Wielkanocne potrawy dla diabetyków

Potrawy z jajek
Źródło: 123RF
Świąteczne zwyczaje nie sprzyjają dbaniu o odpowiednią dietę. W przypadku niektórych dolegliwości nie można jednak pozwolić sobie na odstępstwa od zasad. Do grupy osób, które szczególnie powinny kontrolować swoje jadłospisy, należą diabetycy. Jak mogą oni pogodzić dbanie o zdrowie z polską tradycją? Oto kilka pomysłów na Wielkanoc.

Spis treści

1. Sałatka brokułowo-jajeczna

Czy istnieje bardziej „wielkanocny” produkt niż jajko? Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Proponujemy taką ich wersję:

  • Brokuł
  • 2 jajka
  • Mała cebula
  • 2 łyżki szczypiorku
  • Ocet jabłkowy; łyżeczka musztardy; łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko chrupki. Jaja ugotuj na twardo. Cebulę pokrój w piórka. Brokuł wymieszaj z cebulą i polej sosem z octu, musztardy, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Jajka obierz i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.

2. Żurek

Wielkanoc nie byłaby Wielkanocą bez tradycyjnego żurku na zakwasie. Podajemy przepis na zdrowy, przyjazny diabetykom Żur Wielkanocny.

  • 0,5 litra zakwasu przygotowanego z:
  • Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • ząbek czosnku, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy

Rozgnieciony czosnek i przyprawy zasypać mąką i wlać 0,5 l przegotowanej, letniej wody. Przykryć gazą. Zostawić na 4 dni, mieszając raz dziennie.

2,5 litra bulionu przygotowanego z:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • Włoszczyzna (1 marchewka , 1 pietruszka, kawałek selera)
  • Cebula
  • Pół pęczka pietruszki, pół pęczka lubczyku
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • 250 kiełbasy z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Ząbek czosnku

Gotuj składniki bulionu przez ok. 0,5h. Następnie dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek i gotuj kolejne pół godziny. Odcedź i wlej zakwas. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.
Porcję żurku podawać z małym kawałkiem kiełbasy z piersi kurczaka i jajkiem.

3. Babka wielkanocna

  • 1 szklanka mąki graham
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Marchew
  • Jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marchew i jabłko zetrzeć na małej tarce. Jajka ubić z ksylitolem, dodać do nich jogurt i mąkę. Wymieszać. Dodać marchew z jabłkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut.

4. Jajka w szynce

To idealna wielkanocna przekąska! W takiej postaci doskonale sprawdzą się dla cukrzyków:

  • Jajka ugotowane na twardo
  • Szynka z indyka (w ilości plastrów tyle, ile jaj)
  • Jogurt naturalny (tyle łyżek ile jaj) + Sól, pieprz, cytryna (na sos)
  • Rzeżucha

Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Plastry szynki również przekrój na pół. Połówki jajek owiń szynką, polej sosem jogurtowym z cytryną oraz posyp rzeżuchą.
Tak przygotowane potrawy świąteczne będą stanowiły wspaniałą alternatywę dla naszych diabetyków,  a dodatkowo na pewno zasmakują wszystkim domownikom.

Czytaj też: Co się kryje pod skorupką, czyli niezwykłe właściwości jajek

Zobacz: 3 przepisy na jajeczne święta prosto od mistrzów kuchni!

Sprawdź: Rzeżucha zdrowa i prosta w uprawie - posiej rzeżuchę na Wielkanoc!

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA