Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Czy bigos jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze

Bigos, popularna potrawa kuchni polskiej, znana jest ze swojego bogatego smaku i różnorodnych składników dodawanych w zależności od jego rodzaju. Na początku bigos nie zawierał kapusty, a składał się jedynie z siekanego mięsa wieprzowego, wołowego, dziczyzny czy ryby z dodatkiem octu lub cytryny. Wraz z narastającym ubóstwem powstała jego uboższa wersja bazująca na kapuście. Czy bigos w formie jaką znamy obecnie jest zdrowy i odżywczy?
Garnek z tradycyjnym polskim bigosem
Źródło: OpenAI
Spis treści

Reklama

Czy bigos jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze

Bigos to danie, które oprócz kapusty białej i kapusty kiszonej zawiera mięso wieprzowe i wołowe w różnej postaci. Często dodaje się do niego boczek i kiełbasę, grzyby, suszone śliwki, cebulę oraz przyprawy.

Ze względu na obecność tłustego mięsa i czasem dodatek tłuszczu, bigos może być potrawą dość kaloryczną. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność zależy od składników użytych do przygotowania dania.

Czy bigos jest zdrowy? Jak najbardziej można przygotować zdrowy bigos bogaty w wartości odżywcze.

Wybierają chude kawałki mięsa oraz zastępując niektóre jego rodzaje mięsem drobiowym ograniczyć można ilość tłuszczu w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, których powinniśmy unikać w codziennej diecie.

Nadmiar tych tłuszczów nie tylko  będzie wpływał na kaloryczność, ale także zaniżał wartości zdrowotne. Taki odchudzony bigos dla cukrzyka będzie dobrym pomysłem na obiad.

Dodatkowo składniki odżywcze jakie znajdziemy w bigosie to głównie białko zwierzęce, błonnik i antyoksydanty pochodzące z kapusty. Kapusta kiszona dodatkowo dostarcza bakterii kwasu mlekowego, które dobrze wpływają na pracę jelit.

Reklama

Rodzaje bigosu, czyli tradycyjny, wegetariański i nie tylko

Receptura bigosu na przestrzeni lat była kilkakrotnie modyfikowana pod kątem dostępnych produktów i zasobności portfela. Choć obecnie bigos, to potrawa klasycznie kojarzona z mięsem i kapustą, ma wiele wersji, które zaspokajają różnorodne gusty i preferencje żywieniowe.

Najpopularniejsze rodzaje bigosu to:

  • bigos staropolski/tradycyjny - to klasyczna wersja zawierająca mięso, często wieprzowinę i kiełbasy, oraz składniki takie jak kapusta, cebula, grzyby i przyprawy. Jest gotowany długo, co intensyfikuje smaki,
  • bigos litewski - z dodatkiem jabłek,
  • bigos węgierski - przyrządzany na ostro z dodatkiem śmietany,
  • bigos myśliwski - w swoim składzie zawiera dziczyznę,
  • bigos bez mięsa, czyli wegetariański - alternatywa dla osób eliminujących mięso. Wersja wegetariańska zazwyczaj zastępuje mięso roślinnymi białkami, takimi jak soczewica, fasola czy tofu, zachowując jednocześnie tradycyjny smak,
  • bigos wegański - jeżeli w wersji wegetariańskiej bigosu nie używamy żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego to otrzymamy bigos wegański.

W dobie popularności diety ketogenicznej wiele osób zadaje sobie pytanie czy bigos jest keto?

Chociaż bigos tradycyjnie nie kojarzy się z dietą keto, można dostosować przepis, tak aby powstał bigos keto. Kluczowym aspektem będzie tutaj odpowiednia ilość tłuszczu i niska zawartość węglowodanów.

Dość popularny jest także bigos z cukinii. Zamiast kapusty wykorzystywana jest cukinia, która doskonale przejmuje smaki innych składowych tego dania. Rozwiązanie to może sprawdzić się dla osób, które nie lubią lub nie mogą jeść kapusty.

Różnorodność rodzajów bigosu pokazuje, że ta tradycyjna potrawa może być dostosowana do różnych preferencji żywieniowych. Dzięki kreatywności w kuchni, można cieszyć się smakiem bigosu, dostosowanego do indywidualnych potrzeb i gustów.

Składniki bigosu

Za smak bigosu w odpowiadają składniki dobrane w odpowiednich ilościach i dodawane w szczególnej kolejności.

Lista składników na bigos tradycyjny musi zawierać:

  • mięso - wieprzowinę, wołowinę, kiełbasę, boczek, a czasem jeszcze słoninę,
  • kapustę białą - dobrze poszatkowaną,
  • kiszoną kapustę - w zależności od preferencji mniej lub bardziej kwaśną,
  • grzyby  suszone - wcześniej dobrze namoczone,
  • śliwki suszone lub wędzone,
  • cebulę,
  • przyprawy - takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca.

W zależności od preferencji smakowych niektórzy zastępują suszone śliwki jabłkami lub wybierają mniej tłuste mięsa. .

Reklama

Kalorie w bigosie. Jaki ma indeks glikemiczny?

Bigos, choć pełen smaku i tradycji, może być potrawą dość kaloryczną, zwłaszcza jeśli przygotowuje się go z mięsem o wyższej zawartości tłuszczu oraz dodatkiem kiełbas. To, ile kalorii ma bigos może znacznie się różnić w zależności od składników użytych do jego przygotowania oraz proporcji między nimi.

Czy bigos jest kaloryczny? Przyjmuje się, że 100g bigosu średnio zawiera 150 - 200 kcal. Bigos dietetyczny z chudymi rodzajami mięsa będzie zawierał tych kalorii mniej.

