Zdrowe święta
Boże Narodzenie i Wielkanoc to święta, które gromadzą całe rodziny przy wspólnym stole. Przygotowywane są odpowiednie potrawy w zależności o charakteru święta. Wcześniej jednak panie domu przeszukują książki kucharskie oraz strony internetowe wyszukując nowe przepisy na ciasta czy przepisy na obiad aby zaskoczyć gości. Nie należy jednak zapominać o tym, że powinny to być zdrowe przepisy kulinarne.
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw wigilijnych?
Tradycja święta Bożego narodzenia mówi, że na stole powinno znajdować się 12 potraw wigilijnych. Wigilia wymaga postnych dań tzn. bez użycia mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych.
Najczęściej przygotowuje się następujące dania wigilijne:
- karp zamiast smażyć go na tłuszczu lepiej np. upiec w piekarniku,
- pierogi wigilijne – zamiast podsmażać, lepiej podać prosto z wody,
- barszcz wigilijny – należy dodać przypraw wspomagających trawienie,
- zupa grzybowa – zamiast zaprawiać wysokoprocentową śmietaną można zrobić to np. jogurtem naturalnym,
- kutia – bakalie użyte do kutii są zdrowe, ale jednak kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość,
- śledzie – należy zrezygnować ze smażenia i zalewania olejem. Natomiast zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego,
- biała fasola – warto zrezygnować z okrasy,
- kapusta wigilijna – lepiej zrezygnować z ciężkiej zasmażki. Dzięki temu smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty,
- kompot z suszu lepiej użyć większej ilości owoców i zrezygnować z cukru,
- kluski z makiem – warto wybrać pełnoziarnisty makaron,
- makowiec i piernik - przygotowując ciasta warto wybrać większą ilość bakalii lub zastąpić tradycyjny cukier zdrowszą substancją słodzącą. Ponadto zamiast mąki pszennej lepiej wybierać pełnoziarnistą.
Dodatkowo do kolacji warto wypić niewielką ilość czerwonego wina, które wspomaga trawienie. Nie należy również spędzać zbyt wielu godzin przy stole.
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw wielkanocnych?
Dania wielkanocne są mają ogromne walory smakowe, ale także bardzo dużą ilość kalorii. Aby nie obciążać tak układu trawiennego można je nieco odchudzić:
- żurek i biała kiełbasa – należy wybrać chudą kiełbasę oraz zaprawić niskoprocentową śmietaną,
- jajka – warto ograniczyć ich ilość do 2-3. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie żółtka niskokalorycznym farszem,
- mięsa na święta – warto marynować je w ziołach, które wspomagają trawienie oraz ograniczyć ilość soli na rzecz ziół. Ponadto upieczone w piekarniku będą zdecydowanie zdrowsze niż usmażone na tłuszczu,
- wędliny – lepiej przygotować je samemu. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości należy wybierać podroby drobiowe o niskiej zawartości tłuszczu.
Nieodłącznym elementem świątecznego śniadania jest pieczywo. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie chleb pełnoziarnisty niż biały chleb pszenny. Zawiera on dużą ilość błonnika, która dodatkowo wspiera trawienie.
Zdrowsze ciasta na Wielkanoc
Ciasta wielkanocne są niezbędnym elementem świątecznego stołu. Nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków:
- mazurek wielkanocny
- babka świąteczna
- sernik
Przepisy na ciasta można nieco zmodyfikować, aby wypieki stały się mniej tuczące. Tradycyjny cukier warto zamienić na stewię, która doskonale sprawdza się w cukiernictwie, gdyż nie gorzknieje w czasie pieczenia.
Należy jednak pamiętać, że na stewii nie urosną drożdże. Zamiast mąki pszennej lepiej używać pełnoziarnistej, a do ozdoby ciasta świeżych owoców na miejsce kalorycznego lukru.
Ci, którzy nie są tak przywiązani do tradycji zamiast ciast na deser mogą zaserwować swoim gościom np. mus owocowy.
Zdrowsze sałatki na święta
Sałatki na święta, bez względu na to czy są to sałatki wielkanocne, czy sałatki wigilijne obfitują w dużą ilość majonezu, który łączy wszystkie składniki. Mimo wielu walorów smakowych jest on bardzo kaloryczny i zawiera dużą ilość szkodliwego cholesterolu.
Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim. Danie będzie zdecydowanie lżejsze i równie smaczne. Kolejnym rozwiązaniem jest dodawanie lekkich dresingów do sałatek na bazie olejów roślinnych, które zawierają korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.
Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie sałatki bez majonezu lepiej przygotować go samodzielnie, gdyż gotowe często zawierają wzmacniacze smaku i konsystencji, które są szkodliwe dla zdrowia.