, bawarka

Barszcz czysty z buraków na rosole, indyk pieczony w folii, makaron, sałata zielona skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

Twarożek chudy z dozwolonymi owocami

Ryż gotowany z warzywami, z dodatkiem łyżeczki świeżego masła

Dzień 4

Grzanki z masłem i pomidorem bez skórki, kawa zbożowa z mlekiem owsianym

Jabłko pieczone, herbatniki, napar ziołowy

Zupa jarzynowa, królik duszony w sosie naturalnym, ziemniaki puree, marchewka z wody, woda mineralna

Biszkopty, herbata

Filet z dorsza grillowany, chleb pszenny, warzywa gotowane, woda mineralna

Dzień 5

Omlet biszkoptowy z białka, przyrządzony na patelni do smażenia bez tłuszczu, szpinak, kawa bezkofeinowa z chudym mlekiem

Sałatka owocowa z gotowanego jabłka i banana, herbata

Zupa krem z pomidorów, polędwiczka wieprzowa pieczona w folii z ziołami, ryż, seler gotowany, kompot

Jogurt naturalny z morelą, herbata

Grzanki pszenne z masłem i kiełbasą szynkową, herbata

Dzień 6

Płatki owsiane na chudym mleku z bananem, kawa zbożowa

Tosty z chudym twarożkiem, bawarka

Zupa koperkowa, kurczak pieczony bez tłuszczu (bez skóry), ziemniaki puree, pomidor bez skórki, herbata

Kisiel owocowy, biszkopt

Ryż gotowany z jabłkami, woda mineralna

Dzień 7

Tosty z masłem i białkiem jaja ściętym na parze, pomidor bez skórki, słaba kawa z chudym mlekiem

Jogurt naturalny z brzoskwinią i bananem, herbata

Rosół wołowy na chudym mięsie i warzywach, makaron, natka pietruszki, pierogi z gotowaną wołowiną (ciasto: mąka + woda) doprawioną majerankiem, z dodatkiem łyżeczki masła, rukola, kompot

Galaretka owocowa

Grzanki z chudym twarogiem i ziołami, herbata

Po ostrym zapaleniu trzustki dietę można stopniowo rozszerzać o inne składniki. Należy to robić pod stałą kontrolą lekarza i za jego aprobatą, na podstawie wyników badań. Istnieje bowiem ryzyko nadmiernego obciążenia trzustki zbyt wczesnym wprowadzeniem kolejnych, dotychczas niewskazanych produktów.

Reklama

Przepisy na diecie trzustkowej

Dieta trzustkowa, podobnie jak wątrobowo-trzustkowa, wymaga uwzględniania w jadłospisie nie tylko produktów dozwolonych i zabronionych, ale także sposobu przyrządzania posiłków. Jak już wspomniano, dopuszczalne metody obróbki cieplnej to gotowanie w w wodzie i na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania i pieczenie bez tłuszczu. Niedozwolone jest smażenie na tłuszczu, zwłaszcza głębokim (we frytownicy), a także tradycyjne wędzenie dymem. Mniej szkodliwe jest użycie płynu wędzarniczego.

Poniżej kilka przykładowych przepisów na potrawy w diecie na trzustkę i wątrobę.

Ryba pieczona w folii

Składniki: świeża ryba o chudym mięsie (dorsz, mintaj, flądra), dowolne (dozwolone) zioła, sól

Wykonanie: oczyszczoną rybę natrzeć niewielką ilością soli, do środka włożyć świeże zioła. Rybę zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, zależnie od wielkości ryby. Podawać z gotowanymi warzywami i ziemniakami (na obiad) lub pieczywem (na kolację).

Zupa krem z jarzyn

Składniki: marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, mleko 1,5% tłuszczu, sól

Wykonanie: warzywa obrać, umyć, ugotować do miękkości w niezbyt dużej ilości wody. Po ugotowaniu wodę odlać do osobnego naczynia. Warzywa zblendować, stopniowo dodając w trakcie blendowania wodę z gotowania i kilka łyżek mleka - do pożądanej konsystencji. Całość posolić. Można posypać drobno posiekaną natką.

Ryż z jabłkami

Składniki: jabłka, ryż, cynamon

Wykonanie: ryż opłukać, ugotować do miękkości, biorąc 1 część ryżu i 3 części wody. Jabłka upiec, odrzucić skórkę i gniazda nasienne, miąższ dodać do ryżu, razem zagotować i zdjąć z ognia. Podawać posypane cynamonem.

Obiad w diecie trzustkowej

Ułożenie jadłospisu obiadowego dla osoby na diecie trzustkowej nie jest łatwe, ponieważ każdy pacjent wymaga indywidualnego traktowania. Można jedynie podać ogólne wskazówki, jakimi należy się kierować, robiąc zakupy żywnościowe w aspekcie tej diety. W niniejszym artykule zamieszczamy propozycje zestawów obiadowych nie tylko łatwych do przygotowania w domu, ale również dostępnych w firmach produkujących catering dietetyczny.

Obiad jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, dlatego powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, przeznaczone dla pacjenta z chorą trzustką. Obiad składa się z zupy, drugiego dania i deseru (napoju).

Przepisy na zupy w diecie trzustkowej są dość podobne, bowiem preferowane są zupy kremy, ewentualnie rosół, z użyciem warzyw korzeniowych oraz pomidorów, cukinii i kabaczka. Oto przepisy na przykładowy obiad w diecie trzustkowej:

Zupa krem z pomidorów i marchwi

Składniki: marchew, pietruszka seler, świeży lubczyk, dojrzałe pomidory (5 sztuk średnich), pieczywo pszenne, bazylia, oliwa z oliwek, sól.

Wykonanie: Ugotować bulion warzywny. W tym czasie sparzyć i obrać ze skórki pomidory. Przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokrajać drobno i wrzucić do osobnego naczynia. Dołożyć ugotowaną marchew i pietruszkę, dokładnie zblendować, dodając szklankę bulionu warzywnego. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, sól i świeżą bazylię. Pieczywo pokrajać w kostkę i na suchej patelni przyrządzić grzanki. Podać z zupą.

Wołowina duszona w sosie naturalnym z warzywami

Składniki: chude mięso wołowe, dowolne zioła (dozwolone), warzywa korzeniowe, ziemniaki.

Wykonanie: mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokrajać w plastry. Warzywa obrać, pokrajać w kostkę. Mięso i warzywa zalać razem niewielką ilością wody, dodać zioła i dusić na małym ogniu do miękkości. Można lekko dosolić. Podawać z ziemniakami puree.

Danie to można przygotować także z mięsa cielęcego, chudej jagnięciny lub drobiu.

Mus brzoskwiniowy z biszkoptem

Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, biszkopty podłużne

Wykonanie: brzoskwinie obrać ze skórki, zmiksować, mus przełożyć do kompotierki, podawać z biszkoptami.

Czytaj również

Bibliografia

  • Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Dieta w chorobach trzustki, https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/71-ds-07-dieta-w-chorobach-trzustki/file [dostęp 13.11.2022]
  • Jarosz M., Dzieniszewski J.: Choroby trzustki - Porady lekarzy i dietetyków, Wyd. PZWL, Warszawa, 2004
  • Jarosz M.: Choroby trzustki, [w:] Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, IŻŻ, Warszawa, 2010
  • Wolnicka K.: Dieta w chorobach trzustki, IŻŻ, Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/71913,dieta-w-chorobach-trzustki, dostęp: 04.20.2018
  • Bujko J.: Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym, [w:] Bujko J.: Podstawy dietetyki, Wyd. SGGW, Warszawa, 2008, 21-43
  • Ciborowski, H. Ciborowska, Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2021
Iwona Czechowska
Artykuł napisany przez
Iwona Czechowska
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Na czym polega post przerywany? Poznaj zasady, efekty i jadłospis diety IF
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Nastolatka
Dieta dla nastolatków - poznaj zasady zdrowego odżywiania młodzieży
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!