Dieta trzustkowa – przepisy, produkty dozwolone

Dieta trzustkowa rekomendowana jest przede wszystkim osobom, które borykają się z dolegliwościami ze strony trzustki. Zaliczana jest do diet lekkostrawnych, a przed jej zastosowaniem warto skonsultować się ze specjalistą. Sprawdź, co można jeść na diecie trzustkowej, dowiedz się jak długo można ją stosować, a także poznaj przykładowy jadłospis.
Posiłek w diecie trzustkowej
Źródło: 123RF

Spis treści

Dieta trzustkowa

Trzustka pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, jedną z nich jest wytwarzanie enzymów pozwalających na strawienie pokarmu w odpowiedzi na jego spożycie. Zaburzenia w mechanizmach ochronnych trzustki mogą przyczynić się do kaskadowej reakcji samotrawienia narządu, a to generuje jego stan zapalny.

Do głównych chorób zapalnych trzustki należą ostre (OZT) i przewlekłe zapalenie trzustki (PZT). Obie jednostki chorobowe wpływają na pogorszenie trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dlatego dieta trzustkowa jest niezwykle istotnym elementem terapii.

Produkty dozwolone w diecie trzustkowej

Co można jeść na diecie trzustkowej? Choroby trzustki wymagają wprowadzenia diety odciążającej działanie narządu. Dlatego też szczególne zastosowanie ma dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. W przypadku ostrego zapalenia trzustki konieczne jest natomiast czasowe ograniczenie spożycia pokarmów drogą doustną.

Żywienie w okresie rekonwalescencji bazuje na zasadach diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego. Dieta powinna eliminować produkty pełnoziarniste, a opierać się na produktach oczyszczonych. Zalecane jest pieczywo jasne (pszenne, graham), drobne kasze (np. manna, jaglana, kuskus, jęczmienna łamana) czy biały ryż.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia zdrowego człowieka, w tym przypadku wybór jest jednak okrojony.

Do zalecanych warzyw na diecie trzustkowej należą:

  • ziemniaki (puree bez tłuszczu),
  • pomidory bez skóry i pestek (najlepiej podduszone),
  • młoda marchew,
  • zielona sałata,
  • czy natka pietruszki.

Jeżeli chodzi o owoce należy usuwać z nich pestki oraz pozbywać się skórek.

Ze względu na ograniczenie tłuszczu, chory powinien wybierać chude produkty mleczne (do 2% tłuszczu), chude gatunki mięsa (drób, cielęcina, polędwica wołowa i wieprzowa, schab wieprzowy) i ryb (dorsz, sandacz, miruna, leszcz, lin). Niekiedy zdarza się, że narząd uległ takiemu zniszczeniu, że zawartość tłuszczu w diecie należy ograniczyć do minimum i wprowadzić suplementację witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Reklama

Zasady diety trzustkowej

W diecie trzustkowej, niezwykle istotna jest regularność spożywania posiłków o małej objętości. Rekomenduje się spożywanie 5-6 we wstępnej fazie, a następnie 4-5 posiłków dziennie.

Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną to zalecane jest:

  • gotowanie (w wodzie, na parze),
  • duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
  • pieczenie w foli lub pergaminie.

Zakazane jest spożywanie napojów alkoholowych oraz ostrych przypraw. Należy pamiętać, że między innymi w słodyczach są duże ilości ukrytego tłuszczu. Warto unikać ciast z kremem, ciast francuskich czy czekoladowych batoników.

W przypadku wszystkich diet wspierających organizm w okresie choroby i rekonwalescencji najważniejsze jest indywidualne podejście do potrzeb organizmu. Z pomocą przychodzą inteligentne rozwiązania, takie jak kompleksowa platforma dietetyczna. W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do własnych potrzeb, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki, w tym również takie, które doskonale sprawdzą się w diecie łatwostrawnej.

Dieta trzustkowa – jadłospis

Jak może wyglądać przykładowy jadłospis przy diecie trzustkowej?

Śniadanie na diecie trzustkowej

Jaglanka na mleku z jagodami i bananem

Składniki:

  • Kasza jaglana sucha – 4 łyżki
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – ¾ szklanki
  • Banan – 1 sztuka
  • Jagody – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce pokrój, dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.

II Śniadanie na diecie trzustkowej

Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem

Składniki:

  • Wafle ryżowe – 3 sztuki
  • Dżem jagodowy niskosłodzony -  3 łyżeczki
  • Twaróg chudy – 3 plastry

Sposób przygotowania:

  1. Na waflu połóż ser. Wierzch posmaruj dżemem.

Obiad na diecie trzustkowej

Dorsz pieczony w pergaminie; Ziemniaki młode z koperkiem, gotowane; Marchewka gotowana

Dorsz pieczony w pergaminie

Składniki:

  • Dorsz świeży, filet – 200g
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  2. Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp przyprawami.
  3. Zawiń ją w pergamin, przełóż na blaszkę, a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  4. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Ziemniaki młode z koperkiem, gotowane

Składniki:

  • Ziemniaki wczesne – 4 sztuki
  • Koper świeży – 1 łyżka,
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz.
  2. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie dopraw solą.
  3. Ziemniaki posyp posiekanym koperkiem.

Marchewka gotowana

Składniki:

  • Marchew – 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój.
  2. Wrzuć marchewkę do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości. Odcedź i polej tłuszczem.

Podwieczorek na diecie trzustkowej

Jogurt z pomarańczą i płatkami owsianymi

Składniki:

  • Jogurt naturalny – ¾ szklanki
  • Płatki owsiane błyskawiczne – 3 łyżki
  • Pomarańcza – ½ sztuki
  • Cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
  2. Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z pokrojonymi owocami, jogurtem i cynamonem.

Kolacja na diecie trzustkowej

Kanapki z schabem pieczonym, pomidorem i kiełkami

Składniki:

  • Schab pieczony – 4 plastry
  • Sałata masłowa – 2 liści
  • Pomidor – 4 plastry
  • Lucerna, kiełki – 1 łyżka
  • Bułka grahamka – 1 szuka
  • Serek naturalny mleczny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój go w plastry.
  2. Bułkę przekrój i posmaruj serkiem. Ułóż na niej sałatę, wędlinę, pomidora oraz kiełki.

Kapusta kiszona a chora trzustka

Czy osoby z chorą trzustką mogą spożywać kiszoną kapustę? Biorąc pod uwagę fakt, że przy chorobach trzustki zalecane jest stosowanie diety łatwostrawnej, kiszona kapusta nie jest polecana.

Mimo że jest ona pożądanym produktem w diecie osób zdrowych, ze względu na dużą zawartość błonnika jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki, kiedy narząd nie uległ dużemu uszkodzeniu, niewielkie ilości mogą być tolerowane.

Dieta trzustkowa – jak długo?

Jak długo stosować dietę trzustkową? Zarówno ostre, jak i przewlekłe zapalenie trzustki wymaga zwrócenia uwagi na produkty, które lądują na talerzu. Proces zapalny powoduje nieodwracalne zmiany w narządzie, a te wpływają na jego nieprawidłową pracę.

Dlatego stosowanie diety trzustkowej powinno trwać tak długo, jak wymaga tego stan narządu i towarzyszące objawy. Prawidłowo bilansowane posiłki pozwalają uniknąć zaostrzeń zapalenia trzustki i napadów bólowych oraz dalszego niszczenia narządu.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->