Indeks glikemiczny (IG) bigosu jest zazwyczaj niski, ponieważ głównym składnikiem jest kapusta, która jest warzywem o niskim IG. Jednak słodkie dodatki, takie jak suszone owoce mogą podnieść ogólny indeks glikemiczny potrawy.

Z kolei białko z mięsa i błonnik z kapusty będzie powodował, że węglowodany będą wolniej wchłaniane, a glukoza we krwi nie będzie gwałtownie wzrastać.

Węglowodany w bigosie pochodzą głównie z warzyw, zwłaszcza kapusty. To warzywo dostarcza błonnika, który może wpływać korzystnie na tempo trawienia i kontrolę poziomu cukru we krwi.

Jednak ilość węglowodanów w bigosie może znacznie się różnić w zależności od receptury i w bigosach wegetariańskich będzie ich zdecydowanie więcej.

Czy bigos jest ciężkostrawny? Kapusta sama w sobie nie należy do produktów, które są łatwo trawione. Dodatkowo tłuste mięsa i smażona cebula utrudniają proces trawienia. Dlatego danie to ogólnie nie jest łatwostrawne.

Reklama

Czy bigos można mrozić? Ile może stać w lodówce?

Bigos uznawany jest za praco- i czasochłonne danie. Chcąc cieszyć się dłużej jego smakiem wiele osób przygotowuje go w większej ilości.

Jak długo można przechowywać bigos w lodówce? I czy bigos można zamrozić? Bigos w lodówce może stać nawet przez tydzień, a od razu zawekowany w słoikach nawet ponad dwa tygodnie.

Jeżeli chcemy przechowywać go jeszcze dłużej to możemy go zamrozić maksymalnie na okres 3 miesięcy. Jak mrozić bigos? Wystarczy przełożyć go do plastikowego woreczka lub pojemnika i wsadzić do zamrażarki.

Reklama

Czy można jeść bigos w ciąży?

Jeżeli chodzi o spożywanie bigosu w ciąży oraz podczas karmienia piersią, zazwyczaj jest to bezpieczne, o ile potrawa jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.

Czy można jeść bigos w ciąży? Danie to może stanowić wartościowe źródło składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały, które są istotne dla zdrowego rozwoju dziecka i prawidłowego funkcjonowania organizmu matki.

Jednakże, istnieje kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę:

  • mięso - upewnij się, że mięso użyte do przygotowania bigosu jest dokładnie ugotowane, aby uniknąć ryzyka zakażeń bakteryjnych, które mogą być szkodliwe zarówno dla kobiety w ciąży, jak i rozwijającego się dziecka;
  • grzyby - jeśli chodzi o bigos z dodatkiem grzybów, ważne jest, aby używać odpowiednio przygotowanych  grzybów i upewnić się, że są one dokładnie oczyszczone, przebrane i ugotowane;
  • higiena i przechowywanie - bigos, jak każde inne danie, powinien być przygotowany w higieniczny sposób, a potrawy gotowe powinny być przechowywane odpowiednio, aby uniknąć rozwoju bakterii.

Warto podkreślić, że w okresie ciąży perystaltyka jelit i praca żołądka może być spowolniona, a bigos jest potrawą ciężkostrawną więc może powodować dolegliwości bólowe.

Reklama

Jak zrobić bigos krok po kroku? Przepis na święta

Świąteczny stół, zazwyczaj zapełniony aromatycznymi potrawami i tradycyjnymi smakami, nie byłby kompletny bez pysznego i rozgrzewającego dania, jakim jest bigos wigilijny.

To klasyczne danie kuchni polskiej, chociaż tradycyjnie kojarzone z mięsem, może równie dobrze zaskoczyć i zadowolić smakiem w wersji bezmięsnej.

Jak ugotować bigos? Każdy odpowiedziałby na to pytanie inaczej. Użyte składniki będą zależeć od indywidualnych preferencji czy regionu Polski, z którego się pochodzi. Kluczową rolę będą odgrywały przyprawy, jakie dodamy do bigosu. Jakie przyprawy do bigosu, aby miał on niepowtarzalny smak? 

Potrawa ta nie może się obyć bez ziarna jałowca, ziela angielskiego czy liścia laurowego. Bigos wielkanocny zazwyczaj podawany jest w klasycznej mięsnej wersji.

Kiedy gotować bigos na święta? Potrawę tą można przygotować nawet tydzień wcześniej i zawekować w słoikach.

Przepis na bigos

Składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • kapusta biała - 0,5 kg
  • mięso gulaszowe wołowe - 300 g
  • mięso gulaszowe wieprzowe - 250 g
  • kiełbasa - 250 g
  • boczek - 200 g
  • cebula - 2 sztuki
  • grzyby suszone - 50 g
  • śliwki suszone lub wędzone - 70 g
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • ziarna jałowca - 4 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • sól, pieprz - do smaku
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej 2 szklankami wody i pozostaw do namoczenia. Zachowaj wodę po moczeniu grzybów.
  2. Mięso wieprzowe i wołowe oraz boczek pokrój na kawałki i podsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż je do garnka, zalej 1 l wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  3. W międzyczasie poszatkuj białą kapustę i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy, pokrojone grzyby, płyn z moczenia grzybów i gotuj przez kolejne 30 minut.
  4. Posiekaj cebulą, pokrój kiełbasę i podsmaż razem na pozostałym oleju. Przełóż do garnka. Dodaj kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i koncentrat. Gotuj przez godzinę co chwilę mieszając.

Przygotowując bigos świąteczny należy pominąć elementy mięsne i zdecydowanie wybrać śliwki wędzone, aby nadały charakterystycznego posmaku.

Czytaj również
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Tłuszcze nasycone - jak je odróżnić od nienasyconych? Dzienna dawka
Produkty bogate w tłuszcze nasycone
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama